Supliment ZF X-Mas Gifts

X-MAS Gifts. Cel mai dorit cadou

18 dec 2020 Autor: Cristina Roşca

De multe lucruri ne-a fost dor în 2020, dar nimic nu întrece dorul de ducă, de călătorii mai îndepărtate sau mai apropiate de casă.

După un an „secetos“ din punctul acesta de vedere, cu multe destinaţii închise pentru vizitatori începând cu luna martie, cu şi mai multe restricţii de mişcare impuse de autorităţile din toată lumea, 2021 vine - cel puţin la acest moment - „călare“ pe un mare val de optimism. Ne vom putea întoarce, măcar şi parţial, la normalitatea pe care o ştiam până nu de mult şi care acum ni se pare din alte timpuri, mult mai îndepărtate.

În acest context, pentru călătorii avizi, dar nu numai, chiar şi pentru cei care au nevoie de relaxare (a se citi destresare) o vacanţă se profilează drept cadoul perfect. Şi dacă e să ne gândim câţi sunt cei care se încadrează în măcar una dintre cele două categorii, atunci un bilet de avion pare cadoul ideal pentru cam toată lumea. Iar dacă nu, atunci clar opţiuni la fel de bune sunt o sesiune la spa, o săptămână la o vilă cu piscină sau la o cabană dintr-o zonă remote.

Şi pentru că atât de mare ne e dorul de plecări, am decis să-l ostoim cu o scurtă trecere în revistă a destinaţiilor pe care Ziarul Financiar le propune pentru 2021 călătorilor de cursă lungă sau... scurtă.

 

1. România

Am bătut-o-n lung şi-n lat în 2020, mai mult ca în oricare alt an, forţaţi de circumstanţe. Dar astfel am descoperit locuri demne de lista scurtă a oricărui călător cu experienţă sau am revăzut - cu alţi ochi - destinaţii pe care nu le mai vizitasem de mult. Şi pentru că tot am deschis această Cutie a Pandorei, ar fi păcat să o închidem brusc doar pentru că alte ţări străine îşi redeschid porţile. De aceea, Delta Dunării, Transilvania, Bucovina şi Maramureşul rămân destinaţii perfecte şi pentru anul ce va veni. Dragoş Anastasiu, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori din turismul local, spunea recent că va petrece Revelionul la hotelul său Green Village din Sfântu Gheorghe - pentru al cincilea an consecutiv - pentru că Delta Dunării este la fel de frumoasă în orice anotimp. Nu trebuie să-l credem însă pe cuvânt, putem să încercăm să vedem.

 

2. Botswana

Africa e o lume în sine. E un loc pe care nu-l poţi cuprinde în cuvinte. Să mergi într-un safari e o experienţă la orice vârstă, ba chiar e genul acela de experienţă care îi transformă temporar pe adulţi în copii, bucuria întâlnirii cu un elefant, o girafă sau un ghepard - în mediul lor natural, nu la zoo - fiind ceva ce trebuie trăit într-o viaţă.

Africa are multe parcuri naţionale extrem de diferite, unele în vârf de munte, altele în mijlocul deşertului sau în crater de vulcan, dar Delta Okawango din Botswana e unică în lume. Pe o suprafaţă de 20.000 de kilometri pătraţi, în sezon, apa începe să se strecoare pe aceste tărâmuri şi să dea naştere câtorva mii de insule. Tot apa este cea care atrage animalele ca un magnet, aşa că leii, leoparzii şi hienele îşi dau întâlnire cu zebrele şi rinocerii la „scăldat“.

 

3. Madeira

Unii au denumit această insulă din Oceanul Atlantic Hawaiiul Europei datorită varietăţii peisajului şi pentru că nu seamănă cu nimic altceva de pe Bătrânul Continent. Este parte din Portugalia, dar este aruncată parcă de zei mai aproape de Africa decât de ţara de care aparţine. Este exotică datorită climei şi vegetaţiei, dar are infrastructura turistică şi rutieră la standarde europene. Este un punct pe care cu greu îl găseşti pe hartă, dar odată descoperit, cu greu vei uita de el.

 

4. Maldive

E un arhipelag format din aproape 1.200 de insule de corali grupate în jurul câtorva zeci de atoli. E un loc unde filtrele din Instagram sunt inutile, unde fotografiile par „reglate“ în Photoshop pentru a putea reda acele tonuri ireale de albastru, verde şi turcoaz. Iar dacă mai arunci câţiva palmieri în acelaşi film şi un leagăn sau un şezlong cu un cocktail alături, atunci Paradisu-i gata. Şi mai mult decât atât, Maldive îşi primeşte călătorii chiar şi acum, în aceste vremuri tulburi când multe destinaţii au graniţele închise.

 

Ce punem în bagaj?

Cum că am stabilit destinaţiile, mai rămâne o întrebare, ce punem în bagaj?