ZF TechDay

ZF Tech Day. Eugen Schwab-Chesaru, vicepreşedinte pentru Europa Centrală şi de Est Pierre Audoin Consultants (PAC): 2023 a fost un an mai bun decât ne aşteptam pentru piaţa IT din România. Credem că piaţa totală de IT a depăşit 2,65 mld. euro anul trecut

12.02.2024, 00:06 Autor: Ioana Nita

Evoluţia pieţei de IT din România în 2023 are la bază patru elemente: proiecte consistente în sectorul public, cererea în creştere pentru soluţii software din partea companiilor mici şi medii, migrarea către cloud a companiilor mari şi AI-ul.

Piaţa de IT din România, care include partea hardware şi partea de software şi servicii IT, a depăşit anul trecut suma de 2,65 miliarde euro, din care un miliard de euro a provenit din soluţii software şi servicii IT, potrivit unei analize preliminare realizate de compania de consultanţă şi cercetare Pierre Audoin Consultants (PAC). Evoluţia pieţei de IT în 2023 a fost peste aşteptările specialiştilor din cadrul PAC, creşterea fiind generată de proiecte realizate atât pentru mediul privat, cât şi pentru sectorul public în principal cu ajutorul fondurilor europene disponibile pentru digitalizare.

„Anul trecut a fost un an deosebit, aş spune eu, din mai multe puncte de vedere. Industria IT din România a avut parte de mai multe aspecte pozitive, unele din ele au fost previzionate, aşteptate, altele au fost uşor surprinzătoare. Încă suntem în curs de consolidare a analizei şi a datelor pentru 2023, însă aparent ne-a surprins într-un mod pozitiv. Credem că aşteptările noastre ca şi creştere de piaţă, ca şi creştere a cheltuielilor, au fost depăşite de realitate. Adică noi am estimat pentru 2023 o creştere pe software şi servicii în ultimul scenariu de piaţă pe care l-am publicat, de aproape 10%, dar credem că la sfârşit de an a fost undeva peste 10% pe software şi servicii informatice strict în România. Vorbim aici de piaţa locală şi dacă includem şi partea de hardware, noi estimaserăm undeva la 7% şi cred că în final s-a dus la peste 8%. Luna decembrie aduce vânzări şi recunoaştere de venituri importante, deci rămâne de văzut“, a spus în cadrul emisiunii ZF Tech Day Eugen Schwab-Chesaru, vicepreşedinte pentru Europa Centrală şi de Est, Pierre Audoin Consultants. El a adăugat că unul dintre elementele surprin­zătoare din 2023 pe piaţa locală de IT a fost reprezentat de sectorul public, unde s-au făcut mai multe proiecte consistente.

„Vorbim rar la modul pozitiv despre sectorul public în România, dar în 2023 am remarcat într-adevăr mai multă determinare, mai multe proiecte consistente în sectorul public. Este adevărat că au fost finanţate prin fonduri europene cele mai multe dintre ele, şi foarte bine că a fost aşa, însă au fost şi finanţări locale. Deci zona de sector public clar a depăşit aşteptările noastre care erau destul de rezervate, chiar dacă vedeam sectorul public ca un motor de creştere pentru piaţa locală după foarte mulţi ani de scădere a ponderii sau a contribuţiei administraţiei publice locale şi centrale la creşterea pieţei în pieţei IT din România.“

De asemenea, un alt element care a susţinut avansul pieţei de IT din România în 2023 este reprezentat de proiectele realizate în mediul privat pentru comeniile de dimensiuni mici şi medii.

„La nivelul mediu al pieţei, foarte interesant în zona de companii mici şi mai ales medii, tot parţial datorat fondurilor disponibile pentru digitalizare şi impulsionat de ceea ce am văzut a fi o tendinţă clară şi în România de adopţie a unor unelte digitale în business-ul de zi cu zi, am văzut o deschidere mai mare şi o înţelegere mai mare la acest nivel de mai jos, să spunem, al pieţei. Indiferent de domeniul de activitate, sunt foarte mulţi actori, foarte mulţi vendori din România care au vândut soluţii de bază, soluţii, cum le zicem noi, de bun simţ, dar foarte important este că a existat această cerere şi că a venit această cerere într-un mod, aş spune, natural. Şi acesta a fost clar un motor de creştere, chiar dacă cu o presiune pe preţ, cu o sensibilitate la preţ, aşa cum bine ştim piaţa locală“, a precizat Schwab-Chesaru.

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday