Suplimente

Florin Deznan, RDF. Lecţia anului 2020: Trebuie să ştii să laşi loc de «bună ziua!», pentru că roata se învârte. O dată eşti sus, altă dată eşti jos

Supliment Roca Investments

Adept al principiului că fiecare trebuie să câştige, Florin Deznan spune că îi place să facă lucrurile corect, dar şi să ia decizii rapid şi să fie flexibil de fiecare dată când situaţia o cere - în business, dar şi în viaţa personală.

Adept al principiului că fiecare trebuie să câştige, Florin Deznan spune că îi place să facă lucrurile corect, dar şi să ia decizii rapid şi să fie flexibil de fiecare dată când situaţia o cere - în business, dar şi în viaţa personală.

Autor: Alina-Elena Vasiliu

14.12.2020, 00:05 1380

lorin Deznan a părăsit domeniul juridic, pentru care se pregătise, şi a ales o carieră în business după ce a ajuns la concluzia că asta îi place să facă.

A fondat compania RDF în 1995, din nevoia de a se întreţine pe perioada facultăţii. Două decenii şi jumătate mai târziu, se aşteaptă să ajungă cu afacerea din studenţie la venituri de 100 de milioane de lei. Florin Deznan spune despre curajul de a porni un business de la zero că este una dintre cele mai mari provocări pe care i le-a adus viaţa până acum, având la îndemână tot know-how-ul, dar fără resurse financiare substanţiale.

„Imediat după terminarea facultăţii, m-am angajat ca jurist la una dintre cele mai mari companii din România, activă în domeniul comerţului cu produse alimentare şi unul dintre cei mai mari importatori din ţară. După numai doi ani, am preluat conducerea departamentului de export şi l-am dezvoltat până a ajuns departamentul numărul 1 din companie“, îşi aminteşte Florin Deznan.

Momentul care i-a marcat întreaga carieră a fost cel în care a trebuit să renunţe la parcursul în domeniul juridic şi a decis să intre în domeniul de business. Şi-a dat însă seama că asta îi place să facă şi a decis să aleagă această cale, în detrimentul domeniului pentru care se pregătise. A fost momentul unei schimbări complete.

S-a concentrat mai intens pe RDF în 2007 şi a ales să-i dea o nouă direcţie, astfel că azi este unul dintre principalii traderi de cereale din Banat. Cea mai mare dificultate? Retenţia de personal, o problemă pe care compania o gestionează însă bine. În proporţie de 90%, păstrează oamenii care s-au alăturat firmei încă de la începuturi. Businessul a pornit cu patru angajaţi, iar acum numără peste 50 de oameni în echipă, unii dintre ei ajungând între timp să se pensioneze.

Când RDF nu mai putea să se dezvolte pe cont propriu, iar nevoia unor surse pentru investiţii era acută, sprijinul ROCA a fost o adevărată salvare, nu doar prin finanţare, ci şi prin consultanţă şi disponibilitatea de a prelua o parte din presiunea care înainte stătea pe umerii unui singur om.

„Datorită acestei asocieri, expansiunea companiei noastre a fost mult accelerată. Dacă înainte de investiţie aveam în vedere extinderea suprafeţelor agricole lucrate în ferma RDF, datorită parteneriatului cu ROCA Investments şi câştigării unei credibilităţi mult mai mari în faţa partenerilor noştri, creşterea a fost mult mai rapidă decât estimam la începutul colaborării“, spune Florin Deznan.

A reuşit să obţină finanţări bancare mult mai repede şi mai uşor, datorită faptului că, pe lângă activitatea curentă a RDF, alăturarea ROCA a funcţionat ca un gir că drumul pe care pornise RDF este unul bun şi corect. În acest prim an de asociere, RDF a crescut suprafeţele agricole şi a implementat un proiect investiţional în capacităţi noi de depozitare a cerealelor, finalizând, de asemenea, renovarea întregului ansamblu de depozite şi clădiri deţinute de RDF, proiect cu o valoare totală de 2,5 milioane de euro.

„Am implementat cu succes un program ERP (enterprise resource planning - n. red.) de management al activităţii companiei şi am reuşit o creştere a cifrei de afaceri cu aproximativ 50% faţă de cifra de afaceri din 2019. Susţinerea ROCA a contribuit la cristalizarea şi punerea în aplicare a viziunii noastre de a oferi servicii end-to-end la standarde înalte de calitate, adăugând valoare pe întreg lanţul de producţie.“

Adept al principiului că fiecare trebuie să câştige, Florin Deznan spune că îi place să facă lucrurile corect, dar şi să ia decizii rapid şi să fie flexibil de fiecare dată când situaţia o cere - în business, dar şi în viaţa personală.

„Sunt un om care împlineşte 49 de ani, am o familie cu trei copii, alături de care îmi place să îmi petrec timpul. În vacanţe îmi place să merg cu familia şi să vizităm locuri în care nu am fost. Sunt un om normal.“

Nu la fel de normal a fost însă anul 2020, unul care a dat peste cap orice afacere, mică sau mare. RDF avea un plan bine pus la punct şi a reuşit să-l respecte, în ciuda numeroaselor schimbări. Ce a învăţat din acest an de pandemie?

„Trebuie să ştii să laşi loc de «bună ziua!», pentru că roata se învârte. Şi o spun şi din ceea ce am văzut ca mod de lucru la businessurile din jurul RDF. Anul acesta a fost o lecţie pentru toată lumea, fără îndoială, atât pentru fermieri, cât şi pentru celelalte businessuri. Iar aici revin la principiul după care mă ghidez, şi anume la faptul că businessul trebuie să fie win-win mereu, pentru toată lumea implicată. Pentru că o dată eşti sus, altă dată eşti jos şi nu ştii niciodată când va veni momentul în care vei avea nevoie de sprijin.“

După un an 2020 foarte încărcat, oboseala îşi spune cuvântul şi nici 2021 nu se arată mai simplu. La nivelul companiei, Florin Deznan şi oamenii pe care îi coordonează au schimbat proceduri şi, din punct de vedere operaţional, au introdus ERP şi s-au aşezat în piaţă pe baze mai solide.

„Am reuşit într-un singur an ceea ce alţii ar fi reuşit în trei-patru ani. Pot să spun că nu am temeri. Am aşteptarea ca anul viitor să fim pe creştere şi sigur alături de ROCA aşa va fi!“, spune Florin Deznan, CEO al RDF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO