ZF TechDay

ZF Tech Day. Cristian Paţachia, Orange: Am intrat în acest an în două noi proiecte de cercetare europeană pe infrastructură 5G

16.02.2021, 00:07 Autor: Alexandra Cepăreanu

Din păcate statistica post Horizon 2020, program european închis în 2020 cu alocarea ultimelor proiecte, nu este pozitivă pentru România: suma atrasă este de 10 ori mai mică decât ţările care sunt în poziţii de top în ceea ce priveşte numărul de proiecte şi bugetul atras din UE.

Orange, liderul pieţei locale de telecom, a demarat în acest an două noi proiecte de cercetare pe fonduri euro­pene dedicate tehnologiei 5G, a declarat în cadrul emisiunii ZF Tech Day Cristian Paţachia - development & innovation manager, Orange România.

„Derulăm în mod activ 6 proiecte de cercetare în prezent pe diverse teme. Ultimele proiecte în care am intrat şi care au început chiar din ianuarie 2021 sunt de infrastructură de tip 5G – unul dintre acestea se numeşte Vital 5G (vertical innovations in transport and logistics over 5G experimen­tation facilities) – pune la dispoziţia operatorilor de servicii şi aplicaţii de tip transport şi logistică a unor platforme deschise şi securizate de tehnologie 5G care să le permită dezvoltarea şi testarea aplica­ţiilor specifice zonei lor“, a declarat Paţachia în cadrul emisiunii.

„Al doilea proiect început tot în ianuarie anul acesta, ambele sunt pe acelaÅŸi cadrul al Comisiei Europene, se numeÅŸte 5G ASP – 5G application and services experimentation and certification platform. Acest proiect vizează cumva zona de automotive ÅŸi de aplicaÅ£i de tip public safety îşi propune ÅŸi o certificare ÅŸi un marketplace de aplicaÅ£ii dezvoltate având la bază infrastructura 5G.  ÃŽn proiectul Vital 5G suntem alături de Beia Consult.“

„Vital 5G are o bază comercială, noi cu Navrom am mai lucrat , ei deja au experienţă din alt proiect de cercetare, au deja câteva dotări pe vasele lor. Obiectivul Vital 5G este de a deschide platformele 5G către dez­voltatorii de aplicaţii. Din partea Navrom am avut câţiva indicatori de performanţă pe care ar vrea să îi atingă - spre exemplu, reducerea costurilor logistice pentru repararea navelor (ne-am propus o scădere de 15%), un alt indicator a fost scăderea numărului de accidente care se întâmplă pe Dunăre - sunt cel puţin cinci accidente majore anual şi ne-am propus să reducem prin monitorizare folosind tehnologii video şi senzori. În acest proiect mai avem două aşa numite teste – în Grecia şi în Belgia. Prin acest proiect putem să realizăm un control de la distanţă pentru unele nave, fiind vorba de viteza de transfer a datelor care este îmbunătăţită prin 5G“, a declarat în cadrul emisiunii George Suciu, R&D & Innovation manager în cadrul companiei Beia Consult.

România are din păcare performanţe slabe în atragerea de bani europeni prin programul Horizon 2020, a adăugat Cristian Paţachia. „Din păcate statistica post Horizon 2020 (program început în 2014, închis în 2020 cu alocarea ultimelor proiecte), nu este pozitivă pentru România. Avem un număr de zeci de proiecte, până în 60-70, în schimb suma atrasă este de 10 ori mai mică decât ţările care sunt în poziţii de top în ceea ce priveşte numărul de proiecte şi bugetul atras din UE – Germania, Grecia şi Spania. Din aceste trei ţări provin şi coordonatorii de proiecte în care noi suntem implicaţi. Horizon Europe cred că are un buget mai mare cu 20-30% faţă de Horizon 2020. Sperăm să devenim şi noi mult mai activi în astfel de proiecte.“

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday