Tara de origine: România

Arctic este, în prezent, liderul pieţei de electrocasnice din România, cu o cotă de piaţă de peste 40%.

Ţara de origine: România. Din Găeşti, în 70 de ţări. Arctic, brandul local de electrocasnice, vinde frigidere, maşini de spălat, aragazuri şi aspiratoare cât 80% din cifra de afaceri

20.12.2018, 00:08 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Pe piaţa locală de electrocasnice, Arctic este lider, cu o cotă de piaţă de 40% ♦ Turcii de la Arcelik, care deţin compania, au 2.800 de salariaţi în Dâmboviţa, fiind astfel unul dintre marii angajatori locali.

De la un brand născut în ju­deţul Dâmboviţa, la Găeşti, Arctic a ajuns în doar patru ani de la în­fiin­ţare să exporte frigi­de­re în Franţa. Cinci decenii mai târziu, ex­porturile au o contribuţie de 90% la vân­zările companiei, electrocasnicele din Găeşti ajungând în 70 de ţări.

Compania Arctic a luat fiinţă în 1968, sub licenţa britanicilor de la Thom­son Houston, precursorul Gene­ral Electric. Doi ani mai târziu, se realiza pri­ma producţie de frigidere sub bran­dul Arctic. Din 1972, la doar patru ani de la înfiinţarea companiei, Arctic rea­liza primul export în Franţa, conso­lidându-şi, în acelaşi timp, poziţia de mar­că de frigidere pentru români.

În 1994, Arctic a aderat la Proto­colul de la Montreal şi a devenit primul producător est-european care a eliminat din procesul de producţie freonul, o substanţă folosită pentru răcire, dar pe­ri­culoasă pentru organismul uman. Trei ani mai târ­ziu, Arctic era priva­ti­zată şi lis­tată la Bursa de Valori Bu­cu­reşti, de unde s-a de­listat între timp. În urma unei in­vestiţii de 30 mil. do­lari, BERD (Banca Eu­ro­pea­nă pentru Re­con­strucţie şi Dez­voltare) şi Groupe Société Générale au de­venit ac­ţionari majoritari.

Din 2002, fabrica Arctic din Găeşti face parte din grupul turc Arcelik, care a achiziţionat compania în schimbul a 20 de milioane de dolari. După pre­lua­rea de către Arcelik, la fa­bri­ca din Găeşti s-au produs fri­gi­de­re sub două branduri - Arctic şi Beko. Primul era des­tinat exclusiv pieţei lo­ca­le, în timp ce Beko a fost con­ce­put ca un brand internaţional.

În 2003, compania Arctic şi-a extins gama de electrocas­nic­e, cu­prin­zând, pe lângă frigidere, şi maşini de spă­­lat, aragazuri şi aspiratoa­re, iar un an mai târziu a lansat şi gama de tele­vi­zoare, inaugurând şi o nouă li­nie de pro­ducţie pentru aparate frigorifice.

În 2006, Arctic a introdus o linie de fabricare de congelatoare orizontale, pri­ma din cadrul grupului turc Arcelik. Inovaţiile în tehnologie şi în design au adus, în 2009, gama de electrocasnice înc­orporabile sub brandul Arctic, me­ni­te să eficientizeze folosirea spaţiu­lui. Anul 2013 a venit cu încă o linie de pro­duc­ţie la Arctic Găeşti, compania ajun­gând astfel la o capacitate anuală de 2,5 mi­lioane de unităţi fabricate.

În prezent, turcii de la Arcelik deru­lează o investiţie de peste 100 de milioane de euro într-o a doua fabrică Arctic, în lo­ca­litatea Ulmi, tot din judeţul Dâmbo­vi­ţa. Fabrica va produce anual 2,2 mi­lioa­ne de maşini de spălat rufe şi vase şi este construită de Ark Inşaat (tra­ducerea turcească pentru Ark Con­struction), o companie din Turcia, cu sediul în Istanbul. Construcţia a început deja şi este finanţată în proporţie de circa o treime prin ajutor de stat, iar restul - mai exact, 68 de milioane de euro - repre­zintă finanţare de la BEI (Banca Euro­peană de Investiţii). Unitatea de pro­duc­ţie ar urma să devină funcţională în 2019 şi să genereze aproximativ 1.400 de locuri de muncă, într-o regiune mai puţin dezvoltată a ţării.

Arctic este, în prezent, liderul pieţei de electrocasnice din România, cu o cotă de piaţă de peste 40%, în vreme ce Arcelik este al treilea cel mai mare pro­du­cător de aparate electrocasnice din Eu­ropa şi al şaptelea din lume. În 2017, Arctic Găeşti şi-a majorat businessul cu 12,5%, până la peste două miliarde de lei. În Dâmboviţa, turcii de la Arcelik au 2.800 de salariaţi, fiind astfel unul dintre marii angajatori locali.

Producţia locală de electrocasnice - o piaţă cu o valoare anuală de peste 1 mld. euro - este dominată clar de câte­va com­panii, existând practic şase mari pro­ducători de electrocasnice finite - Arctic, Electrolux, Kärcher, De’Longhi, Philips şi Electroargeş, ală­turi de un ma­re producător de componente - Miele.

 

Unde ajunge Arctic

Arctic este unul dintre principalii exportatori ai României, circa 80% din totalul producţiei ajungând pe 70 de pieţe externe, potrivit celor mai recente date furnizate de reprezentanţii companiei. Tocmai exporturile au făcut ca Arctic să traverseze cu bine criza financiară, frigiderele din Găeşti fiind trimise atât în Europa - în ţări precum Franţa, Anglia, Germania sau Italia, cât şi în Africa de Sud sau Turcia.

 

 

O campanie Ziarul Financiar cu susținerea Rompetrol