Suplimente

Belgia: Un partener de cursă lungă

Belgia: Un partener de cursă lungă

Autor: Mirabela Tiron

14.11.2014, 00:06 325

Belgia este al 16-lea partener la export al României, cu o pondere în total exporturi de 1,7% în primele şase luni din acest an. Aceeaşi poziţie o ocupă şi ca partener la import, cu o pondere însă de 2,2% în totalul importurilor aferente primului semestru din acest an, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

În România sunt 2.000 de companii cu capital belgian, din care doar 1.300 şi-au depus situaţiile financiare anul trecut. Cifra de afaceri totală a firmelor belgiene s-a ridicat la 9,2 miliarde de lei (puţin peste

2 miliarde de euro), iar profitul net la 776 mil. lei (176 mil. euro) anul trecut, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

„Dacă în 2011 firmele belgiene din România aveau 10.000 de angajaţi, anul acesta au ajuns la aproape 21.000, adică dublu“, a spus Philippe Beke, ambasadorul Belgiei la Bucureşti. Creşterea numărului de salariaţi este dovada că există oportunităţi de dezvoltare pe piaţa locală, potrivit lui.

Printre companiile cu capital belgian prezente în România se numără retaile­rul Mega Image, fabrica producătoare de ambalaje VPK Packaging din Salonta, firma H.Essers, un jucător din logistică, dezvolta­to­rul imobiliar belgian Ware­houses DePauw (WDP) şi altele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO