Women in tech

Women in tech. Oana Cătălina Durac, inginer wireless, Huawei; Alexandra Cernian, conferenţiar universitar: Ce paşi concreţi se pot face pentru echilibrarea balanţei de gen în companii

12.04.2023, 00:07 Autor: Andra Stroe

Deşi în România balanţa salarială şi de leadership între bărbaţi şi femei e mai echilibrată decât în alte state europene, mai sunt încă paşi importanţi de făcut pentru a înlătura discrepanţele Încurajarea încă din copilărie a tinerelor care au înclinaţii spre industrii STEM să urmeze facultăţi şi cariere în aceste domenii, eliminarea diferenţelor salariale, înlăturarea prejudecăţilor şi investirea în programe de mentorat şi networking sunt doar câteva dintre soluţiile propuse de invitatele celei mai recente ediţii a emisiunii Women in Tech.

„Cred că educaţia în acest sens ar trebui să înceapă din copilărie, cât mai devreme, nu doar în mo­mentul în care copilul a­le­ge o facultate. În primul rând, cred că părinţii ar trebui să se uite foar­te bine la calităţile pe care le are copilul res­pectiv, să vadă unde poate face perfor­manţă, ce calităţi i se pot fructifica pentru ca­riera ulterioară. Cred că de aceea este foarte important să alegi o carieră care să fie potrivită cu vocaţia şi cu atuurile pe care le ai.“

Ea îi încurajează pe părinţi să se uite fără niciun fel de discriminare la calităţile copilului, să vadă în ce direcţie ar trebui încurajat, în ce direcţie are potenţial şi să-l susţină cu încredere pe drumul respectiv. „Dacă vede că fata e pasionată de roboţi, să o încurajeze să se ducă pe calea asta, proba­bil va fi locul unde ea poate să se facă afir­mată şi să ajungă la performanţă. (…) Cu siguranţă nu ar trebui să le inducem ideea că tu poţi să faci anumite lucruri doar pentru că eşti băiat şi tu faci altceva pentru că eşti fată.“ Ea completează că e important ca fetele să fie încurajate nu doar de părinţi, ci şi de sistemul educaţional, chiar de cel timpuriu, începând de la grădiniţă, şcoala primară.

De asemenea, Alexandra Cernian este de părere că un mijloc benefic prin care ar putea să se elimine diferenţierea de gen în domeniul IT în special, dar nu numai, este echilibrarea remuneraţiilor, pentru a nu mai exista diferenţe salariale între femei şi bărbaţi. În plus, subliniază că e necesar să se elimine prejudecăţile şi discriminare bazată pe ideea că femeile nu au ce căuta în această industrie sau că este un domeniu în care e loc pentru bărbaţi.

„Mai mult, ar trebui să se investească în programe care să atragă femeile prin resurse de mentorat, prin activităţi de networking. Cred că e foarte util ca ele să afle unele de altele, să-şi găsească nişte modele active în domeniu, pe care să vrea să le urmeze sau care să le inspire, să îşi dezvolte o carieră în domeniul acesta, şi cred că nu în ultimul rând e necesară o abordare deschisă a companiilor în legătură cu beneficiile pe care le aduc femeile în echipele IT.“ Ea mai spune că e important ca femeile să fie numite în roluri care li se potrivesc, să facă ceva ce le place şi ce le pune în valoare, „şi cred că atunci lucrurile vor avansa într-un sens bun. Le sfătuiesc să-şi urmeze visul, să descopere ce li se potriveşte cel mai bine şi în direcţia aceea să meargă“. La rândul său, Oana Cătălina Durac, inginer wireless, Huawei, subliniază că este important să faci alegerea carierei conştient de nivelul tău de cunoştinţe, de aptitudinile pe care le ai, de felul în care aceste lucruri te fac mulţumit cu tine însuţi.

„Aş spune că o foarte mare influenţă o au şi persoanele din exterior, aşa că este foarte important să ne alegem modele de urmat în cariera pe care vrem să o construim. (…)“

„M-aş bucura ca tinerele care îşi doresc o carieră în industria tech să aibă curajul de a recunoaşte faptul că sunt pregătite să renunţe la temeri şi să caute activ posibilităţile şi oportunităţile pe care şi le doresc.“

Reprezentanta Huawei crede, de asemenea, în puterea exemplelor şi a sfaturilor date de cei de care ne înconjurăm, şi asta pentru că persoanele pe care le întâlnim de-a lungul timpului au posibilitatea să ne direcţioneze către a face o alegere sau alta din acest punctul de vedere al carierei, începând cu anii de şcoală, unde profesorii pot avea o mare influenţă în alegerea domeniului real sau uman de către elev. „Şi dacă te-ai hotărât să mergi în această direcţie, ai prima opţiune de a alege facultatea în domeniul tehnic. Dacă ai ales facultatea în domeniul tehnic, şi acolo sunt foarte multe persoane care te influenţează şi care te direcţionează în a urma o anumită specializare.“

Oana Cătălina Durac, inginer wireless, Huawei: M-aş bucura ca tinerele care îşi doresc o carieră în industria tech să aibă curajul de a recunoaşte faptul că sunt pregătite să renunţe la temeri şi să caute activ posibilităţile şi oportunităţile pe care şi le doresc.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Huawei