Suplimente

ZF la 20 de ani. Anul 2014. Producţia de grâu s-a dublat în ultimele două decenii

Tradingul cu cereale este în continuare o piaţă dominată de companii cu acţionariat străin care ţin să facă business în România. galerie foto

Tradingul cu cereale este în continuare o piaţă dominată de companii cu acţionariat străin care ţin să facă business în România. galerie foto

Autor: Mădălina Dediu Panaete

20.11.2018, 19:52 167

Producţia de grâu ar putea ajunge în acest an la un nou record după ce anul trecut a atins 10 milioane de tone. Datele Ministerului Agriculturii arată că producţia de grâu din acest an este mai mare cu 200.000 de tone faţă de anul trecut, depăşind 10 milioane de tone. România este unul dintre cei mai mari producători de grâu de la nivel european, situându-se anul trecut pe locul cinci. România este campioană şi la alte producţii precum porumb, floarea-soarelui şi orz.

În 2017, România a fost cel mai mare exportator de cereale din UE, în condiţiile în care fermierii români au produs în jur de 24,5 milioane de tone de cereale, echivalentul a 1,2 tone pentru fiecare locuitor al României.

Anul trecut, România a obţinut locul întâi în UE la producţia de floarea-soarelui, locul doi la porumb după Franţa şi locul patru la cartofi, potrivit INS.

În ciuda recoltelor record obţinute, România s-a menţinut pe locul opt în topul celor mai mari puteri agricole din UE în 2017, după Franţa, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie, Olanda şi Polonia.

 

16 ianuarie 2014

Cea mai surprinzătoare tranzacţie de închiriere a anului: şeful Emag preia Pavilionul H ca să facă cea mai mare berărie din estul Europei. Iulian Stanciu (Emag) împreună cu alţi doi antreprenori români vor să investească 2,5 milioane de euro în Pavilionul H, celebrul centru comercial din Parcul Herăstrău deţinut de Puiu Popoviciu şi Radu Dimofte, pentru a face o berărie.

Berăria H a obţinut anul trecut afaceri de 27,3 mil. lei (5,9 mil. euro), cu 7,4% mai mari decât în 2016 şi aproape duble faţă de 2014, anul când localul a fost deschis,

 

7 februarie 2014

Magazinele mallului din Băneasa au avut vânzări de 200 de milioane de euro. George Argentopoulos, managerul care de mai bine de doi ani a preluat conducerea proiectului Băneasa din nordul Capitalei, cel mai puternic pol comercial din bucureşti şi din ţară, spune că magazinele mallului Băneasa Shopping City au ajuns anul trecut la 200 de milioane de euro după o nouă creştere de 5% a rulajelor.

În 2017, magazinele din centrul comercial Băneasa Shopping City au înregistrat vânzări de peste 250 mil. euro.

 

14 aprilie 2014

„Ar trebui să fie o problemă naţională că România, o putere agricolă, importă lapte din Polonia“

 

9 iunie 2014

Americanii şi elveţienii domină comerţul local cu cereale. România agricolă a devenit raiul traderilor: primii zece şi-au triplat afacerile în cinci ani. Cei mai mari zece traderi au afaceri cumulate de 3 mld. Euro, dar la finanţe declară pierderi de 1,7 milioane de euro.

În 2018, tradingul cu cereale este în continuare o piaţă dominată de companii cu acţionariat străin care ţin să facă business în românia datorită producţiilor agricole bogate obţinute de fermierii români, precum şi datorită accesului la dunăre şi marea neagră care facilitează transportul produselor agricole pe apă, la export.

 

23 iulie 2014

Impactul producţiei record. Preţul grâului românesc coboară la minimul ultimilor patru ani. Preţul grâului a coborât sub 150 euro/tonă la jumătatea lunii iulie, cel mai mic nivel al acestei perioade în ultimii patru ani.

În 2018, fenomenele meteo extreme au dus preţul grâului la cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani, de 211 euro/tonă, potrivit cotaţiilor bursiere internaţionale.

 

25 august 2014

Fostul mall Armonia din brăila, închis de cinci ani, este la un pas să devină fabrică.

În locul fostului mall au fost dezvoltate spaţii industriale sub brandul Log Center Arad. Printre chiriaşii care au ocupat o parte din spaţiul fostului Mall Armonia se numără producătorul de cabluri pentru industria auto Leoni Wiring Systems.

 

12 septembrie 2014

Românii cheltuie 4 mld. euro pe an în 60 de malluri, din care 15 sunt în capitală. Primul mall din România a fost inaugurat în septembrie 1999 în cartierul bucureştean Vitan.

În prezent, există 123 de scheme comerciale în România.

 

13 noiembrie 2014

Afacerile altex ating din nou nivelul de 300 mil. euro după cinci ani zbuciumaţi

În 2017, afacerile altex au ajuns la 719 mil. euro, după o creştere de 20% faţă de 2016

 

27 noiembrie 2014 + 11 decembrie 2014

Tranzacţia anului pe piaţa bancară: Banca Transilvania „plăteşte“ pentru Volksbank 600 mil. euro. Austriecii „pierd“ un miliard de euro. Expunerea Volksbank pe operaţiunile din România - linii de credit, depozite şi capital - se învârte în jurul a 1,6 mld. euro.

Aceasta a fost una dintre cele mai mari tranzacţii de preluare şi fuziune de pe piaţa bancară românească. În urma acestei achiziţii, Banca Transilvania a ajuns la o cotă de piaţă de 13,1% şi a reuşit să urce în topul local după active până pe locul doi, o poziţie care a fost ocupată tradiţional până în 2015 de instituţia de credit cu capital francez BRD-Socgen.

 

24 decembrie 2014

Cele mai importante 20 de evenimente ale anului 2014 pe plan intern şi internaţional. Surpriza anului 2014 a fost alegerea preşedintelui Klaus Iohannis, despre care nici nu se ştia că va candida la începutul anului. Pe plan extern, anexarea Crimeei de către Rusia şi prăbuşirea preţului la petrol au fost evenimentele cu consecinţele cele mai importante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO