Suplimente

Ministrul agriculturii vrea să refacă infrastructura principală de irigaţii: Aici trebuie să lucrezi ca rândunica, să repari din bucată în bucată pentru a face întregul

Ministrul agriculturii vrea să refacă infrastructura...

Autor: Roana Rotaru

23.07.2017, 19:23 95

Fermierii români vor avea începând de anul acesta apă gratuit până la staţiile de punere sub presiune pentru a iriga terenurile agricole, ceea ce va reduce costurile de irigat cu până la 40%, potrivit specialiştilor din agrobusines. Pentru acest proiect, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va aloca 90 mil. lei din bugetul propriu, însă dacă nu va repara infrastructura principală de irigaţii, apa nu va avea cum să ajungă la fermieri.

„Până în acest an costurile suportate pentru aducţiunea apei, în treptele superioare de pompare, erau pur şi simplu prohibitive. Prin eliminarea costurilor pentru aducţiunea apei, ne aşteptăm ca suprafeţele irigate să crească, dar nu la nivelul suprafeţelor raportate de specialiştii ministerului”, a spus fermierul Marcel Cucu din judeţul Brăilă, în cadrul conferinţei anuale organizate de Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Prin Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii, MADR dispune de 1,015 miliarde de euro pentru perioada 2016 – 2020 pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii care alimentează o suprafaţă de circa 2 milioane de hectare. Până acum MADR a reuşit să cheltuie circa 100 de milioane de euro din această sumă, potrivit ministrului agriculturii Petre Daea.

„Am lansat proiectul de irgaţii în România, un obiectiv de investiţii extraordinar de complex şi de greu, pentru că aici trebuie să lucrezi cum îşi face rândunica cuibul, să repari din bucată în bucată pentru a face întregul. De ce? Pentru că dorim să conectăm la sursa de apă atât partea principală a sistemului de irigaţii, înţelegând pro­prie­tatea statului, cu staţia de pompare şi repom­pare, cu canalul de aducţiune şi să realizăm în acelaşi timp şi reabilitarea infrastructurii  secundare, însemnând unitate hidraulică care se compune din staţia de punere sub presiune până la hidrant”, a spus ministrul agriculturii, Petre Daea, prezent la conferinţa anuală a LAPAR.

Pentru anul 2017 sunt solicitări pentru a iriga 400.000 de hectare, potrivit reprezentanţilor MADR, ceea ce reprezintă 4,8% din suprafaţa terenului arabil, conform calculelor ZF, România având 8,3 milioane de hectare de teren arabil, potrivit ultimelor date publicate de MADR. În 1989 suprafaţa irigată a României era de 3,2 milioane de hectare, adică în comunism se iriga o suprafaţă de teren de 8 ori mai mare decât în prezent.

Fermierul Marcel Cucu spune că România iriga aceeaşi suprafaţă de teren ca acum 10 ani, ca în perioada de preaderare la UE, şi anume circa 150.000 de hectare de teren.

Anul trecut, bilanţul culturilor vegetale afectate de secetă a ajuns la circa 350.000 de hectare. Seceta loveşte producţiile fermierilor o dată la câţiva ani, dar statul preferă să dea despăgubiri decât să refacă sistemele de irigaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO