Suplimente

Polonia, forţa de a merge mai departe

galerie foto

galerie foto

Autor: Bogdan Cojocaru

09.05.2016, 00:07 692

Polonia este cea mai mare putere politică şi economică est-europeană, una dintre poveştile de succes ale tranziţiei de la comunism la economie liberă. Forţa sa se vede foarte bine la nivel de politică internaţională.

Polonia este una dintre ţările care au reacţionat cel mai dur la anexarea Crimeei de către Rusia şi la agresiunile ruseşti din Ucraina. Varşovia va găzdui la începutul lunii iulie un summit NATO, în vremuri în care Orientul Mijlociu a redevenit un focar de război şi în care se vorbeşte de reizbucnirea războiului rece dintre Vest şi Rusia. Discuţiile de la Varşovia, în care Polonia va cere o prezenţă NATO mai puternică în Europa de Est, vor fi şansa Alianţei Nord-Atlantice de a-şi demonstra unitatea.

În contrast cu gălăgia războinică de la summitul NATO, oraşul polonez Wroclaw este anul acesta, alături de oraşul spaniol San Sebastian, capitala europeană a culturii. Reconstruit complet după al Doilea Război Mondial şi centru de rezistenţă culturală anticomunistă, Wro­claw caută să creeze legături între locuri şi între oameni, să-şi spună povestea şi să asculte poveştile altora.

Puterea Poloniei se vede de asemenea foarte bine la nivelul companiilor mari şi mici, care pas cu pas se extind exportând, şi uneori prin achiziţii, chiar şi în Europa Occidentală.

Pe piaţa românească pro­dusele şi investiţiile poloneze sunt prezente de ceva timp, iar unii analişti spun că acum simţim doar începutul valului de expan­siune.

Diferenţa dintre forţa financiară a Poloniei şi cea a României este mare, însă economia poloneză a ajuns la un nivel la care are nevoie de schimbare, de reforme pentru a merge mai departe, de a trece peste pragul veniturilor medii.

Noul guvern a ales soluţia insistenţei pe inovaţie, pe tehnologie, pe cercetare şi dezvoltare, pentru ca economia să devină mai competitivă la nivel internaţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO