Suplimente

De la rebel anticomunist la om de afaceri şi bancher de top: Mateusz Morawiecki, ministrul care trebuie să treacă economia Poloniei peste capcana veniturilor medii

Mateusz Morawiecki, vicepremierul Poloniei însărcinat cu afacerile economice: „Înţeleg pieţele. Înţeleg afacerile şi economia reală. Vorbesc pe limba investitorilor. Suntem un guvern orientat spre pieţe, care crede în economia liberă“.

Mateusz Morawiecki, vicepremierul Poloniei însărcinat cu afacerile economice: „Înţeleg pieţele. Înţeleg afacerile şi economia reală. Vorbesc pe limba investitorilor. Suntem un guvern orientat spre pieţe, care crede în economia liberă“.

Autor: Bogdan Cojocaru

09.05.2016, 00:05 555

Pentru mulţi, Morawiecki este o enigmă. Din 2007 până anul trecut a fost preşedintele băncii Zachodni, a treia ca mărime din ţară. La Zachodni, el câştiga pe lună cât câştigă ca ministru într-un an.

Ca bancher, Morawiecki a triplat activele băncii sale, subsidiară a grupului spaniol Santander, după cum scrie Bloomberg. Ca ministru, are sarcina de a păstra încrederea inves­titorilor şi de a supraveghea aplicarea reformelor şi măsurilor economice şi financiare promise de partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS).

Investitorii vor să fie siguri că Polonia, cu un guvern con­servator, rămâne fidelă  politicilor prietenoase cu pieţele urmate de fostul executiv. Morawiecki pare alegerea perfectă pentru liniştirea lor, ministrul fiind consilier economic al fostului premier Donald Tusk.

Pentru Rafal Dudkiewicz, primarul oraşului Wroclaw, Morawiecki se încadrează într-un tipar bine cunoscut: mai întâi o educaţie solidă, apoi obţinerea siguranţei financiare pentru familie şi în afaceri şi în cele din urmă activitate în afacerile de stat. Acesta este modelul de carieră tipic american. Dudkiewicz îl cunoaşte bine pe Morawiecki, fiind prieteni de 20 de ani, iar despre ministru spune numai lucruri bune - este profesionist, un om fermecător şi, mai presus de toate, un patriot, scrie Gazeta Wyborcza.

În Republica Populară Poloneză, tatăl lui Mateusz Morawiecki, Kornel Morawiecki, era considerat terorist. Mateusz s-a născut în 1968, an în care tatăl său conducea o revoluţie. După oprimarea grevei studenţilor, Mora­wiecki tatăl a distribuit manifeste cu mesaje contra intervenţiei armate din Cehoslovacia a ţărilor Pactului de la Varşovia. În anii 1980, Kornel Morawiecki a creat „Solidaritatea Luptătoare“, o organizaţie antico­munistă mai radicală decât legendara „Solidaritatea“ a lui Lech Walesa. Adolescent fiind, Mateusz s-a alăturat luptei tatălui său: ajuta la editarea revistei independente „Buletinul de ştiri din Silezia Inferioară“, scria pe ziduri mesaje anticomuniste, distrugea steaguri ale regimului, printa şi distribuia manifeste şi reviste interzise, participa la demonstraţii ale opoziţiei. A şi fost bătut de câteva ori de autorităţi. Între 1983 şi 1986, a fost reţinut şi interogat din cauza activităţilor tatălui său şi ale altor colegi de-ai acestuia, de negăsit altfel pentru autorităţi. În timpul interogatoriilor, poliţia a folosit violenţa fizică împotriva lui Mateusz, amenin­ţându-l cu armele de foc. L-au ameninţat, de asemenea, că îi vor face rău mamei şi surorilor sale. 

În aceste condiţii tânărul Morawiecki a terminat liceul. Pentru a evita să mai fie arestat de poliţie şi pentru a trece examenele,  Mateusz s-a internat într-un spital, pe care-l părăsea doar pentru testele de la şcoală şi numai în compania unor martori. Îi era teamă că va da de provocatori, că va fi bătut şi că în cele din urmă i se va interzice accesul în oraş. 

Când a terminat liceul nici măcar nu visa că va ajunge bancher. La sfârşitul anilor 1980 a studiat istoria la Uni­versitatea Wroclaw, pe care a absolvit-o în 1992. Teza sa de master a fost despre „Originile şi anii de început ai «Solidarităţii Luptătoare»“. Pentru a-şi face lucrarea, şi-a adunat materialele mai ales acasă şi a intervievat 53 de activişti ai organizaţiei.

În timpul studenţiei Mateusz s-a împrietenit cu Zbigniew Jagiello, mai târziu fondatorul şi şeful băncii PKO, una dintre cele mai mari din ţară. După 1989, cei doi s-au ţinut ocupaţi cu afaceri cu îmbrăcăminte şi publicitate.

În 1989, Morawiecki şi Jagiello şi-au înregistrat  firma „Reverentia“, o afacere de comerţ şi vânzare angro prin care distribuiau echipament pentru pompieri, echipament medical, veterinar şi agricol.  Afacerea nu a mers bine. Jagiello şi-a în­dreptat atenţia spre instituţiile finan­ciare, iar Morawiecki a încercat diferite activităţi: a fost editorul unui ziar, a lu-crat în marketing şi a studiat mana­ge-mentul. A absolvit studii post­universitare cu specializare pe legislaţie europeană şi integrare economică la universităţi din străinătate. A lucrat, de asemenea, ca stagiar la Deutsche BundesBank.

Ryszard Czarnecki, membru al parlamentului, îşi aminteşte când în 1997 uniunea de formaţiuni politice Akcja Wyborcza Solidarnosc (Acţiunea Electo­rală Solidaritatea – AWS) a câştigat alegerile. Renumele tatălui său l-a ajutat pe Mateusz Morawiecki. Colegii lui Kornel Morawiecki din mişcarea de rezistenţă au ocupat poziţii în parlament şi portofolii ministeriale.

„Căutam un tânăr talentat din afara sferei politice de atunci. Mateusz Morawiecki era candidatul perfect: a absolvit la universităţi din SUA, din Germania şi din Elveţia, cunoştea limbi străine (este fluent în engleză şi germană, vorbeşte şi rusă) şi avea un nume legendar, cu semnificaţie“, spune Czarnecki.

Czarnecki a colaborat cu Mateusz Morawiecki la Biroul Comitetului pentru Integrare Europeană, unde se puneau la punct strategiile de negociere pentru aderarea Poloniei la Uniunea Europeană.

Mateusz Morawiecki şi-a împletit munca de la această instituţie cu mandatul de consilier în consiliul regional al Sileziei Inferioare, poziţie câştigată prin alegeri candidând pe listele AWS.

Anul 1998 a fost unul special pentru Morawiecki. S-a mutat de la Biroul Comitetului pentru Integrare Euro­peană la Banca Zachodni, pe care a şi condus-o timp de opt ani. Sub ghidajul său, banca s-a extins prin fuziuni cu Credit Bank şi activele locale ale Santander. În cele din urmă, Bank Zachodni a ajuns pe locul trei pe piaţa poloneză.

Morawiecki s-a apropiat de partidul Lege şi Justiţie prin intermediul Aleksandrei Natalia Swiat, unul dintre principalii specialişti în afaceri economice şi vicepreşedintele parti­dului pentru Silezia Inferioară.

Natalia a murit în accidentul aviatic din Smolensk din aprilie 2010 (împreună cu mai mulţi oficiali civili şi militari, inclusiv preşedintele de atunci Lech Kaczynski), iar locul ei a fost luat de Beata Szydlo. Morawiecki i-a fost prezentat acesteia de un politician al PiS în timpul unei cine obişnuite. După întâlnire, Morawiecki a început să scrie analize pentru Beata şi să o pregătească pentru dezbateri şi discursuri.

A urmat întâlnirea cu Jaroslaw Kaczynski, preşedintele partidului, căruia Mateusz Morawiecki i-a făcut o impresie foarte bună deoarece i-a explicat clar cum pot fi aduse îmbunătăţiri economiei poloneze şi unde pot fi găsiţi banii de care partidul are nevoie pentru a-şi respecta promisiunile.

„Este greu de crezut, dar Mateusz nu a făcut o pasiune pentru bani. A încercat să-şi facă treaba bine şi se întâmplă să fie expert într-un domeniu care i-a adus recompense“, explică Wieslaw Kilian, prieten de 20 de ani cu Morawiecki şi activist anticomunist. Kilian este acum senator.

Guvernul din care face parte  Morawiecki promite impozite mai mici pentru populaţie, creşterea alocaţiilor pentru copii, reducerea vârstei de pensionare şi taxe mai mari în anumite sectoare, dominate de jucători străini, printre care şi cel bancar.

Primele reacţii ale pieţei la schimbarea guvernului nu au fost prea îmbucurătoare.

 
 

Mateusz Morawiecki, scurtă biografie profesională

► Mateusz Morawiecki a fost numit vicepremier şi ministru al dezvoltării economice în noiembrie 2015;

► În mai 2007 a devenit preşedintele boardului de manageri al grupului bancar Bank Zachodni WBK, după o lungă activitate la această companie;

► Din 1998 a lucrat ca vicedirector al Departamentului pentru negocieri de aderare din Comitetul pentru Integrare Europeană. A făcut parte din grupul care a negociat condiţiile aderării Poloniei la Uniunea Europeană, fiind responsabil, printre altele, cu chestiunile financiare;

► În perioada 1998-2001 a fost membru al consiliului de supraveghere al Agenţiei de Dezvoltare Industrială şi al Consiliului Electricităţii din Wroclaw. A fost, de asemenea, consilier în adunarea regională a Sileziei Inferioare;

► A absolvit Facultatea de istorie a Universităţii din Wroclaw şi studii de managementul afacerilor la Universitatea de Tehnologie din Wroclaw şi la Universitatea de Stat Centrală din Connecticut. Deţine un titlu de MBA primit de la Universitatea de Economie din Wroclaw. Este, de asemenea, absolvent al Universităţii din Hamburg, al Universităţii din Basel şi al Şcolii de Management Kellogg a Universităţii de Nord-Vest din Evanston, SUA;

► Din 2008, este consul onorific al Republicii Irlandeze în Polonia;

► Este coautorul unui îndrumar privind legislaţia UE şi politici de integrare economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO