ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Erol Baeram, Cottontex: Clienţii mari au redus comenzile pentru 2023. Au stocuri mari, chiar şi cu campaniile de reduceri tot nu au reuşit să vândă la nivelul aşteptărilor. Grupul Cottontex are şapte fabrici în România, aflate în Timişoara, Lugoj, Strehaia, Hunedoara, Arad şi două unităţi în Drobeta-Turnu Severin

18.10.2022, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Erol Baeram, director general al producătorului de echipamente pentru ciclism Cottontex, spune că 2023 va fi un an dificil, clienţii mari deja anunţând reduceri ale comenzilor pentru anul următor, având în vedere că vânzările înregistrate de aceştia nu sunt la nivelul aşteptărilor. Antreprenorul estimează astfel un an plin de provocări, însă speră să poată compensa lipsa unor comenzi prin găsirea de noi clienţi.

„Deja clienţii mari au anunţat reduceri de comenzi pentru 2023, având în vedere că au stocuri foarte mari de produse chiar şi după soldări. Mai exact, chiar şi după redu­ceri masive de preţ, ei nu au reuşit să vândă la nivelul aşteptărilor. Astfel, 2023 se anunţă a veni cu nişte scăderi într-o anumită zonă, dar sperăm să compensăm declinul cu clienţi noi“, a spus Erol Baeram în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor. Cum facem economia să funcţioneze în continuare?, un proiect realizat de Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Executivul speră ca scăderile de anul viitor să poată fi compensate prin găsirea de noi clienţi, prin lansarea de produse noi sau prin dezvoltarea de direcţii noi de business.

Erol Baeram adaugă că în piaţă există companii care se uită mai atent la mutarea producţiei din China către Europa. „Sunt două motive (pentru care se întâmplă aceste relocări - n.red.). Pe de-o parte, avem scăderea euro faţă de dolar, scădere ce face ca produsele fabricate în Asia să devină mai scumpe. Iar pe de altă parte, având în vedere costurile de transport, care au crescut foarte mult, mai ales la transportul maritim, articolele realizate în Asia ajung să fie mai scumpe decât erau înainte. Acestea ar fi momentan motivele pentru care marii jucători ar vrea să mute o parte din producţie către Europa“, explică el.

Erol Baeram spune că fabricile din grupul Cottontex pot acoperi toate nevoile retailerilor, fiind un business integrat, ce oferă de la creaţie de produs la fabricarea propriu-zisă. Grupul Cottontex are şapte fabrici în România, aflate în Timişoara, Lugoj, Strehaia, Hunedoara, Arad şi două unităţi în Drobeta-Turnu Severin.

„Avem tot ce înseamnă tehnicieni, graficieni, avem utilaje de ultimă generaţie, consider că pe fâşia foarte îngustă pe care activăm noi (echipamente de ciclism - n.red.) putem deservi orice client.“

În cele şapte fabrici lucrează circa 1.200 de angajaţi, însă Erol Baeram spune că e greu să găsească oameni noi mai ales pe partea de producţie.

„Piaţa aceasta a confecţiilor se cutremură, se închid foarte multe fabrici. Pentru noi este important să producem în continuare, să rămânem stabili pe piaţă pentru ca la momentul revenirii ei să fim solizi. În perioadele de criză, nu punem pe primul plan profitul cu orice preţ, ci punem menţinerea businessului şi păstrărea locurilor de muncă“, spune el.

Industria textilelor, de îmbrăcăminte şi încălţăminte este unul dintre cel mai prost plătite sectoare, iar găsirea oamenilor este cu atât mai dificilă. Erol Baeram spune că grupul Cottontex reuşeşte să păstreze un echilibru între preţurile încasate de la clienţi şi salarii, dar nu oferă date exacte.

Cu toate că producţia de haine şi pantofi are printre cele mai mici salarii din economia locală, costurile cu forţa de muncă sunt mult mai mari ca în Asia, mai exact ca în  Bangladesh sau China. Totuşi, nu ar trebui să existe o comparaţie între cele două având în vedere că România face parte din Uniunea Europeană şi trebuie să respecte nişte standarde la locul de muncă, explică executivul.

„Ducem negocieri cu clienţii noştri care ne pun în faţă preţul din Asia. Noi le zicem că nu le putem oferi acest preţ, dar le putem da în schimb livrare mai rapidă şi o calitate mai bună. Toate acestea înseamnă preţuri mai mari decât în Asia“, explică el.

Cottontex face parte din grupul italian TEXmarket, fondat de mai mulţi antreprenori italieni şi austrieci, iar 99% din producţia realizată în România se duce la export. Producătorul lucrează cu unele dintre cele mai mari branduri din piaţa internaţională, dar Erol Baeram nu oferă nume invocând contractele de confidenţialitate. Compania a încheiat anul 2021 cu afaceri de 173 mil. lei, plus 29%, conform platformei de analiză Confidas.ro.

Sediul central al companiei este în nordul Italiei, în zona Munţilor Dolomiţi. TEXmarket, care în România deţine Cottontex, a fost înfiinţată în anul 1987 de către doi fraţi - Heinrich şi Christoph Widmann, împreună cu Peter Stadler, cumnatul lor. Începând cu anul 2015, în cadrul companiei lucrează şi tânăra generaţie, Andreas şi Eva Maria Widmann, potrivit site-ului propriu.

Compania realizează haine pentru diferite sporturi, în special pentru ciclism. Cottontex are un business integrat şi realizează de la proiectarea hainelor, personalizarea lor şi până la croitorie şi cusătorie. Grupul are parteneriate încheiate cu diverse echipe sportive, cărora le furnizează echipamentele.

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor