ZF TechDay

ZF Tech Day. Alina Georgescu, IDC: Directorii de IT au câştigat acces direct la boardul companiilor pe fondul pandemiei în industriile unde nu se întâmpla deja acest lucru

09.02.2021, 00:07 Autor: Adrian Seceleanu

„Furnizorii  de securitate care se bucură de cel mai mare nivel de încredere în cadrul Europei Centrale şi de Est sunt CISCO, Microsoft, IBM, Kaspersky, Symantec, VMware, Bitdefender, Avast şi Okta.“

Criza provocată de pandemia de COVID-19 şi procesele de digitalizare forţată în acest context au adus mai multă putere pentru directorii de IT (Chief Information Officer - CIO) care au câştigat acces direct la factorii de decizie din companii dacă acest lucru nu se întâmplă deja.

„Sunt organizaţii mult mai mari - cum sunt cele din zona sectorului financiar - bancar, sau din petrol şi gaze - în care rolul de CIO raporta direct CEO-ului sau era parte din board. În realitate însă acest lucru nu se întâmplă în toate organizaţiile, deci ce a adus această pandemie şi această schimbare este un acces direct al CIO-ului către oamenii care de fapt îşi dau acordul final atunci când vorbim despre investiţii“, a declarat în cadrul emisiunii ZF Tech Day Alina Georgescu director de vânzări pentru Europa Centrală şi de Est şi director pentru regiunea Europei de Sud Est în cadrul companiei de analiză şi consultanţă IDC. „Pe net a circulat o glumă că pandemia a fost cel mai puternic motor pentru digitalizare şi acest lucru este confirmat în continuare. Rolul directorului de IT rămâne unul foarte puternic, este confirmat de un studiu pe care l-am făcut recent pe zona de securitate, atunci când am urmărit care sunt factorii care influenţează aceste decizii, şi CIO-ul are o importanţă de circa 65% din punct de vedere a procesului de aprobare pentru aceste investiţii“, a adăugat Georgescu.

 

Ce a mai declarat Alina Georgescu în cadrul emisiunii:

► Deşi atenţia ne-a fost îndreptată în mod justificat în direcţia ştirilor cu privire la COVID-19, segmentul de telefoane mobile nu a dus lipsa de lansări de noi modele în 2020, în ciuda problemelor de stocuri existente. Însă, consumatorii şi-au alocat veniturile cu înţelepciune şi au acordat prioritate dispozitivelor care să le permită să lucreze şi să înveţe de la distanţă. Astfel, cererea de telefoane mobile a scăzut cu aproape 20% în starea de urgenţă, faţă de cea a PC-urilor şi imprimantelor care au crescut cu 25% şi 36% în al doilea trimestru din 2020. S-a observat mai profund o trecere de la segmentele premium la cele mid-range sau la modele lite. Wi-Fi-ul de acasă a câştigat bătălia împotriva datelor celulare, ofertele de roaming au fost înlocuite de promisiunile telefoanelor pliabile, iar Xiaomi, Oppo şi OnePlus au câştigat mai mult teren

► Am remarcat o trecere spre factorul uman în organizaţii – cum asigurăm un climat sănătos, potrivit obiectivelor lor de business şi situaţiei externe, astfel încât angajaţii să poată continua munca. În luna aprilie a anului 2020, într-unul dintre studiile IDC efectuate în această perioadă am vrut să observăm care este impactul în ceea ce priveşte implicarea angajaţilor cât şi angajatorilor în cazul unui eveniment extern, precum coronavirus. Acest index pe care îl numim employee experience măsoară nivelul de implicare, de incluziune, încredere şi dedicare, dar şi de loialitate faţă de organizaţie.  Rezultatele au arătat că un scor ridicat al experienţei angajaţilor contribuie major la rezilienţa organizaţională; aceştia se vor angaja să obţină rezultate mai bune ale afacerii chiar şi în perioadele de întrerupere. Tot până la sfârşitul lui 2021, 40% dintre organizaţii vor fi implementat sisteme de îmbunătăţire a proceselor de lucru pentru angajaţii care lucrează de acasă.

►  De asemenea, în perioada septembrie - noiembrie 2020 am facut un studiu la nivel de CEE care a urmărit principalele tendinţe în ceea ce priveşte secuiritatea IT. Ţările participante au fost Rusia, Polonia, Cehia, Grecia, Ungaria şi Romania.

► Specific pentru Romania au participat 200 de companii din zona comerciala, de mărime medie. S-au urmărit doua zone: furnizorii  de securitate care se bucură de cel mai mare nivel de încredere în cadrul Europei Centrale şi de Est sunt CISCO, Microsoft, IBM, Kaspersky, Symantec, Vmware, Bitdefender, Avast şi Okta; Percepţia cumpărăturilor în ceea ce priveşte poziţia acestor vendori ca şi lideri de piaţă. De asemenea, acest studiu În România, a arătat că există o încredere mai mare în vendorii internaţionali de servicii cloud în ceea ce priveşte siguranţa datelor - furnizori locali 23%, furnizori internaţionali 47%. Furnizorii internaţionali câştigă încredere prin experienţa lor globală şi faptul că au deja o experienţă de lucru cu diferite modele, în timp ce furnizorii locali aduc o întelegere mai bună la nivelul pieţei locale, cât şi la nivel de industrie.  Planurile de a migra în cloud rămân o prioritate, dar deciziile nu se iau atât de rapid. În medie 34% dintre cele peste 1500 de companii care au răspuns că preferă o abordare echilibrată utilizând atât infrastructura proprie on premise cu varianta de co-locare şi cloud, şi doar 5% dintre companii au menţionat ca vor utiliza exclusiv cloud în 2 ani de acum. Din punct de vedere al bugetelor, majoritatea respondenţilor au declarat ca bugetele rămân stabile - 60% în Romania, şi doar 5% au menţionat că aşteptă reduceri. România se află în media celorlalte ţări.

 

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday