Suplimente

ZF la 20 de ani. Anul 2013. Cu ce înlocuim şcolile?

galerie foto

galerie foto

Autor: Alina-Elena Vasiliu

20.11.2018, 18:25 52

În 1998, România avea aproape 30.000 de instituţii de învăţământ, sector în care intră toate tipurile, de la creşe la universităţi. La finalul anului 2017, în România mai erau înregistrate 7.047 de astfel de instituţii. De precizat este că, potrivit unor informaţii furnizate anul acesta de fostul ministru al educaţiei, Liviu Marian Pop, din acest total, peste 2.400 au grupurile sanitare în exterior.

Deficitul din infrastructura de şcoli este completat de faptul că 3.500 de unităţi nu sunt racordate la reţeaua de gaze naturale, astfel că anual şcolile trebuie să-şi bugeteze achiziţiile de lemne pentru a încălzi sălile de curs, riscând altfel ca orele să nu poată fi ţinute pe timpul iernii.

 

23 ianuarie 2013

Firmele din energie, agricultorii şi microîntreprinderile susţin majorările de salarii de la stat. Guvernul şi-a propus să obţină trei miliarde de lei de la sectorul privat în acest an, în urma aplicării unor măsuri fiscale noi, pentru a putea să majoreze salariile bugetarilor şi pensiile.

 

7 martie 2013

Industria trece printr-un val de închideri care afectează creşterea economică. Şocurile din industrie se ţin lanţ: Oltchim, Arpechim, Mechel, iar guvernul nu găseşte soluţii. Unde este industria românească după 20 de ani de privatizare şi reformă? Oprirea activităţii la Oltchim, posibila demolare a Arpechim, ameninţarea cu închiderea a unui grup siderurgic cu peste 6.000 de angajaţi - Mechel, aduc în discuţie ceea ce s-a întâmplat cu industria românească în ultimii 20 de ani.

 

2 aprilie 2013

Criza cipriotă loveşte şi clienţii români ai băncii. Sucursala de la bucureşti a Bank of Cyprus trage obloanele pentru o săptămână, până găseşte cumpărător. Vânzarea sucursalei de la Bucureşti, care a fost deschisă în 2007, ar urma să aibă loc în contextul în care banca din Cipru a fost restructurată, iar operaţiunile din Grecia au fost preluate deja de grupul elen Piraeus. Surse din piaţă afirmă că sunt bănci locale care s-au arătat interesate să analizeze portofoliul sucursalei locale a Bank of Cyprus.

În 2017, Bank of Cyprus şi-a lichidat operaţiunile de pe piaţa locală, ieşind din peisajul bancar românesc.

 

19 aprilie 2013

Vin britanicii în bricolaj: 15 magazine Bricostore devin Brico Dépôt. Kingfisher a bătut palma pentru 15 magazine Bricostore şi vrea să ducă reţeaua la 50 de unităţi.

Britanicii de la Kingfisher au în continuare 15 magazine Brico Dépôt pe piaţa locală şi au preluat şi lanţul de magazine Praktiker în 2017, cu 20 de magazine.

 

12 august 2013

Dezastru financiar la facultăţile private: încasări la jumătate faţă de 2008. Fabricile de diplome încep să-şi închidă porţile. Veniturile încasate de cele mai mari 20 de universităţi private, dintre care „Spiru Haret“ este cea mai mare, s-au înjumătăţit anul trecut faţă de 2008, ajungând la 103 milioane de euro (faţă de 196 milioane de euro în 2008).

În 2016, existau 701 instituţii de învăţământ private, faţă de 378 în 2006.

 

27 septembrie 2013

Fascinaţia brandului: H&M, Zara şi C&A au măturat piaţa de îmbrăcăminte în criză. Giganţii străini H&M, Inditex (proprietarul Zara) şi C&A au ajuns în cinci ani la afaceri de 350 de milioane de euro cu peste 150 de magazine, faţă de vânzări de 50 de milioane de euro în 2008 din 20 de magazine.

 

1 noiembrie 2013 + 4 noiembrie 2013 + 13 noiembrie 2013

„Micii” investitori au subscris acţiuni de peste 4,9 miliarde de lei. „mulţi şi-au pus la bătaie tot ce au avut, portofoliul, averea, unii s-au împrumutat de la rude doar pentru a cumpăra acţiuni la Romgaz.“

Puţini investitori ar fi crezut la începutul anului 2013 că acesta avea să fie anul în care Bursa de Valori de la Bucureşti va duce la bun sfârşit două listări ale unora dintre cele mai mari companii ale statului român, perlele din energie Nuclearelectrica şi Romgaz.

Cele două listări aveau să fie piatra de temelie a unui efect de domino care a culminat cu listarea electrica în 2014 şi care a dus piaţa de capital din România peste cea din Cehia şi cea din Ungaria. Romgaz, cel mai mare producător şi principalul furnizor de gaze naturale al României, începea tranzacţionarea la Bucureşti pe 12 noiembrie 2013, după încheierea unei oferte publice iniţiale de acţiuni (IPO) prin care statul a vândut 15% din companie pentru 391 milioane de euro. Romgaz a stabilit şi o premieră în istoria privatizărilor, întrucât oferta şi ulterior listarea s-au derulat concomitent pe două burse, cea de la Bucureşti şi la Londra.

Listarea Nuclearelectrica, singurul producător de energie nucleară din România, era sub semnul întrebării în vara anului 2013 după ce guvernul aprobase în iunie preţul de vânzare, însă un proces cu sindicatele avea să ducă la amânarea lansării ofertei. Statul român, prin Ministerul Economiei, a scos la vânzare în septembrie 2013 un pachet de 10% din Nuclearelectrica. Oferta publică iniţială de vânzare de acţiuni a producătorului de energie s-a închis la preţul de 11,2 lei, minimul aprobat de guvern în luna iunie, deoarece interesul fondurilor de investiţii nu a fost atât de mare încât să urce preţul acţiunilor.

 

23 decembrie 2013

Cele mai importante 50 de evenimente din 2013: dintre cele 50 de evenimente de business pe care ZF le-a identificat într-o radiografie a anului 2013 se detaşează cel mai mare profit realizat vreodată de o companie din românia - profitul Petrom de 1 mld. euro, deschiderea podului Calafat-Vidin, mallul Promenada din Bucureşti, dobânda de referinţă a BNR la minimul istoric de 4% şi listarea Romgaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO