Supliment ZF Smart City

Răzvan Copoiu, Signify: Investiţiile în noi tehnologii au accelerat pe toate segmentele, inclusiv pe cel al iluminatului public în noile oraşe „smart“

13 oct 2021 Autor: Bogdan Alecu

Iluminatul este cea mai rapidă investiţie în modernizarea energiei, dar noi încă funcţionăm cu legi din 2006. Iluminatul public din România este format în prezent din circa 2 milioane de becuri, doar 2% din sistemele instalate fiind conectate.

Trecerea de la sistemele tradiţionale la cele cu LED, de exemplu, ar aduce economii de 75 de milioane de euro la nivel naţional. Iluminatul public din România este format în prezent din circa 2 milioane de becuri, doar 2% din sistemele instalate fiind conectate, adică permit un schimb de date în timp real între ele astfel încât să ducă la gestionarea eficientă a procesului de iluminat public. La nivelul anului 2025, rata ar urma să ajungă la 35%, potrivit estimărilor Signify România. Circa 40% din consumul de energie al unui oraş este reprezentat de iluminatul public, media de vârstă a echipamentelor din sistemul local fiind de peste 20 de ani.

„Iluminatul public are cel mai mare potenţial, atât prin programul AFM, cât şi prin PNRR, avem fonduri pentru modernizarea sistemelor de iluminat din oraşe. Pasul următor este ca luminile stradale să fie interconectate într-un sistem de smart city, iar acesta permite o reducere de până la 80% a consumului. Nu este suficient doar să schimbi becurile cu unele LED, ci este nevoie de unele cu telegestiune. Participăm la licitaţii în Cluj, Braşov, Bucureşti“, a explicat Răzvan Copoiu, general manager al Signify România & District South Eastern Europe.

Cu o experienţă de peste 20 de ani în domeniul energetic, Copoiu a preluat în vara anului trecut poziţia de director general al Signify (fosta Philips Lighting) în România şi în alte nouă ţări din Europa de Sud-Est (Slovenia, Croaţia, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova, Albania, Muntenegru, Bosnia-Herţegovina şi Macedonia de Nord).

Tot potrivit datelor Signify România, dintre cele peste 2 milioane de becuri utilizate pentru iluminatul rutier şi stradal din România, doar aproximativ 25% dintre ele au fost deja înlocuite cu tehnologia LED, în timp ce în segmentul clădirilor din sistemul de sănătate există peste 640 de mii de corpuri de iluminat convenţionale care trebuie actualizate. În sistemul educaţional, pe lângă reducerea costurilor, iluminatul şcolilor cu becuri LED înseamnă o îmbunătăţire a condiţiilor de învăţare şi a confortului ocular pentru elevi. Din aproape 5 milioane de corpuri de iluminat din şcolile şi universităţile din ţară, doar 8% au fost înlocuite cu becuri LED.

Trecerea de la sistemele tradiţionale la cele cu LED, de exemplu, ar aduce economii de 75 de milioane de euro la nivel naţional. Iluminatul public din România este format în prezent din circa 2 milioane de becuri, doar 2% din sistemele instalate fiind conectate, adică permit un schimb de date în timp real între ele astfel încât să ducă la gestionarea eficientă a procesului de iluminat public. La nivelul anului 2025, rata ar urma să ajungă la 35%, potrivit estimărilor companiei.

Pe partea de iluminat public, Signify a dezvoltat în România proiecte de smart city în câteva oraşe din ţară, precum Bucureşti şi Alba Iulia. Compania are proiecte şi în domeniul iluminatului arenelor sportive (precum stadioanele Steaua şi Rapid), clădirilor şi zonelor istorice.

Anul trecut  s-a deschis primul program finanţat de Administraţia Fondului de Mediu pe această axă. Interesul autorităţilor publice locale a fost crescut, peste 800 de proiecte fiind depuse de către primării. Iluminatul public din România este format în prezent din circa 2 milioane de becuri, doar 2% din sistemele instalate fiind conectate, adică permit un schimb de date în timp real între ele astfel încât să ducă la gestionarea eficientă a procesului de iluminat public. La nivelul anului 2025, rata ar urma să ajungă la 35%, potrivit estimărilor companiei.

Perioada pandemiei a permis accelerarea implementării celor mai noi tehnologii, iar dacă acasă utilizatorii casnici au pus accent pe partea de entertainment, la birou dezvoltatorii au implementat soluţii noi de becuri care schimbă automat culoarea luminii în funcţie de perioada zilei în timp ce oraşele mizează acum pe sisteme inteligente de iluminat.

Răzvan Copoiu, general manager al Signify România & District South Eastern Europe: Iluminatul public are cel mai mare potenţial, atât prin programul AFM, cât şi prin PNRR, avem fonduri pentru modernizarea sistemelor de iluminat din oraşe. Pasul următor este ca luminile stradale să fie interconectate într-un sistem de smart city, iar acesta permite o reducere de până la 80% a consumului.

 

Parteneri: