ZF TechDay

ZF Tech Day. Mădălin Ioniţă, director executiv Asociaţia Măgurele Science Park: Ne dorim să atragem multinaţionale, firme de tip ancoră în proiect, nu vrem ca în 2025 să ne trezim cu 10.000 de metri pătraţi de birouri pentru care să căutăm chiriaşi

03.12.2021, 00:07 Autor: Adrian Seceleanu

„Noi ne dorim ca pe lângă spaţiile pe care le vom pune la dispoziţie acolo - că sunt spaţii de coworking sau că sunt spaţii pentru laboratoare, pentru testare, pentru validare de soluţii,  standardizare, să venim cu un pachet de servicii cu valoare adăugată“.

Parcul Ştiinţific şi Tehnologic Măgurele Science Park, un proiect iniţiat în 2016 de Consiliul Judeţean Ilfov împreună cu Primăria Măgurele şi Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele, care ar putea deveni operaţional în 2025, îşi propune să atragă multinaţionale, instituţii de cercetare şi educaţionale plus companii private, astfel încât să poată atrage finanţări europene pentru cercetare dar şi să genereze idei care să poată fi fructificate de companii private. Pentru ca la data la care ar putea fi gata clădirile să existe deja o comunitate formată din actorii menţionaţi mai sus a fost înfiinţată o asociaţie care să lucreze la coagularea acesteia.

„Până când proiectul investiţional va deveni operaţional, asociaţia şi-a propus să dezvolte o comunitate puternică, formată din institute de cercetare, universităţi, reprezentanţi ai mediului de afaceri, autorităţi publice, care să sprijine membrii să colaboreze în interes comun“, a explicat în cadrul emisiunii ZF Tech Day Mădălin Ioniţă, director executiv, Asociaţia Măgurele Science Park. Nu ne dorim să dezvoltăm un proiect imobiliar ci să creem o comunitate în acest parc ştiinţific, a explicat Ioniţă. “Mai sunt câţiva ani până când noi sperăm ca acest parc să devină operaţional. Pentru a evita ca o investiţie publică - pentru că am vorbit de autorităţi şi Institutul Naţional care este tot o instituţie publică - pentru a evita să investim efectiv în imobiliare, nu vrem să ne trezim cu 10.000 de metri pătraţi în care ne vom chinui să aducem chiriaşi, deci pentru a evita acest lucru, am venit în 2019 la această asociaţie Măgurele Science Park şi am stabilit ca ţintă nevoia de a dezvolta comunitatea, comunitate pe care ulterior o dorim să fie activă şi care să participe în spiritul conceptului acesta de parc ştiinţific şi tehnologic. Ne dorim să începem să creem şi legăturile de colaborare dintre membrii acestei comunităţi.“

Ce a mai declarat Mădălin Ioniţă în cadrul emisiunii:

► Ideea a apărut undeva în 2016 - atunci Consiliul Judeţean Ilfov împreună cu Primăria Măgurele alături de una dintre cele mai importante institute naţionale de cercetare dezvoltare din România, respectiv Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele, au decis să încerce să pună umărul la creşterea competitivităţii economice în regiunea Bucureşti-Ilfov, iar ideea a fost exploatarea unui potenţial existent. În speţă avem la Măgurele un hub în domeniul fizicii - cred că este printre cele mai importante huburi în domeniu din centrul şi estul Europei. Deci există un hub, nu trebuie să îl mai creştem noi, trebuie doar să eficientizăm. Există tot la Măgurele una dintre cele mai mari infrastructuri paneuropene în domeniul cercetării-dezvoltării-inovării, acest laser cu o putere fantastică gestionat tot de către Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară. Şi mai avem specificul regiunii Bucureşti-Ilfov care comparativ cu restul regiunilor ţării este oarecum avantajată din mai multe direcţii - atât infrastructură cât şi resursa umană, investiţii. Atunci s-a creat o asociere în participaţiune între cei trei actori în scopul creării unui parc ştiinţific şi tehnologic la Măgurele pentru a exploata această experienţă şi infrastructura existentă în domeniul cercetării în scopul conectării şi rezolvării nevoilor mediului privat, în funcţie de interesul pieţei. Aceasta face oarecum diferenţa dintre parcurile ştiinţifice şi tehnologice şi restul parcurilor tehnologice sau industriale care există atât în ţară cât şi în străinătate.

l În 2016 a avut loc o întâlnire cu stakeholderii, cu actorii din ecosistem şi a fost elaborat un studiu de fezabilitate de către experţii Băncii Europene pentru Investiţii. În 2018 a fost finalizat planul de afaceri, modelul de business al acestui parc ştiinţific şi tehnologic - tot cu ajutorul experţilor de la Banca Europeană pentru Investiţii. Imediat, în 2019 a început licitaţia şi ulterior elaborarea proiectului tehnic, în baza acestor informaţii din studiul de fezabilitate şi planul de afaceri. Proiectul tehnic a fost recepţionat de către Consiliul Judeţean Ilfov în februarie - martie 2021 iar în momentul de faţă ne aflăm în faza de identificare a sursei de finanţare, care poate să fie din surse multiple, lansarea efectivă a licitaţiei pentru execuţia de lucrări şi - dacă totul merge bine - conform planificării, în 36 de luni ar trebui ridicat şi ulterior operaţionalizat acest parc ştiinţific şi tehnologic la Măgurele. Deci cu ceva bunăvoinţă şi noroc 2025 ar trebui să fie anul de referinţă pentru demararea activităţilor.

► Ce conţine parcul pe scurt? Conform proiectului tehnic, avem un centru de inovare undeva de 6.000 de metri pătraţi, avem un centru de transfer tehnologic de 4.000 de metri pătraţi - două clădiri conectate între ele. Avem un centru expo­ziţional care va fi dedicat elevilor, copiiilor, studenţilor să vină să exerseze într-un spaţiu recreativ componente educaţionale.

► În doi ani de zile comunitatea noastră a crescut undeva la 160 de membri. Aceşti membri nu sunt membri cotizanţi ci sunt partenerii noştri pentru că ne dorim ca ei să devină implicaţi în ceea ce ulterior vor trebui să facă în parc, încă de pe acum. Şi atunci nu am solicitat şi nu am solicitat o taxă de membru.

► Noi mergem pe principiul că nu am dori să investim în proiecte de cercetare dacă acestea nu îşi găsesc aplicabilitatea în relaţia cu partenerul privat. Până la urmă nu spune nimeni că în domeniul cercetării ar trebui să acţioneze numai institute care generează rezultate cu aplicabilitate în domeniul privat. Bineînţeles că avem institute care realizează cercetare fundamentală şi este bine că există, bine că o fac, dar în parcul ştiinţific şi tehnologic dacă vom dori să valorificăm rezultatele cercetării prin conectarea cu mediul de afaceri şi nevoile acestora, noi va trebui să fim focalizaţi pe această componentă - institute de cercetare care să genereze rezultate aplicabile în piaţă.

► Noi ne dorim ca pe lângă spaţiile pe care le vom pune la dispoziţie acolo - că sunt spaţii de coworking sau că sunt spaţii pentru laboratoare, pentru testare, pentru validare de soluţii,  standardizare să venim cu un pachet de servicii cu valoare adaugată. Altfel ne este clar că va fi destul de greu şi va trebui echipa de management a parcului să deruleze un efort considerabil în a atrage parteneri şi atunci am gândit crearea unui pachet de servicii care să stimuleze şi să atragă automat în locaţia respectivă diversele tipuri de organizaţii. Acesta este de fapt şi modelul de business pe care consultanţii de la Banca Europeană de Investiţii l-au creat în planul de afaceri. Ca servicii ne gândim în primul şi în primul rând la iniţierea şi sprijinirea scalarea afacerilor. Deci vorbim de crearea de spinoff-uri, servicii specializate pentru crearea de spinoff-uri în mediul academic, servicii pentru crearea de start-up-uri, servicii pentru scalarea start-up-urilor, servicii de instruire. Dacă vorbim de transferul tehnologic, o spun cu părere de rău, nu prea suntem performanţi la acest capitol ca ţară şi atunci suferim din lipsă de cunoştinţe în transfer tehnologic, lipsă de cunoştinţe în comercializarea reală a rezultatelor activităţii de cercetare. După părerea mea nu este indicat să dezvoltăm proiecte pe care ulterior nu le putem exploata în relaţia cu mediul privat. De asemenea drepturi de proprietate intelectuală - iarăşi sunt elemente pentru pe care atât instituţiile publice din cercetare cât şi cele din mediul privat ar trebui ar trebui să se focalizeze. La fel, internaţionalizarea: România nu stă deloc bine din păcate la accesarea de fonduri dedicate cercetării prin instrumentele financiare internaţionale, nici la implementarea celor pe care le câştigăm, avem procentaje foarte reduse la atragerea fondurilor. Şi atunci componenta de internaţionalizare, de identificare de parteneri în proiecte internaţionale va fi va fi un element foarte important în serviciile pe care le vom presta prin parcul ştiinţific şi tehnologic la momentul la care el va deveni operaţional.

► De la Banca Europeană pentru Investiţii, la momentul la care s-a elaborat planul de afaceri, s-a livrat şi un caiet de sarcini pentru echipa de management. Deci nu echipa de management a asociaţiei va coordona şi va asigura managermentul acelui parcul ştiinţific, va fi o licitaţie. E clar nevoie de personal cu expertiză, chiar cu experienţă din trecut poate, şi atunci sunt bine clarificate rolurile şi posturile celor din management astfel încât parcul să funcţioneze la capacitate maximă şi cu eficienţă maximă. Din punct de vedere al clienţilor pe care i-am dori acolo pot să menţionez aici că ne-am dori nişte entităţi tip ancoră: nişte multinaţionale. De ce? Pentru că le vedem conectate cu ceea ce există în infrastructura mare paneuropeană. Pentru început cel puţin prezenţa unor astfel de actori, firme de tip anocoră, ar fi relevante acolo. De asemenea, cu cât mai mult - cu atât mai bine - reprezentanţi ai mediului privat pentru că aşa cum am spus puţin mai devreme capacitatea de cercetare prin hubul de fizică noi că există. Alături avem Universitatea Politehnică din Bucureşti şi Universitatea din Bucureşti care au cunoştinţe şi expertiză relevantă în domeniu. Pe aici vedem noi că ar trebui să se desfăşoare activităţile de către echipa de management astfel încât acolo să existe şi start up-uri şi oameni cu idei, şi studenţi, dar şi firme cu putere financiară care să se implice în proiecte relevante.

► Din punctul de vedere al asociaţiei noi o să mergem înainte cu dezvoltarea comunităţii. Vrem să-i implicăm mai mult pe cei pe care-i avem dar nu nu închidem uşa nici pentru cei care ar putea aduce valoare adăugată ca noi membri. Vom organiza în continuare aceste evenimente tip science to business, science to community, pentru că ne dorim să creştem încrederea actorilor, măcar a celor din comunitatea noastră, astfel încât să poată să se caute, să se întâlnească să-şi prezinte expertiza şi nevoile în scopul identificării soluţiilor pentru proiecte viitoare în comun.

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday