ZF 15 minute cu un antreprenor

15 minute cu un antreprenor. Lucian Grecu, proprietarul hotelului Unirea Iaşi: Pilonul de sprijin al hotelului este acum partea de cazare, iar gradul de ocupare este la jumătate faţă de nivelul anului trecut

25.09.2020, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

♦ Hotelul de patru stele Unirea din Iaşi este printre cele mai mari din zona Moldovei după capacitatea de cazare, având 186 de camere ♦Lucian Grecu pregăteşte o nouă investiţie de 6 milioane euro în Iaşi în domeniul HoReCa, mai exact un hotel destinat tinerilor.

Lucian Grecu, proprietarul hotelului Unirea Iaşi, spune că în această perioadă încasările vin doar din partea de cazare, care nici ea nu merge foarte bine, gradul de ocupare fiind la jumătate faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Înainte de pandemie, evenimentele reprezentau o pondere importantă în totalul afacerilor hotelului, dar în această perioadă încasările din acest segment au fost aproape de zero.

„În 2019 gradul de ocupare în perioada de vară a fost în jur de 70%, pe când anul acesta a scăzut cam la 30%, deci la mai puţin de jumătate. Suntem practic ca o masă care avea patru picioare de sprijin şi acum mai avem unul singur şi acela subţire. Noi obţineam venituri din conferinţe, şi acestea aveau o contribuţie destul de mare în business. Avem şapte săli de conferinţe“, spune Lucian Grecu, proprietarul hotelului Unirea Iaşi, în cadrul emisiunii ZF 15 mi­nute cu un antreprenor: Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?, un proiect ZF şi First Bank.

Omul de afaceri precizează că pandemia l-a prins în plin process de modernizare a unei săli de conferinţe, dar a hotărât totuşi să meargă mai departe cu investiţia în ciuda a ceea ce se întâmpla la acel moment.

„Doar pe corpurile de iluminat am dat 40.000 de euro. Sălile de conferinţe generau activitate bună, la fel şi restaurantul.

La restaurant mai erau nunţi şi diverse evenimente“.

Pe toată perioada stării de urgenţă, hotelul Unirea din Iaşi şi-a suspendat activitatea, dar şi-a redeschis uşile pentru turişti în data de 15 mai. Lucian Grecu spune că la început, cererea de cazare era foarte mică, existau zile în care erau ocupate mai puţin de zece camere, dar treptat lucrurile au început să îşi revină. Totuşi, gradul de ocupare de anul acesta este semnificativ mai mic faţă de cel din anii anteriori.

Omul de afaceri adaugă că autorităţile din Iaşi au venit în sprijinul celor care aveau terasă, astfel că pe toată perioada restricţiilor jucătorii şi-au putut mări suprafaţa terasei fără a plăti taxe mai mari către Primăria Iaşi.

„În primă fază, noi am servit micul de­jun în ca­meră, după care atunci când s-au deschis terasele, am servit afară. Am reuşit să dublăm suprafaţa terasei pentru că Primăria din Iaşi a avut o iniţiativă prin care a aprobat pe perioada restricţiilor dublarea supra­feţelor la terase cu aceleaşi taxe, iar cam toată lumea şi-a mărit terasa astfel că turiştii au putut sta distanţaţi“, spune Lucian Grecu.

Hotelul de patru stele Unirea din Iaşi este unul dintre cele mai mari hoteluri din zona Moldovei după capa­citatea de cazare, având 186 de camere.

Unitatea de cazare a fost deschisă la Iaşi în 1968, fiind o emblemă a oraşului. Hotelul a fost preluat în 2001 de Lucian Grecu, care deţine peste 90% din acţiuni.

Datele de pe site-ul Ministerului de Finanţe arată că firma care adminis­trează complexul ho­telier a finalizat anul trecut cu o cifră de afa­ceri de 25,8 mil. lei, cu un avans de 18% faţă de afacerile din 2018, când acestea au fost de 21,8 mil. lei.

Compania care ad­minis­trează hotelul a înregistrat anul trecut cel mai mare profit net de la deschiderea firmei. Astfel, hotelul a avut un profit net de 3,8 mil. lei, de patru ori mai mare faţă de cel din 2018, de 820.000 lei.

Omul de afaceri spune că anul acesta se arăta a fi unul dintre cei mai buni dacă nu ar fi izbucnit criza generată de pandemia de Covid-19. Cu toate acestea, Lucian Grecu este de părere că anul 2021 nu se va ridica la nivelul lui 2019, pentru că impredictibilitatea este destul de mare.

Proprietarul hotelului din Iaşi adaugă că în anii următori are de gând să mai deschidă un hotel în Iaşi, în zona studenţească a oraşului.

Investiţia într-un astfel de proiect pentru tineret ar ajunge la 6 milioane de euro, bani ce vor veni atât din fondurile proprii, când şi din împrumuturi bancare şi fonduri europene.

În prezent, proiectul pentru tineret se află într-o fază avansată în ceea ce priveşte aprobarea autorizaţiei de construire.

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor