Suplimente

ZF la 20 de ani. Anul 2017. Locuinţele românilor au intrat la apă

galerie foto

galerie foto

Autor: Alina-Elena Vasiliu

21.11.2018, 15:00 144

Suprafaţa medie construită a locuinţelor finalizate anual a ajuns anul trecut la 139 de metri pătraţi per locuinţă, continuând trendul descendent început în 2013, după cum reiese din datele publicate pe site-ul Institutului Naţional de Statistică.  Media de anul trecut este apropiată de cea din 2001, o perioadă în care piaţa rezidenţială nu era atât de dezvoltată, iar apetitul românilor pentru achiziţia de locuinţe nu era la acelaşi nivel ca acum.

Programul Prima casă a avut o influenţă majoră în această tendinţă, ca urmare a faptului că dezvoltatorii au vrut să menţină preţurile locuinţelor pe care le construiesc, chiar dacă materialele de construcţii au trecut prin mai multe procese de scumpire. Totuşi, nu a fost încă atins pragul din 1998, an în care o locuinţă medie se desfăşura pe o suprafaţă de 116 metri pătraţi.

 

6 ianuarie 2017

Traficul aerian doboară record după record: primele cinci aeroporturi au ajuns la 15 milioane de pasageri. Lipsa infrastructurii rutiere se vede în principal în traficul de pe aeroporturile din zona Moldovei, care au fost tranzitate de un număr dublu de pasageri.

 

15 februarie 2017

Scăderea TVA a adus cea mai mare creştere economică din 2008 încoace, bazată pe consum. Economia a accelerat în T4 cu +4,7%, iar pentru tot anul 2016 cu +4,8%. Prin acest rezultat, 2016 a avut cel mai bun ritm anual consemnat de la criză încoace, iar România – cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, la nivelul anului 2016.

 

7 aprilie 2017

Investitorii fără chip ai noilor proiecte rezidenţiale din capitală. Bucureştiul a fost invadat de proiecte rezidenţiale, mai multe ca niciodată, care vor să satisfacă cererea susţinută de creşterile salariale, de programul prima casă şi de dobânda la lei minimă. De multe ori, dezvoltatorii din spatele acestor proiecte sunt anonimi, birourile de vânzări evitând să dea informaţii despre aceştia. Avocaţii atrag atenţia că numele beneficiarului, al constructorului, al arhitectului trebuie să figureze în mod obligatoriu pe plăcuţa de pe şantier. Lipsa unor informaţii esenţiale ar trebui să-i determine pe clienţi să oprească orice negociere.

 

29 mai 2017

Investitorii sunt încrezători că pot face bani în continuare din acţiuni. Bursa a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani. Bursa de la Bucureşti a crescut în ultimul an cu 44%, cea mai mare apreciere din regiune, alimentată şi de un cadru internaţional favorabil, în special în Europa, în combinaţie cu politica de dividende a companiilor de stat din România.

 

19 iunie 2017

Iulian Dascălu a vândut 50% din Mallurile Iulius către fondul olandez de investiţii Atterbury Europe, într-o tranzacţie de peste 100 mil. euro. Tranzacţia de tip joint venture include şi cele două clădiri de birouri de lângă Iulius Mall Cluj, precum şi ubc 2, prima clădire finalizată din ansamblul multifuncţional Open Ville, pe care Iulius îl construieşte în Timişoara, împreună cu viitoarele clădiri office pe care le va include acest complex, potrivit acţionarului Iulian Dascălu.

Cele patru malluri sub brandul Iulius, deţinute de Iulius Group şi de fondul olandez de investiţii Atterbury Europe, au avut în 2017 un business total de 246,1 milioane de lei.

 

14 august 2017

Omul de afaceri Ovidiu Buluc este la un pas să închidă discuţia de vânzare a grupului Farmexim către gigantul german Phoenix într-o tranzacţie de peste 100 mil. euro. Farmexim este al patrulea jucător din distribuţia de medicamente, cu afaceri de 400 mil. euro.

Ovidiu Buluc a semnat în primăvara anului 2018 vânzarea grupului Farmexim către Phoenix. Comisia Europeană şi-a dat şi ea acordul pentru această mutare.

 

15 septembrie 2017 + 27 noiembrie 2017 + 4 decembrie 2017

Banca Transilvania intră în negocieri finale pentru achiziţia Bancpost. După mai multe luni de discuţii, Eurobank, acţionarul principal al Bancpost, şi bancherii lor de investiţii care se ocupă de această tranzacţie, Mediobanca şi HSBC, au selectat Transilvania pentru negocierile finale.

Finalizarea tranzacţiei prin care Banca Transilvania a devenit proprietarul pachetului majoritar de acţiuni deţinut de Eurobank Group la Bancpost a avut loc în aprilie 2018.

 

2 noiembrie 2017

Nemţii de la Daimler au dat lovitura cu fabrica de cutii de viteze de la Sebeş: afaceri de 13 ori mai mari. Daimler (Mercedes-Benz), cu Star Assembly, se pregăteşte să devină a doua cea mai mare companie din industria auto locală după Dacia.

Şi a reuşit. Compania Star Assembly din Sebeş a înregistrat în 2017 o cifră de afaceri de 7,3 mld. lei (1,6 mld. euro), de aproape cinci ori mai mult decât în anul anterior, intră cu acest rezultat în top zece cele mai mari companii din România. Este cel mai mare salt realizat de o companie din România de la Nokia încoace, în condiţiile în care nemţii au urcat de la 1 mil. lei în 2013 la 7 miliarde de lei estimat în 2018.

Creşterea puternică înregistrată de fabrica Star Assembly a venit după ce compania a inaugurat în aprilie 2016 o linie de producţie a cutiei de viteze automată cu nouă trepte 9g-tronic, dedicată automobilelor Mercedes-Benz. Noua cutie cu nouă trepte se regăseşte pe 20 de modele Mercedes-Benz, iar potenţialul său este de a ajunge la peste 800.000 de unităţi anual, produse la Stuttgart şi Sebeş. Totodată, numărul angajaţilor de la Star Assembly a urcat de la 860 în prima jumătate a anului 2017 la 1.743 în primul semestru din 2018.

Rezultatele Star Assembly demonstrează valoarea adăugată pe care o poate aduce un producător auto pentru economia locală.

 

22 decembrie 2017

Cele mai importante evenimente din 2017. Cel mai bun an pentru business din 2008 până în prezent a fost, în acelaşi timp, şi cel mai încărcat de tensiune, din cauza modificărilor fiscale, care au bulversat mediul de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO