Suplimente

ZF la 20 de ani. Anul 2016. De la mai puţin de 50 de bani la 6 lei pe litrul de carburant

galerie foto

galerie foto

Autor: Alina-Elena Vasiliu

21.11.2018, 12:11 203

Anul 2018 a reiterat un record pentru carburanţii vânduţi în România, sortimentele premium de benzină şi motorină „spărgând” pragul de 6 lei pe litru, o situaţie similară cu cea din 2012. Scumpirile au fost aplicate anul acesta şi sortimentelor standard, astfel că, la mijlocul acestui an, şoferii din România deja plăteau mai mult pe un litru de motorină decât cei din Ungaria, Cehia sau Austria, potrivit statisticilor europene. Valoarea de 6 lei ar fi părut ireală în urmă cu douăzeci de ani, când, de pildă, Petrom anunţa că, în urma unui proces de scumpire, preţul unui litru de benzină premium fără plumb ajungea la 2.900 de lei (0,29 de lei azi) de la 2.650 de lei. La motorină, preţul creştea de la 2.400 de lei la 2.700 de lei.

Ultimii ani au adus noi modificări în sectorul carburanţilor, după ce guvernul a scos, la 1 ianuarie 2017, acciza în valoare de şapte cenţi în echivalent lei (circa 50 de bani), odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, pentru ca, nouă luni mai târziu, să o reintroducă, ceea ce a dus la creşteri semnificative ale preţurilor de pe o zi pe alta.

 

 29 ianuarie 2016

Ultima mare redută antreprenorială din industria laptelui a fost cucerită. Raul Ciurtin a ridicat Albalact de la 2 la 110 mil. €  în cincisprezece ani şi „predă“ compania grupului francez Lactalis din poziţia de lider de piaţă. Acţionarii Albalact Alba Iulia, cea mai mare companie locală din industria laptelui, care are în portofoliu mărcile Zuzu, Fulga şi Albalact, au încheiat un acord cu grupul francez Lactalis, în urma căruia producătorul din Alba Iulia va fi preluat de către grupul francez.

Albalact a fost anul trecut principalul motor de creştere pentru francezii de la Lactalis. Albalact a avut în 2017 afaceri de 590 de milioane de lei (128 mil. euro), în creştere cu aproape 12% faţă de anul precedent.

 

28 martie 2016

Efectul neaşteptat al supracomenzilor pentru export: în criză de personal, companiile din vest au început să bată satele din Moldova. Chiar dacă „importul“ de angajaţi din cea mai săracă zonă din ţară - Moldova - în vestul ţării aduce costuri de 2,5 ori mai mari cu personalul în companiile de producţie, cererea este în creştere.

 

27 iunie 2016 + 29 iunie 2016 + 7 iulie 2016

Efectele brexitului se resimt şi pe piaţa locală. Un constructor braşovean: cererea de locuinţe din Marea Britanie s-a dublat în două săptămâni. Interesul românilor din Marea Britanie pentru locuinţe noi în România a crescut traficul site-urilor imobiliare cu cel puţin 30%, iar dezvoltatorii se aşteaptă la semnarea primelor tranzacţii.

 

3 august 2016

Vânzările de tablete au scăzut cu 20% în primul semestru, la 240.000 de unităţi. Piaţa de profil se află în declin încă de anul trecut, smartphone-urile cu ecrane de dimensiuni tot mai mari „muşcând” tot mai mult din vânzările de tablete pc.

 

27 octombrie 2016

Consiliul Concurenţei: preţurile la benzină fără taxe sunt mai mari în România decât media UE. Într-un raport dat publicităţii, Consiliul Concurenţei atrage atenţia asupra gradului redus de concurenţă în piaţa carburanţilor. Alte pieţe slab concurenţiale sunt: cimentul, notarii, cardurile, gazele naturale şi farmaciile.

 

29 septembrie 2016

Topul celor mai mari 10 companii intrate în insolvenţă în ultimii cinci ani – aceste companii au avut afaceri cumulate de 8,5 miliarde de lei, respectiv 10% din tot businessul în insolvenţă, şi 12.600 de salariaţi în anul de dinaintea intrării în incapacitate de plată.

 

15 decembrie 2016

NEP de la Mega Mall şi Promenada fuzionează cu Rockcastle în cea mai mare companie imobiliară din est. Grupul de investiţii NEPI, care în România are proiecte precum Mega Mall şi Promenada Mall, fuzionează cu Rockcastle, societate cu expunere predilectă pe piaţa poloneză.

Nepi Rockcastle este dezvoltatorul imobiliar cu cel mai mare portofoliu din România, valoarea acestuia situându-se la peste 2 mld. euro la sfârşitul anului 2017.

 

 7 decembrie 2016 + 23 noiembrie + 28 noiembrie

Opt zile de foc pentru medlife, în cea mai mare listare privată de pe bursă din ultimul deceniu.

Grupul de servicii medicale private Medlife s-a listat în decembrie 2016 la BVB, fiind o gură de aer proaspăt pentru bursa de la Bucureşti, care duce lipsă de apetit investiţional.

Medlife s-a listat pe ultima sută de metri în 2016, în urma unei oferte publice de circa 50 mil. euro. Ca urmare a listării, fondul de investiţii Value4capital şi-a marcat exitul, iar IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, şi-a redus participaţia. Fondatorii grupului, Familia Marcu, au rămas în continuare în structura acţionariatului, grupul Medlife fiind controlat de familia Marcu, formată din fraţii Mihai şi Nicolae Marcu şi mama lor Mihaela-Gabriela Cristescu.

Medlife a intrat în componenţa indicelui BEZ în martie 2017. Fondul de private equity v4c şi IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, au obţinut în urma vânzării participaţiei aproximativ 230 mil. lei (50 mil. euro).

Prospectul realizat de intermediarii Raiffeisen şi Wood&Company a fost publicat cu doar o zi înainte de începerea ofertei publice de listare de pe 7 decembrie, ceea ce i-a determinat pe unii analişti să susţină că nu au avut timp suficient pentru o analiză detaliată. Totuşi, IPO-ul Medlife  a fost cea mai mare listare privată de pe bursă din ultimul deceniu (până la listarea Digi în mai).

Medlife a avut afaceri de 580 mil. lei în primele nouă luni din 2018, cu un profit de 13 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO