Suplimente

Radiografia Sănătăţii

Radiografia Sănătăţii

Autor: Mirabela Tiron

13.12.2016, 00:40 254

Piaţa serviciilor medicale private, una dintre cele mai efervescente în ultimii ani, s-a remarcat printr-o evoluţie pe care puţine sectoare din România au avut-o într-o perioadă marcată de criză, ajungând la 6,5 miliarde de lei (1,4  mld euro) anul trecut,  de la doar 2,8 mld. lei în 2008.

Cei mai mari jucători şi-au consolidat poziţia prin deschideri noi de clinci, dar şi prin achiziţii, cea mai recentă tranzacţie, estimată la 40 mil. euro, fiind  bifată de Affidea, care a preluat reţeaua de clinici Hiperdia.

Dacă anul trecut cea mai importantă tranzacţie  de pe piaţa serviciilor de sănătate private a fost preluarea integrală a operatorului Regina Maria de către fondul de investiţii Mid Europa Partners, o tranzacţie estimată în piaţă la 100 mil. euro, anul acesta MedLife va face obiectul celei mai puternice tranzacţii din piaţă.

Cel mai mare jucător de pe piaţa serviciilor medicale private a anunţat că va vinde pe bursă un pachet de până la 44% din acţiunile companiei, reprezentând participaţiile deţinute de acţionarii minoritari ai companiei, fondurile de investiţii V4C şi IFC.

În acest an şi-au consolidat afacerile şi cei mai mari jucători din sectorul farma, în ciuda dificultăţilor din piaţă.

Primii cinci jucători din retailul farmaceutic, Catena, Sensiblu, Dona, Help Net şi Ropharma, cu afaceri de peste 4,8 miliarde de lei anul trecut, ce controlează 20% din întreaga piaţă, au pariat pe deschideri noi de farmacii sau chiar achiziţii, cea mai importantă preluare fiind bifată de Sensiblu, care a cumpărat 78 de farmacii Polisano. Marile reţele de farmacii au reuşit să continue dezvoltarea, deşi piaţa totală de medi­camente eliberate către pacienţii din România, cu o valoare estimată de circa 12 miliarde de lei, a înregistrat în ultimul an o scădere cu 4,4% faţă de perioada iulie 2014 - iunie 2015, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare de piaţă Cegedim. Sec­torul care a înregistrat o scădere semnificativă este cel al medicamentelor eliberate pe bază de prescripţie medicală, care a scăzut în perioada amintită cu 7,5%, în timp ce segmentul de spital a scăzut cu 5,1%, iar cel de retail a avut o scădere mai mică decât piaţa totală, circa 4,3%.

Deşi jucătorii privaţi din sănătate reuşesc să îşi extindă afacerile, sistemul public de sănătate continuă să se confrunte cu un deficit major de investiţii, dar şi un deficit al medicilor. 

România alocă cei mai puţini bani la sănătate dintre ţările Uniunii Europene, doar 5% din PIB (ultimul loc în UE).  Bulgarii alocă 7,9% din PIB la sănătate, polonezii 6,4%, iar ungurii 7,4%. Pe de altă parte, austriecii, germanii şi belgienii alocă pentru sănătate 10% din PIB, arată datele de la Eurostat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO