ZF TechDay

ZF Tech Day. Răzvan Mihai, IoT architecture and services expert, Orange: La începutul anului viitor vom pregăti alături de Agora un prototip de robot autonom care va folosi edge computing din laboratorul 5G şi va fi conectat direct la reţeaua noastră privată pentru a rula algoritmii de detecţie

27.10.2023, 00:07 Autor: Alexandra Cepăreanu

♦ „Pe lângă detecţia de obstacole, vrem să ne uităm şi la detecţia de obiecte pe baza unor coduri QR, ca aplicaţie în zona de depozite şi retail, pentru zona de identificare, preluare şi mutare a obiectelor către destinaţii predefinite ♦ Prin folosirea edge computingului din laboratoul 5G o să prelungim autonomia acestor roboţi.“

Orange, cel mai mare operator de telecomunicaţii din România, care a deschis în 2021 un laborator 5G în cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti, vrea să se implice mai mult în dezvoltarea roboţilor autonomi alături de start-up-ul local Agora Robotics - care dezvoltă un ecosistem de roboţi mobili autonomi (hardware şi software) care contribuie la automatizarea proceselor logistice şi curăţenia pentru companii care au în administrare depozite sau spaţii largi - retaileri, aeroporturi sau centre logistice.

„La începutul anului viitor vrem să pregătim alături de Agora un prototip de robot autonom care va folosi facilitatea noastră de edge computing din laboratorul 5G din Bucureşti, conectată direct la reţeaua noastră privată pentru rularea algoritmilor de detecţie. Pe lângă detecţia de obstacole vrem să ne uităm şi la detecţia de obiecte pe baza unor coduri QR – asta ca aplicaţie în zona de depozite şi retail, pentru zona asta de identificare, preluare şi mutare a obiectelor către destinaţii predefinite. Practic, prin folosirea edge computingului din laboratorul 5G al Orange, în această manieră o să reuşim să prelungim mult autonomia unor astfel de roboţi“, a explicat în cadrul emisiunii ZF Tech Day Răzvan Mihai, IoT architecture and services expert, Orange.

El a adăugat că pentru ca roboţii dezvoltaţi de start-up-ul Agora să fie autonomi au nevoie de date venite de la foarte multe camere video şi totodată de algoritm de machine learning care procesează aceste streamuri pentru a identifica practic obstacolele şi zonele în care trebuie să lucreze.

„Pentru a fi autonomi, practic, roboţii de curăţenie au nevoie de date. În această fază a colaborării folosim reţeaua 5G comercială, prin intermediul căreia toate aceste date de dimensiuni mari pot ajunge în timp real la dezvoltator, pentru partea de analitics. Practic, fără conectivitatea 5G ar trebui ca datele să fie stocate local şi descărcate ulterior. Şi asta implică o complexitate mai mare a robotului.“

Paul Popescu, fondator şi CEO, Agora Robotics: Am ales laboratorul 5G al Orange deoarece aveam nevoie de conectivitate. Practic, acum putem folosi conectivitatea cu latenţe mici pentru use case-urile de care avem noi nevoie.

Paul Popescu, fondator şi CEO al Agora Robotics, a spus în cadrul emisiunii ZF Tech Day că a ales să se alăture laboratorului 5G creat de Orange în Bucureşti deoarece avea nevoie de conectivitate pentru a-şi pune în practică proiectul şi pentru a începe dezvoltarea roboţilor autonomi.

„Noi folosim partea de conectivitate. Este cumva o parte complementară de care am avut nevoie dintotdeauna.“

„Practic, aveam nevoie de conectivitate cu latenţe mici pentru use case-urile de care avem noi nevoie, în special pe partea de analitics de care putem beneficia sau pe care o putem folosi acum la adevărata putere, cu ajutorul unei conectivităţi real-time prin reţeaua 5G“, a explicat Paul Popescu, adăugând că roboţii Agora nu ar putea opera pe o reţea 3G sau 4G.

„Avem foarte multe stream-uri de date care ar solicita reţeaua iar ceea ce facem acum ar fi imposibil probabil pe o reţea 3G sau 4G, cel puţin la calitatea pe care o vrem noi pentru analiză ulterioară. În momentul de faţă avem nevoie de partea asta de conectivitate pentru analiză şi pentru a construi nişte modele de machine learning mai complexe care să facă faţă mai multor cazuri. Desigur, noi proiectăm şi simulăm tot felul de cazuri, dar vor fi altele în lumea largă cu care robotul nu s-a confruntat. De asta avem nevoie să culegem cât mai multe date şi cât mai complexe.“

În prezent, Agora dezvoltă roboţi autonomi care pot acoperi suprafeţe de aproximativ 3.000 metri pătraţi şi urmează să lanseze şi un robot care să acopere de la 5.000 metri pătraţi până la 10.000 metri pătraţi.

„În momentul de faţă producţia e una de serie limitată, dar suntem în lucru cu o linie de asamblare care va fi gata spre sfârşitul anului, iar acolo deja output-ul este unul foarte mare de roboţi. Acum avem un timp de aşteptare destul de mare şi nu putem răspunde tuturor celor care ne solicită, dar începând cu luna decembrie sau cu prima parte a anului viitor vom putea să răspundem oricăror cereri care vin pe parcurs, mai ales că e vorba de un model în care clienţii nu sunt nevoiţi să cumpere cu plata jos robotul ci e o plată eşalonată sau o închiriere a serviciului de curăţenie sau de logistică pe care-l oferim. Noi ţintim în special zona de retail, zona de depozitare şi în general spaţiile foarte largi care au nevoie de curăţenie recurentă, precum aeroporturi, parcări“, a mai spus Paul Popescu.

 

Ce a mai spus Răzvan Mihai

Principalul vehicul cu care noi ne adresăm start-up-urilor pentru pilotarea noilor tehnologii este laboratorul 5G. Avem mai multe laboratoare în ţară. Avem unul în Bucureşti, deschis în 2021 împreună cu Politehnica din Bucureşti şi altul în Iaşi - deschis în parteneriat cu Universitatea Tehnică de acolo şi cu Continental Automotive - având o orientare mai accelerată pe zona de automotive.

Comparativ cu reţeaua Orange 5G comercială, în laborator avem o reţea 5G privată de ultimă generaţie. Această reţea este mai avansată decât ce oferim comercial, având practic acces acolo mai facil şi nelimitat către toate funcţionalităţile reţelei. Prin reţeaua noastră din laborator putem avea acces simultan la avantajele reţelelor 5G în zona de trafic de date de foarte mare capacitate şi totodată latenţe foarte scăzute. Aceste latenţe foarte, foarte scăzute, de sub 10milisecunde, sunt accesibile în laborator prin intermediul unei integrări foarte apropiate dintre reţea şi componentele noastre de edge compute. Practic, în zona de edge compute putem rula mai multe soluţii de virtualizare şi orchestrare pe baza cărora le putem aloca static sau dinamic resurse de procesare partenerilor noştri, start-up-uri sau business-uri mari din industrie.

Accesul către acest gen de resurse a a fost practic motorul pentru apelul nostru 5G, lansat în luna aprilie şi finalizat recent în septembrie. Prin intermediul acestui apel s-a alăturat şi Agora Robotics cu soluţia lor de roboţi autonomi.

 

Ce a mai spus Paul Popescu

Agora Robotics a luat naştere în 2020, noi având o activitate mult mai îndelungată în zona de R&D, iar acum suntem focusaţi pe roboţi autonomi. Am pornit la drum prin a fabrica o primă serie de roboţi de dezinfecţie cu UV, iar acum ne concentrăm pe lansarea unor alte tipuri de roboţi, care sunt roboţi autonomi de curăţenie industrială pentru spaţii largi. Şi avem în plan alte tipuri complementare pentru sarcinile autonome în zona de retail şi depozite, în special care să deservească partea de intra-logistică.

Ca funcţionalitate, roboţii sunt asemănători cu cei pe care probabil i-aţi întâlnit în supermarket-uri, dar sunt operaţi de către un operator uman şi funcţionalitatea este absolut similară, numai că noi facem asta automat cu evitarea coliziunilor şi programatic la orice oră sau la o comandă specifică din partea altor operatori care decid că e momentul pentru curăţenie. Acum use case-urile sunt diverse, roboţii pot funcţiona la fel de bine cu prezenţă umană cât şi noaptea când nu mai e nimeni în zona în care pot acţiona.

Denumirea acestui tip de curăţenie este wet vacuum strobing - adică curăţă cu ajutorul apei şi a soluţiilor de curăţenie cu nişte perii, urmând ca în la fiecare trecere să aspire şi apa pe care a folosit-o la curăţenie. Deci are şi funcţionalitatea de aspirare, dar nu este ca un aspirator. Probabil că mulţi dintre cei care ne privesc sunt obişnuiţi cu roboţii casnici, aceia mici de curăţenie. Dar aceia sunt mult mai axaţi pe partea de aspiraţie şi nu au partea asta de de curăţare umedă.

Noi am plecat cu construcţia acestui tip de robot de la deficitul major de forţă de muncă în sectorul în care ne adresăm. Practic, peste 50% sunt locuri neocupate în zona de operatori de maşini de curăţenie şi practic noi vrem să venim cu un serviciu „robot as a service“. Practic, noi închiriem robotul sau îl oferim spre folosire unui client cu echivalentul unor salarii. Deci clientul înlocuieşte din start nevoia unui operator uman, dar şi nevoia de a achiziţiona echipamentul de curăţenie.

Despre senzorii cu care sunt dotaţi aceşti roboţi şi diferenţa între ce facem noi acum şi maşini autonome nu este foarte mare. E o diferenţă de viteză la care procesăm datele şi nu avem nevoie de viteza la care ar procesa o maşină autonomă datele, pentru că avem viteze scăzută de deplasare, dar ca structură şi ca topologie folosim aceleaşi tipuri de senzor, folosim camere 3D (avem multiple camere 3D care sunt folosite la evitarea coliziunilor şi la detecţia efectivă de obstacole şi la clasificarea acestor obstacole, pentru că avem comportamente diferite în funcţie de tipul de obstacol întâlnit). Avem senzori, sonare, radar, infraroşu, camere, cam toată seria de senzori pe care o puteţi întâlni, desigur pe alte maşinării care funcţionează autonom.

Am avut câţiva clienţi cu care am testat continuu roboţii şi şi-au arătat toţi interesul pentru asfel de soluţii autonome. Piaţa este deschisă pentru astfel de soluţii din diferite motive – din cauza deficitului de personal, pentru că au nevoie de cuantificarea datelor mult mai precisă.

În continuare, am pregătit un proof of concept în zona de intra-logistică care avem nevoie şi clar e nevoia asta de a externaliza sau de a nu pune atât de mult hardware pe robot. Cu ajutorul Orange cred că putem să optimizăm aceşti paşi cât mai bine şi cât mai repede pentru partea de detecţie, detecţie de QR sau partea de generare de trasee şi rute.

Ne confruntăm în continuare cu diverse probleme, cum ar fi chiar şi cu lipsa unor persoane sau oamenilor care sunt trainuit sau care au studiat genul ăsta de probleme pe care vrem să noi să le rezolvăm. Ne confruntăm în continuare cu provocări în partea de legislaţie, care susţine partea de cercetare-dezvoltare şi cred că asta e una dintre cele mai mari probleme, pentru că dacă ar exista nu neapărat ecosisteme, ci suportul guvernamental pentru genul ăsta de lucruri şi celelalte lucruri şi celelalte părţi componente ar accelera şi ar învăţa şi alţi oameni să folosească genul ăsta de soluţii sau să înveţe să se axeze în viitor pe cercetare-dezvoltare sau pe proiecte complexe, dar şi mai multe companii care ar opta pentru zona asta de activitate care este absolut necesară pentru dezvoltarea unui produs. Adică noi am vrea să dezvoltăm produsul într-un timp mai scurt şi să putem livra clienţilor noştri, dar e nevoie de foarte mult timp şi resurse pentru a duce la bun sfârşit un astfel de proiect. Deci, ne-ar prinde bine un ajutor guvernamental cu o legislaţie făcută sau gândită pentru partea de cercetare-dezvoltare, pentru că sunt convins că sunt foarte multe start-up-uri şi foarte multe iniţiative de genul acesta care se lovesc de aceleaşi obstacole.

 

 

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday