ZF TechDay

ZF Tech Day. Şeful Continental anunţă că face teste cu tehnologia 5G şi maşini autonome împreună cu Orange şi Nokia

30.07.2020, 00:20 Autor: Adrian Seceleanu

„Un smartcity este un concept holistic unde cetăţenii se află în prim plan. Ideea este să facem viaţa cetăţenilor mai uşoară, mai eficientă şi să mergem în direcţia în care lucrurile să se rezolve mai rapid.“

Continental, cel mai mare producător de componente auto de pe piaţa auto locală, cu afaceri anuale de peste 3 mld. euro şi 20.000 de angajaţi, colaborează cu Orange - liderul pieţei locale de telecom, şi un furnizor de echipamente de reţea, pentru a face în Timişoara teste cu maţini autonome şi tehnologia 5G.

„Şi noi vedem că 5G ne poate ajuta foarte mult, este o conectivitate pe care noi dorim să o avem şi pentru serviciile de mobilitate, adică observăm o tendinţă de tip «seamless mobility» pentru oraşele foarte aglomerate unde nu mai este de ajuns să ai o maşină, ci este nevoie de o legătură între o trotinetă electrică, o bicicletă, transport public şi o maşină sau un taxi sau un taxi care merge autonom. Acolo avem nevoie de foarte mult trafic de date şi este foarte important să avem o reţea 5G performantă. Noi lucrăm şi aici împreună cu Nokia şi cu Orange şi am instalat în Timişoara în sediul nostru o reţea 5G pe care dorim să o folosim acum pentru nişte experimente şi cu maşini autonome”, a declarat în cadrul emisiunii ZF Tech Day Christian von Albrichsfeld, head of country, Continental România.

Tehnologia 5G, care promite în reţelele mobile viteze şi stabilitate precum în reţelele fixe, a început să fie disponibilă comercial şi pe plan local în arii limitate, în condiţiile în care statul nu a vândut încă operatorilor de telecom spectrul radio necesar unei implementări pe scară largă.

Şeful Continental România a adăugat că firma este interesată şi de proiecte de tip smart city, în care s-a implicat încă din 2014. „Interesul nostru pentru proiectele de tip smart city datează deja de mai mulţi ani. Noi vedem acum cum se dezvoltă tehnologie, care este evoluţia demografică. De exemplu din 2014 mai mulţi oameni la nivel global trăiesc în oraşe, totul devine mai aglomerat, vedem tehnologie şi putere de calcul care devine din ce în ce mai performantă care ne permite să ne gândim la concepte complet noi de smart city, la internet of things la industria 4.0. În acest context a venit şi interesul nostru clar pentru un smart-city”.

Von Albrichsfeld a explicat şi ce presupune în viziunea Continental un smart city. „Un smartcity este un concept holistic unde cetăţenii se află în prim plan. Ideea este să facem viaţa cetăţenilor mai uşoară, mai eficientă şi să mergem în direcţia în care lucrurile să se rezolve mai rapid. Este vorba aici şi de administraţie, de turism, de trafic - domeniul de care noi ne ocupăm. Până la urmă este vorba de a avea servicii noi pentru cetăţeni. Să luăm un exemplu: maşinile care fac curăţenie pe stradă ar putea să nu mai vină în fiecare zi ci doar când strada este murdară pentru că sunt nişte senzori în stradă care arată asta. Dacă avem nevoie de nişte documente de la administraţia publică nu ar mai trebui să mai stăm undeva la o coadă ci, dacă spre exemplu un document expiră, vom primi automat unul nou. De lucruri de acest tip este vorba. În ce priveşte traficul, odată cu creşterea performanţei pentru tehnica de calcul, s-au dezvoltat nişte megatendinţe în direcţia conducerii autonome, a electrificării, de mobilitate curată. Acestea sunt lucruri înglobate în conceptul de smart-city pentru că şi acolo este necesar să avem un trafic mai eficient, să nu adăugăm mai multe maşini, ci cum putem face viaţa cetăţenilor mai uşoară, să scurtăm durata deplasărilor folosind o infrastructură, o maşină mai inteligentă.”

 

Ce a mai declarat Christian von Albrichsfeld în cadrul emisiunii:

► Decizia de a colabora cu Orange Business Services a fost cumva naturală. Am fost la nişte conferinţe împreună, am vorbit, am convenit că pe partea de megatendinţe pe care şi noi mergem, în direcţia de conectivitate, este cumva o interfaţă unde avem nevoie de conexiune prin reţea. Şi Orange a dorit să găsească nişte aplicaţii în aceeaşi direcţie şi aşa am început asta. Primul proiect pe care l-am început împreună a fost în 2017 - proiectul de wi-fi gratuit pentru Timişoara, pe care l-am realizat împreună cu Orange. Acesta a fost realizat în centrul oraşului - în pieţele Victoriei, Unirii, Libertăţii - unde am instalat reţele wi-fi cu acces gratuit.

► A fost un experiment pentru noi, să oferim un serviciu adiţional de Continental pentru cetăţeni şi turişti. Primăria din Timişoara poate folosi platforma de date a Orange pentru a vedea care este fluxul de turişti pentru anul 2021, când Timişoara va fi capitală culturală europeană.

► La Sibiu am luat aceeaşi iniţiativă de a lucra împreună cu Orange şi de a ne integra în strategia Sibiului de smart city şi acolo am realizat în 100 de autobuze ale societăţii locale de transport / o reţea wi-fi pentru autobuze, care este integrat într-un concept în care oraşul şi companiile de transport pot să transmită mesaje oamenilor care folosesc acest serviciu. Acolo a fost un succes foarte mare, este un serviciu foarte folosit de cetăţeni şi ajută la comunicare. Este ceva ce ne bucură foarte mult, este un pas înainte pentru un oraş în care locuitorii şi vizitatorii sunt conectaţi prin tehnologie cu primăria.

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday