ZF 15 minute cu un antreprenor

15 minute cu un antreprenor. Grigore Horoi, preşedinte Agricola Bacău: Consumul este în suferinţă, dar şi industria care deserveşte consumul. Oamenii se orientează către preţuri mai mici

09.10.2020, 19:45 Autor: Miruna Diaconu

♦ Grupul Agricola, unul dintre cei mai mari producători de carne de pe plan local, a început în plină pandemie o investiÅ£ie care iniÅ£ial era estimată la 16 mil. euro în abatorul de păsări de la Bacău, dar care a ajuns la 20 mil. euro ♦ Aceasta aproape a dublat capacitatea abatorului.

Grigore Horoi, preşedintele grupului Agricola Bacău, spune că efectele crizei ge­ne­rate de pandemia de COVID-19 au în­ceput să se resimtă în domeniul în care ac­ti­vează, astfel că odată cu pier­derea multor locuri de muncă din economie, con­sumul a scă­zut, iar oamenii se orien­tează către pro­duse mai ieftine, ceea ce afec­tează industria alimen­tară.

„Bugetul unei familii pentru alimente era con­sumat până la capăt înainte, chiar exista o com­ponentă de risipă, dar acum foarte mulţi oameni au rămas fără joburi sau nu au siguranţa privind viitorul la jobul respectiv. Consumul este în suferinţă, dar şi industria care deserveşte consumul. Clienţii se uită la produse cu un gramaj mai mic şi se orien­tează către produse cu preţuri mai mici“, spune Grigore Horoi, preşedinte Agricola Bacău, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antre­prenor: Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?, un proiect ZF şi First Bank.

Antreprenorul adaugă că nu a vrut să scadă preţurile pentru că acest lucru ar fi însemnat o mai slabă calitate a produselor, iar momentan este de părere că afacerea pe care o conduce este capabilă să gestioneze o astfel de criză, brand-ul puternic fiind un factor important.

Grigore Horoi a anunţat încă de anul trecut iniţierea unei investiţii, pe care a început-o anul acesta. Deşi investiţia era iniţial estimată la o sumă de 16 milioane euro, în prezent a ajuns la circa 20 milioane euro.

Investiţia începută de Agricola Bacău se referă la modernizarea şi creşterea capacităţii abatorului de păsări din Bacău.

„Nu am mai apucat să anulăm investiţia pentru că erau începute finanţări cu negocieri, contracte. Oricum nu cred că am fi renunţat, dar am fost în situaţia ca o astfel de opţiune să fi picat din start. Unul din proiectele mari la care lucrăm e modernizarea abatorului de păsări care creşte capacitatea nominală de sacrificare de la 8.000 la 13.500 de capete. Se lucrează la turaţie maximă, în noiembrie trebuie să punem în funcţiune echipamentele“, explică Grigore Horoi.

Antreprenorul este de părere că cea mai grea de gestionat criză economică a fost cea din 1997-1998, pentru că expunerea companiei era în valută, iar cursul valutar pentru dolar aproape că s-a dublat în doar câteva luni.

„Acum ne confruntăm cu o nouă poveste. Ne surprinde evoluţia din ultima perioadă şi ne face să constatăm cu jenă că nu am estimat corect, nu doar noi, ci în general lumea. Am crezut că o să trecem mai uşor, dar evoluţia din ultimele zile ne dă certitudinea că economia va rămâne o bună perioadă suferindă“, afirmă Grigore Horoi.

Fabricile companiilor care fac parte din grupul Agricola au funcţionat la capacitate maximă în timpul stării de urgenţă.

Grupul Agricola din Bacău este unul dintre cei mai mari producători de carne pui, mezeluri şi produse ready meal din România şi a avut o cifră de afaceri de 161 milioane euro în 2019. Agricola are lanţ integrat doar pe partea de carne de pasăre, pentru că îşi creşte puii în propriile ferme (Puiul Fericit, Puiul Fermierului, Puiul Familist, Puiul Antistres), dar carnea de porc este importată şi fabricile produc mezeluri la Salbac, una dintre companiile din grup. La Europrod, altă companie din grup, fac produse ready meal precum crispy. La Avicola Lumina, în Constanţa, cresc găini pentru ouă şi au inovaţiile Ouă Ochioase cu luteină şi Ouă Inimoase, cu Omega 3.

 

 

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor