Tara de origine: România

Palatul CEC, actualul sediu al băncii, de la Calea Victoriei, a fost inaugurat în anul 1900

Ţara de origine: România. Banca de stat CEC Bank, un brand de 560 mil. euro: „Istoria noastră este practic legată de istoria României“

12.12.2018, 00:07 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea teritorială de sucursale, cu peste o mie de unităţi, dintre care 480 sunt în mediul rural ♦ După valoarea activelor, CEC Bank se situează pe locul şapte, după ING, cu o cotă de piaţă de 7,4%.

CEC Bank, cel mai vechi brand din sistemul bancar ro­mânesc, este una dintre cele mai valoroase zece bănci de pe piaţa locală, po­trivit anuarului ZF Top 100 cele mai va­lo­roase companii din România.

Ban­ca de stat a fost evaluată la 559 mil. euro, potrivit ediţiei din 2018 a anuarului, în creştere cu 28%.

În spatele brandului stă o istorie de pes­te 150 de ani, care a făcut din CEC Bank cea mai mare bancă din portofo­liul statului român.

Paşii premergători ai actualei CEC Bank au fost făcuţi în 1864 - în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, când, pe 28 iulie, Consiliul de Miniştri a apro­bat proiectul de lege referitor la „insti­tui­rea unei case de depozite şi consig­na­ţii“, proiect prezentat de Nicolae Rosetti-Bălănescu, ministru de finanţe în guvernul Mihai Kogălniceanu.

La 1 ianuarie 1865, cu 15 ani înainte de începerea operaţiu­ni­lor Băncii Na­ţio­nale, Casa de Depuneri şi Con­sem­na­ţiuni îşi începea acti­vi­tatea, sub con­du­cerea lui Enric Winterhalder, fost di­rector şi secretar general al Ministerului Fi­nan­ţelor. Apărea, aşadar, prima in­sti­tu­ţie de credit public din România. Cincisprezece ani mai târziu, instituţia îşi schimba denu­mirea în Casa de De­pu­neri, Con­sem­naţiuni şi Economie.

În 1900 era inaugurat actualul Palat CEC, imobil aflat pe Calea Victoriei din Bucureşti, una dintre cele mai specta­cu­loa­se clădiri de pe această arteră, dar şi din Capitală, cu elemente specifice arhi­tec­turii franceze de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Palatul este sediul actual al băncii.

Numele CEC a apărut abia în 1932, ca prescurtare de la Casa de Eco­no­mii şi Cecuri Poştale. De la 1 sep­tem­brie 1948, instituţiei i s-a în­cre­din­ţat pri­mirea şi păstrarea economiilor bă­neşti ale populaţiei din întreaga ţară, iar din 1970 CEC începea să acorde credite popu­laţiei pentru cumpărarea şi con­stru­irea de locuinţe proprietate personală.

După 1990, CEC îşi extinde activi­ta­tea, intervenind pe piaţa financiar-ban­cară atât prin acordarea de credite pe termen scurt, mediu şi lung socie­tăţilor bancare, cât şi prin efectuarea de operaţiuni cu titluri de stat.

Anul 2005 a venit cu anunţul de privatizare a CEC, o inţiativă oprită în cele din urmă de Guvernul României, care a considerat că preţul oferit de National Bank of Greece - singurul investitor rămas în cursă - era prea mic.

„Faptul că suntem o bancă de stat dă o încredere suplimentară clienţilor noştri. Istoria noastră, a CEC Bank, este practic legată de istoria României. Am ajuns la peste o mie de sucursale, dintre care 480 se află în mediul rural, şi peste trei milioane de clienţi“, spune Radu Gheţea, preşedintele consiliului de administraţie al CEC Bank.

Astăzi, CEC este banca cu cea mai extinsă reţea teritorială. Instituţia îşi va dubla profitul brut în acest an, în condiţiile în care estimările pentru finalul lui 2018 indică un câştig de 100 de milioane de euro, faţă de 49 de milioane de euro în 2017, banca susţinând că anul trecut a înregistrat „cea mai bună performanţă financiară din ultimii zece ani“.

Îmbunătăţirea indicatorilor de profitabilitate ai CEC s-a văzut în primele patru luni din 2018, când banca a raportat un profit brut de 122,6 milioane de lei (peste 26 de milioane de euro), peste nivelul prognozat pentru această perioadă.

Anul trecut, activele CEC Bank au făcut un salt de 12% faţă de anul 2016, până la 6,8 miliarde de euro, iar cota de piaţă a urcat la 7,4%. CEC se situează pe locul şapte în topul băncilor după active, în spatele ING.

„Au fost discuţii de a ne extinde dincolo de graniţe în urmă cu câţiva ani. Deocamdată, cred că avem suficient de mult spaţiu de dezvoltare în România pentru a ne gândi să concurăm pe alte pieţe“, spune Radu Gheţea.

Radu Gheţea, preşedintele consiliului de administraţie al CEC Bank: Faptul că suntem o bancă de stat dă o încredere suplimentară clienţilor noştri. Istoria noastră, a CEC Bank, este practic legată de istoria României. Am ajuns la peste o mie de sucursale.

O campanie Ziarul Financiar cu susținerea Rompetrol