ZF 15 ani

Câştigătorul va fi desemnat în zece zile

Câştigătorul va fi desemnat în zece zile
27.09.2013, 13:52 112

Rezervele de ţiţei şi gaze ale Petrom urmează să fie evaluate

Cinci bănci de investiţii sau consorţii bancare au rămas în cursa pentru desemnarea consultantului care va pregăti privatizarea societăţii Naţionale a Petrolului (SNP) Petrom, în urma selecţiei ofertelor, făcută ieri la sediul companiei.

Comisia de selecţie a declarat validă oferta următoarelor bănci: HSBC Investment banking, ABN Amro-Rotschild, Deutsche Bank – Bankers Trust, ING Barings - Lehman Brothers, Paribas - Societe Generale.

Ceilalţi patru participanţi (Merrill Lynch International, Flemings - Nomura - Bucharest Investment Group, La Compagne Financiere Edmund de Rotschild Paris, Salomon Smith Barney – Creditanstalt Bank) nu au trimis Petrom scrisoarea de garanţie bancară, în valoare de 250.000 $, până ieri la ora 12,00 – data limită.

Merrill Lynch a considerat inutilă trimiterea scrisorii de garanţie, iar la Compagne Financiere Edmund de

Rotschild a depus garanţia în contul băncii Franco-Române, nu în cel al Băncii Comerciale Române (BCR), aşa cum prevedea caietul de sarcini, a spus ieri directorul general Petrom, Ioan Popa.

Consorţiul bancar Salomon Smith Barney - Creditanstalt Bank a depus garanţia într-o bancă străină, însă

aceasta nu a ajuns la timp în contul BCR, aşa cum prevedea caietul de sarcini, fapt apreciat de Popa ca fiind un „defect de comunicaţie“. Situaţia în care s-a aflat Flemings - Nomura - Bucharest Investment Group a fost similară.

Berceanu a spus că cei care nu au respectat în totalitate caietul de sarcini „au făcut-o pe risc propriu“. El a adăugat că „nu trebuie făcute concesii“, chiar dacă este vorba de bănci mari, precum Merrill Lynch. „Concesiile pot duce la alte concesii sau pot naşte interpretări“, a adăugat ministrul.

„Prima etapă de privatizare a SNP a intrat în linie dreaptă“, a spus ministrul Industriei, Radu Berceanu.

Alegerea consultantului cu cea mai bună ofertă financiară şi comercială, care va face evaluarea   companiei şi va atrage investitori pentru majorarea de capital se va face în termen de 10 zile, spune Popa. Desemnarea consultantului va trebui aprobată ulterior de Consiliul de Administraţie (CA) al Petrom şi de Ministerul Industriei şi Comerţului (MIC). Mărirea capitalului social trebuie făcută „într-un interval cât mai rapid“, pentru ca MIC să poată respecta termenul propus iniţial, anume data de 1 septembrie. Această etapă va fi urmată de o ofertă publică de acţiuni pe pieţele internaţionale de capital, Popa  neexcluzând şi posibilitatea participării unor investitori români.

Legat de valoarea contractului de consultanţă, Popa a spus că valoarea acestuia va fi mare, „de ordinul sutelor de mii de dolari“, însă deocamdată nu este nimic cert. Interesul băncii care asigură consultanţa este să atragă cât mai mulţi investitori, în trucât acesteia îi revine o cotă-parte din investiţia făcută.

Directorul general al SNP a atras atenţia asupra faptului că valoarea contabilă actuală a capitalului social

Petrom nu este foarte relevantă. La 31 decembrie 1998, acesta se cifra la 6.447 mld. lei. Consultantul însă va face o reevaluare ţinând cont de resursele de gaze şi ţiţei, cifra de afaceri anuală, situaţia internă a României şi situaţia externă. Pornind de la valoarea reevaluată a capitalului social, consultantul va negocia separat cu investitorii preluarea, prin majorarea de capital, a unor pachete de acţiuni din Petrom.

În legătură cu preconizata majorare a preţului carburanţilor, SNP nu va face acest lucru cel puţin 20 - 30 de zile, a spus Popa. SNP aşteaptă sta bilizarea cursului leu/dolar. Berceanu spune ca Petrom deja se confruntă cu o scădere a vânzărilor de carburanţi, o nouă majorare ducând inevitabil la o şi mai mare diminuare a acestora. Vânzările Petrom au scăzut în primele 15 zile ale lui martie, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, cu 7% la motorină şi cu 31% - la benzină.

Dacă Petrom ar mări tarifele, s-ar vinde mai puţină benzină la un preţ mai mare, ceea ce va conduce

la scă derea încasărilor, motiv pentru care so cietatea preferă situaţia actuală, a mai spus berceanu. Pierderile SNP pot fi deocamdată absorbite prin activitatea generală a companiei, „situaţie care nu poate

fi prelungită foarte mult timp“, a adăugat Berceanu. SNP nu a cumpărat încă echipamente petroliere la un tarif ridicat şi nu a majorat salariile angajaţilor, dar când „bruma noastră de profit“ va fi ameninţată se va trece la o majorare a tarifelor, spune Popa.

În plus, o mare parte din ţiţeiul folosit la fabricarea benzinei este de provenienţă autohtonă. Astfel, 70%

din benzina produsă de Petrom provine din ţiţeiul românesc. Petrom a înregistrat, pe 1998, un

pro fit net de circa 100 mld. lei, în condiţiile în care a acoperit pierderile de 600 mld. lei acumulate de rafinăriile Arpechim şi Petrobrazi, înainte de a intra în Petrom. În plus, sNP a făcut investiţii totale de 3.700 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO