ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor: Daniel Boaje, fostul CEO şi acţionar al McDonald’s România: A existat o oportunitate în Austria, am preluat un business cu zece restaurante şi afaceri de peste 25 mil. euro

06.05.2021, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Daniel Boaje a cumpărat de la un alt antreprenor franciza a zece restaurante din Austria ale grupului american McDonald’s ♦ Mai exact, el a devenit francizatul localurilor din Graz, Feldkirchen bei Graz şi Seiersberg.

Daniel Boaje, fostul CEO şi acţionar minoritar al McDonald’s România, a cumpărat recent de la un antreprenor franciza a zece restaurante din Austria ale grupului american McDonald’s, cu afaceri de peste 25 mil. euro anual. Daniel Boaje a devenit francizatul restaurantelor McDonald’s din Graz, Feldkirchen bei Graz şi Seiersberg, după ce a luat decizia de a a-şi vinde pachetul de acţiuni pe care îl avea la McDonald’s România, respectiv 10%, în schimbul sumei de 12 mil. euro.

„Am analizat destul de multe lucruri în ţară, sunt oportunităţi în România în continuare, dar am avut o legătură foarte bună cu compania McDonald’s şi a existat o oportunitate într-o regiune din Austria. Din punctul meu de vedere, a fost foarte interesantă ca dimensiune a businessului, este vorba de zece restaurante, cu o cifră de afaceri semnificativ peste 25 mil. euro, am o echipă de peste 450 de oameni, este un mediu diferit”, spune Daniel Boaje, fostul CEO al McDonald’s România, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem economia să funcţioneze în continuare?, un proiect al Ziarului Financiar şi al Alpha Bank.

Antreprenorul a plecat în vara lui 2020 de la conducerea lanţului de restaurante McDonald’s România după aproape un deceniu şi tot atunci şi-a vândut pachetul de 10% din acţiuni pe care îl deţinea.

Pe plan local businessul gigantului american din piaţa de restaurante fast food e operat tot în franciză, dar de un singur partener, grupul maltez Premier Capital. În Austria sunt mai mulţi francizaţi.

Daniel Boaje spune că nu are de gând să se extindă acum, ci aşteaptă să vadă care va fi evoluţia pandemiei, în Austria restricţiile pentru limitarea pandemiei fiind mai dure faţă de cele din România.

„Deocamdată să ieşim din lockdown, e unul foarte strict, restaurantele sunt deschise de la 7 dimineaţa la 7 seara, dar doar delivery, drive thru şi la pachet, este totul închis. Este mult mai strict totul ca în România, din multe puncte de vedere, de la restricţii până la obligativitatea testării personalului în fiecare săptămână”, explică Daniel Boaje.

Antreprenorul povesteşte că mediul de lucru din Austria este mult diferit faţă de experienţa din România, iar cei peste 450 de angajaţi pe care îi are în subordine acum sunt de origine din 46 de ţări. Pe lângă echipa diversă cultural, Daniel Boaje spune că şi cadrul legislativ este mult diferit faţă de România.

„Autoreglementarea este foarte importantă, există Cameră de Comerţ în care sunt organizate departamente şi acestea urmăresc interesele industriilor din care fac parte membrii lor. Există organizaţii pe bresle, iar autoreglementarea este foarte importantă, de multe ori regulile Camerei de Comerţ sunt mai importante decât legislaţia naţională”, precizează antreprenorul.

În Austria McDonald’s are circa 200 de restaurante, fiind unul dintre principalii operatori din piaţa de profil. Aproximativ 85% dintre acestea sunt operate în sistem de franciză, existând 45 de francizaţi.

„Ei continuă să se dezvolte şi fac eforturi de a concentra cât mai multe restaurante în mâinile unui număr mai mic de francizaţi care au performante foarte bune”, explică acesta.

Daniel Boaje spune că un lucru diferit faţă de piaţa din România este faptul că în Austria există cam în toate restaurantele McDonald’s produse fără gluten sau pentru vegetarieni.

 

Cine este Daniel Boaje?

Daniel Boaje (51 de ani) a fost numit în funcţia de director general al reţelei de restaurante de tip fast-food McDonald’s România în 2011, după ce Karen Bishop, care a ocupat această funcţie, a fost promovată ca vicepreşedinte al McDonald’s Canada. Anterior, în perioada aprilie 2004-ianuarie 2010 el a lucrat pentru compania Cetelem (credite de consum), ultima poziţie deţinută fiind cea de director general. De fapt însă, managerul şi-a început cariera la McDonald's în 1994 ca manager trainee. După ce a plecat din Cetelem, Boaje a lucrat cinci luni ca internet business consultant independent, revenind apoi în McDonald's ca director de dezvoltare şi operaţiuni.

În momentul în care americanii au decis să opereze businessul local în sistem de franciză, nu direct, cedând controlul maltezilor de la Premier Capital, Boaje a preluat şi el 10% din acţiuni. Era anul 2016. În vara lui 2020 a făcut exit din business însă, renunţând şi la poziţia de conducere.

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor