ZF 15 ani

ZF Bankers 13: Steven van Groningen, preşedinte şi CEO al Raiffeisen Bank România - VIDEO

Autor: Alexandru Matei

17.10.2013, 17:20 222

Cele mai importante declaraţii făcute la ZF Bankers 13 de către Steven van Groningen, preşedinte şi CEO al Raiffeisen Bank România:

Până să înceapă criza nu s-au văzut diferenţele dintre bănci. Criza ne-a arătat că au fost bănci care, deşi înainte arătau la fel, aveau profita­bili­ta­te similară, de fapt erau diferite, în spate erau abor­dări diferite, aveau politici de creditare dife­rite, atitudine diferită faţă de creditele neperfor­mante şi alte aşteptări de la acţionari. Ce arăta uniform înainte de criză s-a dovedit a nu fi aşa.

Am ajuns la o fază în care am realizat că pe­rioa­da de criză nu trece repede. S-a ajuns în punctul în care e clar că trebuie luate măsuri, fiecare trebuie să adopte o strategie pe termen lung, nu mai este o reacţie pe termen scurt. Acum toţi trebuie să aibă o strategie pe termen lung. Avem o situaţie care este stabilă, gestiona­bilă, dar vrem mai mult.

Cererea de credite este slabă. A fost în pri­mul trimestru, dar mă aştept ca pe ansamblu să fie pe creştere. cererea depinde de încre­de­rea consu­matorului şi a oamenilor de business. Cineva care nu are încredere nu se îndatorează şi amână investiţiile. Dar cred că lucrurile se vor stabiliza.

Nu cred că ne putem aştepta la o schim­bare a metodologiei de calcul a creditelor neperfor­mante în acest moment, dar este un subiect pe care trebuie să-l ridicăm la finalul anului. Trebuie să implicăm şi auditorii.

În România sunt prea multe bănci, iar pe ter­men lung vom asista la o consolidare. Există două modele principale: bănci mari universale care nu trebuie să fie mai mult de patru şi bănci de nişă care pot fi mai multe. Pe termen lung vom asista la o consolidare. Dacă ne uităm în Vest, câte bănci mari sunt?

Sigur, aveam un cost de creditare mare şi trebuie să existe un efort de reducerere a acestui cost. Sunt costuri care ţin de bănci, dar şi costuri siste­mice: cum se aplică legislaţia, insolvenţe, cât de uşor îşi pot recupera băncile creditele. Tre­buie să ne uităm la costurile sistemice. Evident că sistemul dă mai departe aceste costuri.

Grupul Raiffeisen România nu va vinde obligaţiuni luna aceasta pentru că banca are lichi­di­tăţi în acest moment. Emisiunea de bonduri nu se va întâmpla luna aceasta. Noi avem deja o lichi­ditate foarte bună şi nu este niciun motiv să fa­cem emisiune  acum când există câteva incerti­tu­dini. Era un instrument suplimentar, nu avem nevoie rapid de lichiditate. Aşteptăm  să obţinem şi o dobândă mai bună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO