Suplimente

Ambasadorul României la Astana: Petrolul, gazele şi energia verde sunt oportunităţi de investiţii în Kazahstan

 Nicolae Ureche , ambasadorul Romaniei in Kazahstan, alaturi de Nursultan Nazarbayev , Presedintele Republicii Kazahstan

Nicolae Ureche , ambasadorul Romaniei in Kazahstan, alaturi de Nursultan Nazarbayev , Presedintele Republicii Kazahstan

Autor: Roxana Petrescu

14.12.2012, 00:06 474

"Companiile româneşti expor­tatoare şi presta­toa­re de servicii pot profita de oportunităţile de afa­ceri de pe piaţa kazahă. Sunt o serie de sectoare economice cu mari perspective, între care: petrol şi gaze, energii necon­ven­ţionale, construcţii şi infrastructură, pregătirea resurselor umane", spune Nicolae Ureche, amba­sa­dorul României în Kazahstan.

Potrivit acestuia, firmele româneşti care s-au dus în Kazahstan sunt active cu precă­dere în domeniul industriei petro­liere.

"Importurile (din Kazahstan - n.red.) sunt preponderente şi constau în proporţie de 95% din ţiţei, restul fiind îngrăşăminte şi alte produse. România a exportat în principal produse chimice, echipamente pentru industria ener­getică şi electrotehnică, materiale plastice, metale comune şi mobilă."

Nicolae Ureche spune că de-a lungul anilor s-au mai organizat misiuni eco­nomice cu firme româneşti în Kazahstan pentru a echilibra această balanţă, dar rezultatul deplasărilor depinde în mare măsură de implicarea firmelor locale.

"Nu trebuie să uităm că Guvernul României nu poate promova companii româneşti dacă acestea nu-şi propun ele însele acest lucru. Aş dori să subliniez succesul unei astfel de abordări, menţionând compania Siveco", a spus ambasadorul.

Lecţii de algebră cu Siveco

În vara acestui an, Siveco România a deschis o reprezentanţă în Kazahstan, fiind al treilea birou extern al producătorului de aplicaţii software pentru business după cele din Belgia şi Emiratele Arabe Unite. Compania este prezentă pe această piaţă cu proiecte educaţionale, dar este interesată şi de domeniile de eHealth, eCustoms, Customized Application Development şi Enterprise Resources Planning (ERP). Potrivit unor informaţii recente, la începutul lunii noiembrie Siveco a finalizat prima etapă a unui contract care prevede furnizarea a peste 4.000 de lecţii în format digital interactiv către şcolile din Kazahstan. Lecţiile au fost pentru materii precum fizică, matematică, algebră, geometrie, dar şi materii vocaţionale.

"În cadrul activităţilor care vizează promovarea acţiunilor economice, în parteneriat cu autorităţile kazahe, în trimestrul doi al anului viitor urmează a fi organizate la Astana lucrările celei de-a X-a sesiuni a Comisiei Mixte Inter­guvernamentale de cooperare eco­no­mică şi tehnico-ştiinţifică, care va fi însoţită de o misiune economică", a mai precizat Ureche. Potrivit acestuia, în componenţa acestei misiuni vor intra companii ro­mâ­neşti din domeniul petrolului şi gazelor naturale, tehno­logia informaţiilor, logistică, echipa­mente agricole, echi­pamente electro­tehnice şi energetice, pro­duse din otel, con­strucţii, auto­tu­risme, echi­pa­mente aeronautice, mobile, sisteme de securitate şi altele.

Investiţii româneşti de 800 de milioane de dolari

"La nivelul anului 2010 s-au înre­gistrat şapte companii româneşti. Activităţile acestor firme româneşti în Kazahstan au început în 2000, când au intrat pe această piaţă şi au realizat primele contacte. Prezenţa lor pe piaţă, întărită ulterior prin deschiderea birourilor de reprezentare şi apoi prin înfiinţarea unor filiale sau a unor companii mixte, a adus o continuitate şi obţi­nerea unei poziţii comer­ciale semnificative în Kazahstan", a pre­cizat Ure­che.

Po­trivit acestuia, la cele şapte companii ro­mâ­neşti se adaugă şi alte com­­panii mix­te cu ca­pital pre­pon­derent kazah care acti­vează în diverse domenii precum con­strucţii, mobilier, îmbră­că­minte sau medicamente.

"Conform datelor oficiale kazahe, putem vorbi de investiţii româneşti cumulate în Kazahstan de circa 800 de milioane de dolari."

Importurile (din Kazahstan - n. red.) constau în proporţie de 95% din ţiţei, restul fiind îngrăşăminte şi alte produse. România a exportat în principal produse chimice, echipamente pentru energie şi electrotehnică, materiale plastice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO