ZF TechDay

ZF Tech Day. Bogdan Gavril, Axis: Piaţa de camere de supraveghere ajunge la 30 mil. euro în 2021, se simte că şi sectorul public a început să facă achiziţii

27.07.2021, 00:05 Autor: Adrian Seceleanu

„Noi am avut o creştere de două cifre (peste 10% - n.red.) în anul 2020, iar anul acesta vedem o creştere şi mai mare în primul semestru.“

Piaţa de camere video de supraveghere din România se află în creştere şi va ajunge în acest an la o valoare de peste 30 mil. euro, în creştere faţă de aproximativ 20 mil. euro anul trecut, pe fondul proiectelor derulate atât în mediul privat cât şi public.

„În România piaţa de securitate a evoluat. Aşa cum am spus oamenii au înţeles necesitatea unei integrări complexe. Pentru anul 2021 dacă gândim doar sistemele de securitate, deci excluzând tot ce înseamnă partea de incendiu, partea de alarmare, deci ne uităm pur şi simplu la supraveghere vorbim de undeva la 30, 30 şi ceva de milioane de euro. Este iarăşi o cifră relativ redusă, dar ne referim doar la compo­nentele care sunt pe partea de video“, a declarat în cadrul emisiunii ZF Tech Day Bogdan Gavril, sales engineer & trainer pentru regiunea Europei Centrale şi de Est pentru compania suedeză Axis Communica­tions, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa globală de profil. El a insistat că datele sunt estimate în condiţiile în care raportările făcute de jucătorii din piaţă sunt diferite.

„Este o cifră pe care o putem estima pentru că sunt foarte multe ţări care nu sunt raportate corespunzător. Nu putem să controlăm aceste date prin autorităţile care se ocupă de monitorizarea lor.“

„Piaţa de securitate la nivel global în 2020 a fost estimată undeva pe la 52 de miliarde de dolari. Este o cifră care poate nu pare foarte mare dar în acelaşi timp sunt extrem de multe elemente care compun această cifră. De aceea este destul de dificil să pot să dau nişte date concrete despre ce se întâmplă pe piaţă pentru că în funcţie de fiecare furnizor în parte se iau nişte elemente sau nu în considerare din acele sisteme de securitate. Piaţa creşte, clar, este o creştere susţinută. Este o nevoie continuă de a face implementările de securitate de succes şi de a le asigura o funcţionalitate cât mai ridicată.“

O tendinţă pe piaţă este creşterea comenzilor din sectorul public, a punctat reprezentantul Axis. “În primii ani de prezenţă în România domeniul privat era cel care ocupa peste 70-80 la sută dintre proiecte. Am construit soluţii pentru domeniul industrial, pentru domeniul retail. Am avut câteva proiecte rezidenţiale foarte interesante însă pe măsură ce am educat piaţa împreună cu partenerii noştri am avut din ce în ce mai mult interes din partea sectorului public. Aici ne referim la oraşe inteligente, ne referim la unităţi militare, ne referim la proiecte care cu adevărat au nevoie de securitate la nivelul maxim şi mă refer la nivel maxim de precizie, mă refer la nivel maxim de integrabilitate, scalabilitate şi toate aceste valori care trebuie să ajungă să fie auditate corespunzător. Revenind la domeniul privat - domeniul privat creşte - clar -investiţiile în România se întâmplă. România este o ţară în care companii de afară investesc datorită capacităţii umane de a gestiona lucruri foarte complexe. Suntem o naţie de oameni care pot face aproape orice dacă îşi pun mintea. Lucrul ăsta mă face să mă simt foarte bine sunt român şi mai ales percepţia de afară asupra românilor este una foarte bună.”

Afacerile Axis în România au crescut cu peste 10% în 2020, iar în acest an primul semestru a fost şi mai bun, a precizat Bogdan Gavril. “Anul 2020 a fost unul an bun deci am avut o creştere foarte, foarte frumoasă dată şi de proiecte care sincer nu mă aşteptam să se implementeze pe perioada pandemiei. Partenerii noştri au avut curajul să călătorească, să implementeze proiectele pentru că beneficiarii finali au avut o necesitate foarte mare de a face aceste lucruri posibile. Ei au fost foarte flexibili, au înţeles nevoia, şi au asigurat aceste implementări corespunzător. Noi am avut o creştere de două cifre (peste 10% - n.red.) în anul 2020 iar anul acesta vedem o creştere şi mai mare în primul semestru.”

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday