Top MBA

Incep sa pluseze la pret

 Incep sa pluseze la pret

Simona Cocos, marketing manager al Sanofi Avensis, absolvent al programului de MBA al The Open University Business School: MBA-ul m-a ajutat sa inteleg multe aspecte ale businessului carora, inainte de a urma acest program, nu le intelegeam importanta si sa invat sa vad lucrurile din mai multe perspective. Sper ca, alaturi de colegii mei din acest MBA, sa pot “face o diferenta” in Romania.

23.03.2009, 22:31 114

Chiar si asa, taxele programelor de pe piata locala sunt la jumatate comparativ cu alte programe europene si de patru sau cinci ori mai mici decAt tarifele practicate de marile scoli de afaceri, ca Harvard sau London Business School.

Cele mai multe dintre scolile cu prezenta locala au continuat sa creasca preturile si in acest an. Programul de MBA al The Open University Business School din Marea Britanie costa anul trecut 12.600 de lire sterline, iar incepAnd cu acest an pretul urca cu 1.000 de lire, pAna la 13.600. Cu toate acestea, pretul exprimat in euro scade ca urmare a diferentelor de curs valutar. Daca in 2008, pretul programului era de 15.950 de euro, anul acesta pretul exprimat in euro este de 15.100 de euro.
Ca urmare a parteneriatului CODECS - The Open University Business School, pretul la care este oferit programul de MBA este preferential, fiind sub pretul practicat de scoala de afaceri britanica in tarile Europei Continentale. Odata cu intrarea Romaniei in UE, se fac ajustari anuale care vor duce, intr-un orizont de 2-3 ani la alinierea la pretul din celelalte tari din UE.
Studentii care au inceput programul de MBA Romano-Canadian in luna august a anului trecut au de achitat o taxa de 12.000 de euro, platibili in cinci transe timp de 2 ani. Incepand cu acest an, programul de MBA Romano-Canadian va avea un proiect international de business in Canada care va implica costuri suplimentare de 1.500 de euro.
In cazul Asebuss, taxa anului I este de 9.500 de euro, iar taxa pentru anul II de studiu este 12.000 de euro, dat fiind ca include participarea in Proiectul International in colaborare cu Kennesaw State University, respectiv 2.500 de euro. Taxa fiecarui an academic se poate plati in mai multe rate. In cazul programului de EMBA oferit de WU Executive Academy din Viena, costul nu acopera cheltuielile de transport si cazare pentru cele doua calatorii de studiu din strainatate si cele doua desfasurate pe piata locala.
{i costul programului de EMBA oferit de Tiffin University se majoreaza din acest an cu 1.000 de euro pana la 16.490 de euro, insa exista un pachet de discounturi care pot duce pretul programului pana la 14.099 de euro. Programul desfasurat la Timisoara poate ajunge sa coste si 12.996 de euro.
Cel mai scump este programul de Executive MBA oferit de WU Executive Academy Viena (35.000 de euro), iar cel mai ieftin este MBA-ul de la INDE/CNAM Paris (4.400 de euro). Majoritatea scolilor acopera costurile legate taxele de scolarizare, suporturile de curs, manuale, accesul la bazele de date ale institutiilor, materiale multimedia.
 
 The Open University Business School
  • Nume program: MBA
  • Institutia: The Open University Business School, Marea Britanie
  • Director program: Rodica Radulescu, director Business School Codecs -partenerul in Romania al The Open University Business School
  • Data aparitiei: 1997
  • Specializare: general management
  • Cost: 13.600 de lire sterline
  • Durata: 2,5 ani
  • Acreditari: AMBA, EQUIS, AACSB
  • Forma de derulare a programului: open learning
  • Limba: romana si engleza
  • Cerinte Inscriere: minimum 25 de ani, diploma de licenta, cel putin 3 ani de experienta in management, cunostinte de limba engleza (TOEFL sau IELTS), doua scrisori de recomandare de la persoane cu functii de management in organizatiiile unde a lucrat candidatul
  • Ponderea absolventilor sponsorizati de companii: 50%
  • Varsta medie: 34 de ani
  • Numar absolventi in 2008: 26
  • Ponderea studentilor din provincie in randul absolventilor: 30%
  • Ponderea femeilor in randul absolventilor: 44%
  • Calatorii de studiu in strainatate: scoli rezidentiale pentru fiecare curs care se desfasoara in locatiile oferite de The Open University Business School (in Marea Britanie, Belgia sau Olanda). In medie, o deplasare pe parcursul a 3-4 zile odata la sase luni.
  • Burse: -
  • Numar total absolventi: 188
 
Sase scoli de business prezente in Romania sunt acreditate AMBA, AACSB sau EQUIS
 
Acreditarile independente sunt o garantie pentru calitatea programelor de MBA sau EMBA si ofera potentialilor studenti si angajatorilor o perspectiva neutra cu privire la indeplinirea unor standarde internationale de catre scolile de business.
Cele mai mari corpuri de acreditare americane, dar care ofera acreditari si in afara SUA, sunt AACSB - The Asociation to Advance Collegiate School of Business, AACBSP - American Association of Collegiate Business Schools and Programs si IACBE - International Assembly for Collegiate Business Education.
Printre cele mai importante organisme de acreditare la nivel european se numara AMBA - Association of MBA’s, EQUIS (European Quality Improvement System) si FIBAA - Foundation for International Business Administration Accreditation Patru programe prezente pe piata locala sunt acreditate AMBA, doua - AACSB si doua - EQUIS.
Cel mai bine cotate institutii in ceea ce priveste acreditarile sunt The Open Univesrity Business School si WU Executive Academy Viena.
Multe dintre programe sunt acreditate la nivelul institutiei straine partener, insa nu si la nivel local.
O scoala de business eligibila pentru a fi inclusa in topul realizat de publicatia britanica Financial Times trebuie sa fie acreditata international de unul dintre organismele AACSB, AMBA sau EQUIS.
Sase scoli de pe piata locala detin una dintre cele trei acreditari impuse de publicatia britanica.
 
Nota: AACSB - The Asociation to Advance Collegiate School of Business, SUA; AMBA - Association of Masters of Business Adminsitration; AACBSP - American Association of Collegiate Business Schools and Programs; MSACSC - Middle States Association of Colleges and Secondary Schools; FAT - Hungarian Adult Education Accrediting Body;
ECBE - European Council for Business Education; EQUIS - European Quality Improvement System; FIBAA - Foundation for International Business Administration Accreditation; IACBE - International Assembly for Collegiate Business Education; EFMD - European Fondation for Management Development; ARACIS - Agentia RomAna de Asigurare a Calitatii in InvatamAntul Superior; NWCCU - Northwest Commission on Colleges and Universities (SUA); NCACS - North Central Association of Colleges and Schools; MSCHE - Middle States Comission on Higher Education.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO