ZF 15 minute cu un antreprenor

15 minute cu un antreprenor. Antoaneta Mareş, fondatoarea blouseroumaine-shop.com: Reţeaua de furnizori este extrem de instabilă, nu mă pot baza pe o durabilitate a colaborării

01.10.2020, 18:25 Autor: Miruna Diaconu

♦ Magazinul online care vinde ii şi rochii cu motive tradiţionale româneşti produse de către meşteşugarii locali a fost deschis în luna aprilie a anului 2013 ♦ Preţurile pentru o ie românească pornesc de la 500 de lei pentru şi pot ajunge chiar şi la 1.500 lei, în funcţie de material şi execuţia broderiei.

 Antoaneta Mareş, fon­da­toa­rea ma­ga­zinului blouse­roumaine-shop.c­o­m­, spune că cea mai dificilă parte în acest business este asig­urarea unei cola­borări stabile şi de lungă du­rată cu fur­nizorii. Iile şi rochiile cu motive tradiţionale ro­mâneşti sunt realizate de către meşte­şugari din diferite părţi ale ţării, dar care au o vârstă înaintată, iar tinerii nu aspiră la o astfel de meserie.

„Reţeaua de furnizori este extrem de volatilă şi instabilă, nu mă pot baza foarte mult pe o dura­bi­litate a cola­bo­rării noas­tre pentru că re­sur­sa umană este foar­te îmbă­trâ­ni­tă. Lucrăm cu coo­pe­rativele meş­te­şu­găreşti pen­tru că ele ne ga­ran­tează o se­rio­zitate a oamenilor şi ne ga­ran­tează o anumită calitate a pro­du­se­lor. Avem două coo­perative care sunt par­tenerii noştri de nădejde, una este în zona de sud a ţării şi alta este în Tran­sil­va­nia. Ei la rândul lor lucrează cu 10-20 de femei care realizează produsele aca­să“, spune Antoaneta Mare, în cadrul emi­si­u­nii ZF 15 minute cu un antre­pre­nor: Cum facem ca eco­nomia să func­ţio­ne­ze în conti­nuare?, un proiect ZF şi First Bank.

Antreprenoarea adaugă că femeile care creează aceste produse au o vârstă înaintată, iar tinerii nu se îndreaptă deloc către o astfel de meserie, deşi este nevoie de forţă de muncă în zona acesta de producţie.

„Locuri de muncă s-ar crea, sunt multe branduri care au apărut în zona aceasta a noului artizanal, sunt multe magazine. Şi ele întâmpină aceeaşi problemă a producţiei“.

Crearea unei ii sau a unei rochii cu motive de inspiraţie tradiţional - românească poate dura de la două zile până la trei luni, în funcţie de metoda folosită pentru realizarea produselor şi de tipul broderiei alese.

Magazinul online blouseroumaine-shop.com, care vinde ii şi rochii cu motive tradiţionale româneşti, dar şi obiecte precum bijuterii sau vase de porţelan şi ceramică, a fost deschis în aprilie 2013. În timpul pandemiei, a fost lansat şi un magazin fizic, care în ciuda contextului dificil, a fost bine primit de către clienţi, spune antreprenoarea.

Antoaneta Mareş a descoperit ia românească la 27 de ani, moment în care ea nu reprezenta o piesa relevantă pentru o garderobă modernă. „Reinventarea iei se datorează colecţiilor designerilor internaţionali care au reîmprospătat-o şi au creat un cadru contemporan pentru ea. Acum este o piesă modernă, de lux“.

În zona de ii, bluzele se încadrează în două categorii. Prima categorie cuprinde bluzele care se fac manual la comandă, iar cea de-a doua este cea a iilor foarte vechi, care sunt adunate din toată ţara, fiind piese atât de modă, cât şi de colecţie.

În ceea ce priveşte preţul unor astfel de articole vestimentare, el variază în funcţie de mai mulţi factori printre care şi modalitatea de realizarea a produselor.

„Sunt mulţi factori, în cazul iilor vintage, depinde dacă au o vechime de peste 100 de ani sau dacă sunt realizate cu mărgele, depinde de execuţia lor şi de cum arată broderia. Atât româncele, cât şi clientele din străinătate sunt dispuse să plătească un preţ destul de mare. Pentru iile făcute la comandă preţul de stabileşte în funcţie de cât de mult trebuie să stea o femeie să lucreze la ia respectivă, ce materiale foloseşte, preţurile pornesc de la 500 lei şi pot ajunge şi la 1.500 lei. Pentru piaţa românească, preţul mediu pe care îl plătesc clienţii este între 600 şi 800 lei“, spune Antoaneta Mureşan.

Antreprenoarea adaugă că cele care aleg să achiziţioneze produsele BRS (blouseroumaine-shop) sunt femei;e cu vârste cuprinse între 25 şi 50 de ani, care au venituri medii şi care apreciază lucrul manual şi materialele naturale.

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor