Suplimente

Andrei Burz-Pînzaru, Reff & Asociaţii & Deloitte Legal: Antreprenoriatul român în anii pandemiei

Top 1.000 Cele mai mari companii din România 2021

Andrei Burz-Pînzaru, Reff & Asociaţii & Deloitte Legal:...

Autor: Andrei Burz-Pînzaru, Reff & Asociaţii

30.03.2021, 11:13 359

Situaţia fără precedent la nivel global cauzată de pandemia de COVID-19 a găsit mediul antreprenorial românesc într-un context de confluenţă a unei faze de maturitate, cu resimţirea din ce în ce mai accentuată a impactului globalizării, digitalizării şi, în special în anii din urmă, tranziţiei spre economia sustenabilă, „verde“. Am în vedere aici trei paliere: prezenţa unor firme cu capital românesc în poziţii de top în domeniile lor de activitate, concurând „umăr la umăr“ cu firme multinaţionale sau regionale (inclusiv din poziţia de lideri de piaţă), segmentul mai puţin vizibil, dar încă substanţial, al firmelor cu capital românesc operând în zona mediană, precum şi o anumită maturizare a ecosistemului din zona iniţiativelor de tip start-up.

Criza de sănătate cauzată de COVID-19, dincolo de situaţia de dificultate extremă cu care s-au confruntat şi continuă încă să se confrunte companii din foarte multe sectoare economice, e pe cale să producă mutaţii majore şi în ritm accelerat la nivel global, cu implicaţii majore pentru economia românească şi antreprenoriatul local în perioada următoare. Pe de-o parte, vorbim de accelerarea extrem de rapidă a digitalizării economiei, pe de altă parte, vorbim de injecţiile masive de lichiditate în contextul planului de redresare la nivel european, cu concentrarea suplimentară pe zona sustenabilităţii din perspectiva mediului.

Volatilitatea inerentă a perioadei pe care o traversăm va atrage în mod firesc o creştere a numărului insolvenţelor, de natură a favoriza în ultimă instanţă concentrarea sectorială într-o măsură tot mai mare în sfera firmelor mari, cu suficiente lichidităţi la dispoziţie pentru a traversa cu bine această perioadă (şi chiar pentru a finanţa creşteri inorganice prin achiziţii). Combinaţia dintre dificultatea economică a perioadei, accelerarea proceselor de digitalizare, însoţită în unele situaţii de schimbări ale modelelor operaţionale (atât în domeniile care depind de lanţuri de aprovizionare transfrontaliere, cât şi în toate domeniile care se vor adapta la noul mod de lucru de la distanţă) şi, nu în ultimul rând, ambiţiile Comisiei Europene cu privire la tranziţia la economia „verde“ sunt de natură a ridica provocări suplimentare pentru antreprenoriatul local. Pentru a naviga cu succes acest context, nu doar agilitatea şi viziunea antreprenoriatului local vor fi testate, ci şi capacitatea organizatorică, inovaţia şi accesul la know-how tehnologic şi strategic ridicat şi, important, resursele financiare necesare nu doar din perspectiva lichidităţii curente, ci şi a capacităţii de a investi în digitalizare şi retehnologizare. Să nu uităm că, în competiţia cu societăţile multinaţionale, care deţin şi accesează resurse şi know-how la nivel global, antreprenorii români au dezavantajul unor resurse financiare şi al unei capacităţi de a investi în cercetare şi dezvoltare limitate la piaţa locală. De asemenea, nu poate fi neglijat faptul că tranziţia la economia verde, ca şi digitalizarea, este un proces care necesită resurse financiare semnificative.

Din această perspectivă, e de aşteptat ca antreprenorii locali care deţin afaceri aflate deja la maturitate, de multe ori chiar grupuri de companii, să acorde atenţie sporită aspectelor care ţin de mai buna gestionare a riscurilor din perspectiva structurii grupurilor pe care le controlează, buna guvernanţă corporatistă conturându-se ca un imperativ, fie că e vorba despre controlul asupra afacerilor, de accesarea de finanţare sau de eventuale exit-uri prin operaţiuni de fuziuni şi achiziţii. De asemenea, accesarea fondurilor europene şi a diferitelor instrumente de lichiditate în curs de alocare în perioada următoare devine o chestiune de importanţă strategică pentru capitalul românesc, nu doar pentru a-şi prezerva poziţiile câştigate, ci chiar pentru a permite o accelerare a creşterii.

Situaţia de criză pe care o traversăm, dublată de trendul global care vizează transformarea economiei globale pe multiple planuri, dintre care digitalizarea accelerată şi tranziţia la economia verde fiind cele mai pregnante, precum şi injecţia de lichiditate fără precedent preconizată în planul de redresare european, generează un cumul de factori care vor afecta semnificativ dinamica afacerilor din toate sectoarele economice, urmând, ca întotdeauna, ca la finalul încă greu de întrevăzut al acestor procese globale să rezulte învinşi şi învingători. Rămâne de văzut în ce măsură capitalul românesc va reuşi să se poziţioneze favorabil raportat la aceste trenduri globale şi măsura în care forumul legislativ şi cel decizional al României vor reuşi să găsească şi să implementeze eficient instrumente prin care să asigure sustenabilitatea mediului antreprenorial local în perioada plină de provocări care urmează.

 Andrei Burz-Pînzaru este Partener Reff & Asociaţii & Deloitte Legal, Liderul programului Deloitte Private

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO