ZF TechDay

ZF Tech Day. Bogdan Zlotea, Orange, şi Cristian Turcin, Orange: Am observat o migrare spre platformele de cloud public în toate domeniile de activitate, cu mici diferenţe procentuale, atât în zona de companii mari, cât şi de dimensiuni medii sau mici

03.07.2021, 11:44 Autor: Alexandra Cepăreanu

♦ „Platformele de cloud public permit companiilor şi instituţiilor orientarea eforturilor spre dezvoltare, cercetare şi operare a serviciilor.“

Platformele de cloud public le permit companiilor şi instituţiilor să se concentreze pe dezvoltarea de noi soluţii şi servicii şi să acorde mai mult timp cercetării, a spus în cadrul emisiunii ZF Tech Day Cristian Turcin, cloud services product manager al Orange.

„Un avantaj al platformelor de cloud public este reprezentat de reorientarea efortului din zona de administrare, dezvoltare, menţinere şi suport, spre zona de dezvoltare, cercetare şi operare a serviciilor şi funcţionalităţilor deja puse la dispoziţie. Astfel, o mare parte din efortul care până acum era concentrat spre dezvoltarea acestor platforme acum este orientat spre scopul final al utilizatorului“, a spus Cristian Turcin.

El a adăugat că un alt aspect important în zona de public cloud este reprezentat de provizionarea imediată a serviciilor fără intervenţia furni­zorului.

„Foosind o platformă de public cloud clienţii au la dispoziţie toate funcţionalităţile şi serviciile respective prin intermediul platformei online şi le pot accesa oricând, de oriunde, oferind flexibilitate.“

La începutul lunii iunie 2021, Orange Business Services a fost selectată de GÉANT, reţeaua paneuropeană pentru e-infrastructură şi servicii dedicate cercetării şi educaţiei, ca unul dintre partenerii săi de încredere pentru furnizarea serviciilor de public cloud în programul Open Clouds for Research Environments (OCRE).

„OCRE este serviciul de cloud deschis instituţiilor din sectorului educaţional, cercetare şi inovare care vor să pună la dispoziţia autorităţilor servicii ce pot fi accesate rapid. Iar Orange Business Services devine astfel furnizor de servicii pe piaţa de cloud public, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional. Orange nu va avea revânzători, adică ne vom adresa direct clienţilor“, a spus Bogdan Zlotea, public sector key accounts manager în cadrul Orange. 

În ceea ce priveşte zona de educaţie şi cercetare, Orange Business Services pune la dispoziţia clienţilor platforma de public cloud Flexible Engine, care oferă servicii de infrastructură IaaS şi PaaS - infrastructure as a service şi platform as a service -, dar şi alte funcţionalităţi orientate spre educaţie şi cercetare.

„Spre exemplu, platforme care facilitează dezvoltarea de cercetare având ca substrat serviciile de machine learning, o putere de procesare adaptată dezvoltării de medii de AI – artificial intelligence. Astfel, instituţiile publice pot muta în infrastructura cloud aplicaţiile şi soluţiile pentru a fi mai uşor de accesat şi gestionat“, a mai spus Cristian Turcin.

De asemenea, platforma de public cloud deţinută de Orange Business Services oferă companiilor posibilitatea implementării unui mod de lucru hibrid.

„Printre avantajele Flexible Engine se numără puterea de procesare şi de stocare a datelor şi informaţiilor, adaptată nevoilor, baze de date, servicii de big data, servici şi ustensile pentru a rula şi opera algoritmi de machine learning, sisteme de securitate accesibile direct din platformă şi un marketplace prin care clienţii pot accesa diverse servicii specifice nevoilor lor“, a adăugat Cristian Turcin.

În 2020, nivelul mediu de migrare al jucătorilor privaţi la nivel european spre platformele de cloud public a fost de aproximativ 38%, în creştere cu peste 12% faţă de anul 2018, potrivit Eurostat.

„Eurostat este instituţia care monitorizează nivelul de adopţie la nivel european, făcând parte din instituţiile Comisiei Europene. Această creştere a fost susţinută pe toate segmentele de companii, atât mari, cât şi medii sau mici. Practic, fiecare dimensiune de companie a crescut în aceeaşi măsură. Dar, în perioada pandemiei, această creştere a fost întreţinută în principal de migrarea către platforme de colaborare“, a menţionat Cristian Turcin.

De asemenea, mai mult de jumătate dintre companii au migrat în principiu spre digitalizarea soluţiilor de software financiare şi de contabilitate, în 2020.

„Aplicaţii de gestionare a relaţiilor cu clienţii şi într-o mare măsură multe dintre companii au virtualizat aplicaţiile software proprii, ceea ce înseamnă că practic, aplicaţiile proprii au fost mutate în cloud, pentru a oferi flexibilitate şi provizionare imediată de la distanţă.“

 

 

Ce a mai spus Cristian Turcin la ZF Tech Day

În cadrul proiectului OCRE, instituţiile de cercetare şi educaţie din România pot accesa acest serviciu prin metode simplificate. În România, am identificat peste 18.000 de instituţii - curpinzând de la grădiniţe, învăţământ primar, până la universităţi şi instituţii de ce cercetare şi educaţie.

♦ Această adopţie accelerată a fost atât în mediul privat, dar şi în mediul public, în anmite sectoare de activitate. „Am observat o migrare a infrastructurilor proprii către cloud-ul local oferit de Orange Business Services.“

♦ Prin implementarea şi nevoia de a face şcoală la distanţă şi aici s-a observat o creştere în contractarea serviciilor digitale şi cloud pentru educaţie. La nivel european, tot generat de pandemie, a fost şi o nevoie mai mare în zona cercetării , înspecial în zona cercetării medicale, nevoile aici fiind reprezentate de mult mai multă putere de procesare pentru a creşte viteza de cercetare şi a ajunge mai repede la rezultate de care aveau nevoie.

♦ Platforma de public cloud Flexible Engine oferită de Orange Business Services are şase centre de date în Europa, fiind dezvoltată de la început în conformitate cu cerinţele GDPR şi reglementările europene în vigoare.

♦ Avem trei vectori de beneficii - performanţă, siguranţă şi eficienţă . La nivel de performanţă puem susţine nevoile din domeniul educaţiei şi cercetării în centrele de date Orange Business Services, printr-o infrastructură globală unificată pentu o funcţionalitate optimă. La nivel de siguranţă, Orange Business Services protejează această platfromă printr-o entitate denumită Orange Cyberdefence, în care operează peste 2.000 de specialişti. În zona de eficienţă, acesibilitate uşoară, standarde de conectivitate care fac uşoară integrarea soluţiilor hibride, private, publice.

 

Ce a mai spus Bogdan Zlotea la ZF Tech Day

♦ GEANT este reţeaua paneuropeană de infrastructură de tip IT and C ce furnizează servicii dedicate instituţiilor din domeniul cercetării, educaţiei şi oferind servicii de public cloud. 

♦ OCRE - Open Clouds for Research Environments - la rândul său este serviciul de cloud deschis instituţiilor din sectorului educaţional, cercetare şi invoare care vor să pună la dispoziţia autorităţilor servicii ce pot fi accesate rapid.

 

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday