Supliment ZF Smart City

Supliment ZF Smart City. Astrid Fodor, Sibiu: Proiectele sunt realizate pentru conceptul de smart living

28 oct 2022 Autor: Bogdan Alecu

Dezvoltarea unui oraş trebuie realizată după o serie de planuri şi studii, astfel încât să nu existe nimic întâmplător sau fără o logică în spate, iar pentru a ajunge să investeşti în cultură, trebuie să ai şi industrie care să finanţeze, pentru că taxele şi impozitele susţin bugetul local, a explicat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF&CEC Bank. Ea este primarul Sibiului din anul 2016, a fost viceprimar între 2008 şi 2014, iar din 2014 - anul în care Klaus Iohannis a candidat şi câştigat alegerile prezidenţiale - şi 2016 a fost primar interimar.

„Proiectele sunt realizate pentru a se încadra în conceptul de smart living - nu vorbim de cum locuim ci cum trăim. Vrem ca Sibiul să fie un oraş în care vrei să trăieşti, să mergi la serviciu unde să lucrezi pe un salariu decent în condiţii europene, să ai şcoli performante şi reabilitate, o infrastructură corespunzătoare şi să îţi petreci timpul liber într-un mod plăcut“, a spus Astrid Fodor.

Localităţile învecinate s-au dezvoltat foarte mult din punct de vedere imobiliar. Acolo costurile de realizare şi achiziţie sunt mai mici. În Sibiu există o zonă industrială care avea nevoie de foarte multă forţă de muncă, a absorbit şi mai are nevoie de forţă de muncă. Am simţit presiunea din partea celorlalte localităţi, de la creşe, grădiniţe, şcoli, motiv pentru care am investit în această direcţie. Pe locul doi la investiţii şi fonduri accesate sunt cele pentru educaţie. „Vorbim de creşe noi - am finalizat trei creşe noi, construim alte trei prin CNI şi alte trei prin POR - Programul Operaţional Regional. Investim şi în şcoli - am extins trei, pregătim alte trei pentru extindere, construim un liceu de arte, reabilităm liceul CFR pentru care a existat un proces pentru retrocedare şi pe care l-am câştigat, iar acum investim masiv şi unde se mută un alt liceu pentru a extinde Liceul Goga, unul foarte solicitat din zona  istorică. Ne uităm şi la zona metropolitană, şi la Sibiu“, a explicat primarul.

Primăria Sibiu a ales să investească atât în transport metropolitan, cât şi într-o linie de minibuse pentru zona centrală.

„Noi am schimbat întreaga flotă de autobuze, avem 115 autobuze noi pe gaz, electrice plus minibuse electrice pe linia verde în zona istorică a oraşului. Miza era ca sibienii să îşi lase maşinile acasă. Avem şi aplicaţie pentru transportul în comun, cea mai modernă din România, unde poţi achita biletul, îţi poţi realiza traseul şi poţi vedea în cât timp ajunge autobuzul“, a spus Astrid Fodor.

 

 

 

Parteneri: