Caută doar în titlu
Suplimente

George Mucibabici, preşedinte Deloitte România: Schimbarea de mentalitate, episodul 2: antreprenorul român, investitor în industria vest-europeană

Top 1.000 Cele mai mari companii din România 2021

M-am născut în România, simt şi gândesc româneşte. De 31 de ani văd cu bucurie cum, în ciuda obstacolelor interne şi externe, ţara noastră creşte, se dezvoltă şi se aşază treptat la locul care i se cuvine în ierarhia economică a Europei, luând în considerare dimensiunea geografică şi populaţia.

Acum doi ani, am abordat pentru prima dată într-un material de opinie tema schimbării de mentalitate a antreprenorului român, care începe să atace poziţia de lider de piaţă, şi aduceam în discuţie câteva constatări personale referitoare la această schimbare. Mulţi dintre antreprenorii locali pe care îi cunosc nu-şi mai vând afacerile. Conştiinţa civică şi responsabilitatea economică pentru ce au creat sau poate mândria pe care o simt când privesc ce au construit sau poate sutele ori miile de salariaţi care depind de aceste companii îi determină să-şi crească în continuare afacerile, să le listeze pe piaţa de capital şi/sau să le pregătească pentru preluare de către copiii lor.

Avem tot mai multe companii locale deţinute de români care au depăşit pragul de un miliard de euro cifră de afaceri sau se apropie de acest prag (Altex, Dedeman, Fildas). Avem companii listate în afara ţării – UiPath a fost recent evaluată la peste 30 de miliarde de dolari. Cea mai mare bancă din ţară este deţinută majoritar de capital privat autohton.

Tot în primul episod aduceam în discuţie îndrăzneala cu care o firmă deţinută de un antreprenor român, Chimcomplex, achiziţiona activele unei firme cu capital de stat de aproape zece ori mai mare, Oltchim.

De această dată, vreau să aduc în discuţie o altă performanţă. Recent, se discuta la o conferinţă pe tema investiţiilor româneşti în afara ţării despre apetitul evident al antreprenorilor din ţările Europei Centrale pentru investiţii în Europa de Est şi despre relativa reţinere a antreprenorilor noştri de a se aventura în afara ţării. Iată însă că am depăşit această barieră. În ianuarie 2021, firma românească din Arad Alexander International, lider de piaţă în transport auto şi logistică, a cumpărat subsidiarele din Cehia şi România ale firmei Brandl, un business de familie din Germania înfiinţat în 1970, care furnizează de 50 de ani piese pentru giganţii industriei auto europene Mercedes, BMW, Audi, Volkswagen, Porsche, Lamborghini şi, mai recent, Dacia. Firma a ajuns în 2015 la o cifră de afaceri de 75 de milioane de euro.

Întâmplarea face că, undeva în 2003, la trei ani de la înfiinţarea subsidiarei Brandl din România, reprezentanţii firmei încercau să convingă băncile din România să le acorde un credit de investiţii pentru finanţarea construcţiei fabricii de lângă Sibiu. Singurul finanţator care avea la acea vreme libertatea managerială să acorde credite de investiţii pe scadenţe mai lungi, de şapte ani, era Banca Ţiriac, în conducerea căreia activam pe atunci. După analize aprofundate, banca a aprobat creditul. Eram mândru că am contribuit la finanţarea unei investiţii greenfield care a generat sute de locuri de muncă şi că în România se fabricau subansamble pentru aceste firme prestigioase.

Din cauza creşterii competitivităţii pieţei şi a adaptării anevoioase la noile realităţi din industrie, compania a intrat în dificultăţi financiare în 2018. Ca parte a procesului de restructurare judiciară a firmei, subsidiarele din Cehia şi România, sănătoase din punct de vedere financiar, au fost preluate de firma românească Alexander International, deţinută de Simion Apreutese. Beneficiarii au reînnoit angajamentele de a achiziţiona piese de la aceleaşi fabrici, deşi acestea vor avea un alt proprietar. Pe care, evident, l-au evaluat nemţeşte înainte. În plus, Alexander International a achiziţionat o parte din centrul de design industrial al produselor noi din Germania, important pentru asimilarea corectă şi eficientă de repere noi comandate de beneficiari.

Şi iată cum o firmă românească, fondată şi condusă cu multă abilitate de un antreprenor român tânăr, cu o cifră de afaceri în 2020 de peste 90 de milioane de euro, cumpără activele unei firme vechi de 50 de ani din Germania. Ce să zic? Bravo, Simion Apreutese! Hai, România!

Cred că vom mai asista la astfel de preluări, pe măsură ce antreprenorii locali se vor maturiza şi vor concura cu omologii lor din vestul sau centrul Europei. „May you live in interesting times“, spune un vechi proverb chinezesc. Noi sigur am trăit şi încă vom mai trăi vremuri interesante. Şi vom asista la reaşezarea ţării noastre la locul cuvenit în rândul naţiunilor europene.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.