Supliment ZF X-Mas Gifts

X-MAS Gifts. It’s the most wonderful time of the year

18 dec 2020 Autor: Cristina Roşca

Când a început pandemia, de fapt la scurt timp după, un cotidian spaniol titra „Eram fericiţi şi nu ştiam“. M-am arătat revoltată la momentul acela, spunând că eu ştiam că sunt fericită, mereu am ştiut! Ce voiam să zic e că nici atunci nu eram nefericită.

Timpul a trecut, sunt deja nouă luni de când graniţele au început să se închidă rând pe rând, la fel şi diferite cafenele, restaurante şi magazine, şi realizez că pandemia ne-a furat o serie de lucruri.

Poate nu ne-a făcut nefericiţi, dar ne-a dezvăţat de o serie de obiceiuri mai bune sau mai rele. Nimeni n-ar fi crezut în aprilie că ne vom obişnui cu munca de acasă, cu întâlnirile pe zoom - chiar şi cele personale -, cu călătoriile pe distanţe scurte sau cu cinele în sufragerie mai degrabă decât la cel mai nou restaurant din oraş. Ba chiar pe unele dintre aceste noi obiceiuri am ajuns să le preferăm!

Există însă o serie de lucruri pe care pandemia - oricât de încăpăţânată şi de aprigă ar fi ea - nu poate să le schimbe. Nimeni nu poate să ne ia bucuria Crăciunului atâta timp cât suntem sănătoşi. Sărbătorile în anii trecuţi erau o ocazie perfectă pentru călătorii - la munte sau către destinaţii unde e vară tot timpul -, pentru cumpărături, cafele cu prietenii şi mese îmbelşugate alături de familie.

În 2020, cina poate fi la fel de bogată, dar numărul de oameni care se vor aduna în jurul mesei cel mai probabil va fi mai mic. Cafelele cu prietenii se întâmplă acum doar la terasă (dacă vremea o permite) sau acasă, dar vizitele sunt rare şi prudente.

Sigur, mai există şi varianta unei cafele pe zoom, dar sincer prefer să nu o iau în calcul pentru că sunt de modă veche şi aleg să-mi fie dor de întâlnirile reale, face to face, mai degrabă decât să mă obişnuiesc cu noi cutume ce par hotărâte să rămână şi postpandemie.

Cert e că în 2020 bradul e la fel de verde şi frumos împodobit, iar cozonacul miroase chiar mai apetisant ca anul trecut. Şi, pentru un tablou complet, ar fi bine ca sub brad să fie cel puţin la fel de multe daruri ca până acum, dacă nu chiar mai multe pentru a compensa toate celelalte schimbări şi lipsuri.

Cred că, în plină pandemie, cadourile sunt o declaraţie de afecţiune, aşa că nu mai staţi pe gânduri, dăruiţi! It’s the most wonderful time of the year!