Suplimente

La un deceniu de la aderarea la UE, România nu are nici măcar 500 de noi kilometri de autostradă

La un deceniu de la aderarea la UE, România nu are nici...

Autor: Bogdan Alecu

01.12.2016, 00:05 360

Numărul de kilometri de autostradă a ajuns la aproape 700 la un deceniu de la aderarea României la Uniunea Europeană, însă singura autostradă completă şi funcţională este Bucureşti -Constanţa, demarată în timpul mandatului fostului premier Adrian Năstase.

De atunci, alte proiecte doar au fost demarate şi fie abandonate, fie realizate pe bucăţi. Astfel, s-a ajuns în situaţia de a avea o autostradă Bucureşti - Ploieşti, cu 20 km mai lungă decât drumul naţional pe aceeaşi rută şi care are două benzi pe sens, dar Bucureştiul încă nu are o centură ocolitoare funcţională.

Numai 20 km din cei 80 km ai centurii dispun de două benzi pe sens, iar abia la finalul acestui an s-ar putea deschide tronsonul dintre A1 şi Chiajna al centurii tot la două benzi pe sens. Pe partea cealaltă, s-a finalizat autostrada între Sibiu şi Deva, însă nu are nicio staţie de alimentare construită pe aceasta. În premieră însă, acum se poate circula pe autostradă de la Budapesta la Arad, Timişoara şi Lugoj, iar teoretic în 2021 se va putea merge pe autostradă de la Constanţa la Viena.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO