ZF TechDay

ZF TECH DAY. O platformă livrată de SecurifAI împreună cu Orange ajută la reducerea infracţionalităţii din muncipiul Câmpia Turzii

17.11.2020, 00:07 Autor: Ioana Nita

Start-up-ul local de tehnologie SecurifAI împreună cu Orange România, cel mai mare operator de telecomunicaţii de pe plan local, a implementat un sistem de camere de supraveghere în municipiul Câmpia Turzii care alertează autorităţile în timp real dacă au loc infracţiuni în oraş.

Sistemul foloseşte tehnologia inteligenţei artificiale, algoritmii învăţând zilnic pe baza fluxurilor video primite de la camerele de supraveghere.

„Dacă înainte aveam un sistem de 32 de camere independente, acum, ca urmare a implementării acestui sistem alături de SecurifAI şi Orange România, avem 132 de camere monitorizate într-un dispecerat pe baza sistemului de inteligenţă artificială pe care cei de la SecurifAI ni l-au pus la dispoziţie. Sistemul poate creşte şi se dezvoltă de la zi la zi în funcţie de ceea ce găseşte în teren. „Am stabilit împreună cu SecurifAI câteva incidente pe care noi vrem să le verificăm - de la depozitarea gunoiului în mod ilegal până la accidente de circulaţie, incendii, căruţe care traversează municipiul nostru pe drumul european, explozii, ş.a.m.d.“, a declarat în cadrul Tech Day Dorin Lojigan, primarul municipiului Câmpia Turzii.

El a adăugat că incidentele sunt sesizate în timp real, astfel încât autorităţile să poată lua măsuri rapid.

„În momentul în care camerele sesizează unul dintre evenimente, fie că vorbim despre un accident de circulaţie sau de depozitarea gunoiului într-un mod ilegal, camerele sesizează acel aspect, transmite informaţia către dispecerat, iar dispeceratul în mod automat trimite echipajul de poliţie locală către zona în care se află incidentul şi se iau măsurile legale.”

Soluţia pusă la dispoziţie de SecurifAI prin intermediul Orange “învaţă” constant cu ajutorul inteligenţei artificiale, astfel încât să devină tot mai performant.

 

“Este un drum destul de lung până când faci concetăţenii să respecte regulile fie că vorbim de aruncarea gunoiului sau de respectarea regulilor în trafic - trecerea străzii pe la trecerile de pietoni, parcarea în locurile permise sau respectarea timpului de parcare. Toate aceste scenarii le avem acoperite prin algorimii puşi la dispoziţie şi cred că de un an de când împreună cu partenerii noştri de la Orange am aflat de acest sistem şi lucrăm la el, dezvoltăm continuu, atât la algoritmi, cât şi la statisticile pe care utilizatorul final le vede, la modul de alertare a dispecerilor. Acesta este un sistem viu, care devine de o zi la alta mai bun prin datele pe care le agregă, le înţelege şi pe care utilizatorii le validează”, a punctat Valeriu Filip, cofondator al SecurifAI.

Orange a implementat soluţia SecurifAI în cadrul primăriei din Câmpia Turzii, ocupându-se atât de instalarea sistemului de supraveghere video, cât şi de integrarea softului în sine.

“Noi am integrat cele două componente - una dintre ele se referă la instalarea şi operarea camerelor video, mentenanţa lor, iar cealaltă se referă la integrarea softului SecurifAI. În cazul acesta particular, soluţia de stocare nu provine de la noi. Primăria a dorit să poată stoca datele şi softul on-premise”, a explicat Bogdan Chiriţă, strategic partnership manager în cadrul Orange România.

Costul proiectului realizat pentru primăria din Câmpia Turzii s-a ridicat la circa 1,7 milioane lei.

“Banii urmează să fie achitaţi pe parcursul a doi ani către Orange România conform contractului pe care îl avem încheiat cu ei pentru că ei au fost firma câştigătoare. O parte am plătit-o anul acesta, iar restul vom plăti în cursul anului viitor. Alte costuri nu vom avea pe o perioadă de trei ani, cât ne află în mentenanţa sistemul”, a precizat Dorin Lojigan. Primăria municipiului Câmpia Turzii vrea să dezvolte în continuare proiectul şi să mărească poate în viitor numărul de camere de supraveghere.

“Municipiul este acoperit în întregime în acest moment, dar spre exemplu pe o stradă o cameră poate vedea doar stânga sau dreapta. Ne-am gândit împreună cu poliţia locală şi naţională de aşa manieră încât să acoperim zonele cu criminalitate ridicată, cu risc potenţial de accidente de circulaţie sau risc de depozitare a gunoaielor în mod ilegal”, a explicat el.

Proiectul realizat pentru primăria din Câmpia Turzii este primul implementat de SecurifAI împreună cu Orange în sectorul public, până acum soluţia fiind implementată doar în mediul privat.

“Majoritatea scenariilor pe care noi le-am dezvoltat până la implementarea în municipiul Câmpia Turzii sunt pentru mediul privat - probabil ne ocupăm de peste zece ori mai multe camere pentru mediul privat, decât pentru autorităţi în acest moment. Un asemenea sistem de inteligenţă artificială în primul rând trebuie să fie capabil să trateze scenarii din zona de securitate civilă, responsabilitate socială”, a menţionat Valeriu Filip.

În prezent, cererea pentru astfel de soluţii este în creştere, venind atât din partea mediului privat, cât şi din sectorul public.

“Observăm din discuţiile şi cerinţele formulate de clienţi, atât din mediul privat, cât şi din sectorul public, că piaţa pentru astfel de soluţii este în creştere. Pe parcursul acestui an am iniţiat zeci de discuţii cu clienţi, atât pentru a creşte gradul de cunoaştere al unor astfel de implementări, dar câteodată şi pentru a răspunde pur şi simplu cererilor de ofertă formulate de clienţi” a spus Bogdan Chiriţă.

Utilizările unor astfel de soluţii sunt diferite în funcţie de specificul companiei.

“În retail, astfel de soluţii permit spre exemplu detectarea lungimii cozilor la casele de marcat, notificarea angajaţilor pentru redistibuirea activităţilor în locaţii, vizualizarea prezenţei şi poziţionarea mărfii la raft, anonimizarea fluxurilor video. În alte verticale, spre exemplu în oil&gas, discutăm despre studii de caz în care se monitorizează staţii de alimentare cu combustibil atât la interior, cât şi la exterior, se monitorizează conformitatea cu protecţia muncii - echipament adecvat, atât în locuri obişnuite, cât şi mai izolate unde există potenţial crescut la riscuri”, a explicat el.

 

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday