Supliment ZF Rezidențial

Investiţiile realizate în partea de rezidenţial au susţinut businessul sue­dezilor de la ASSA ABLOY care produc în România sisteme de acces motiv pentru care aceştia au demarat un plan de extindere a capacităţii de producţie.

Investiţiile în tehnologie au accelerat pentru a creşte confortul locuinţei

21 iun 2021 Autor: Bogdan Alecu

Accesoriile de tip smart house, luminile pot fi controlate prin comenzi vocale sau de sisteme de încuietori care pot fi deblocate printr-un cod, amprentă sau cu smartphoneul, care câştigă tot mai mult teren.

Perioada pandemiei a permis accelerarea implementării celor mai noi tehnologii, iar dacă acasă utilizatorii casnici au pus accent pe partea de entertainment, la birou dezvoltatorii au implementat soluţii noi de becuri care schimbă automat culoarea luminii în funcţie de perioada zilei, în timp ce oraşele mizează acum pe sisteme inteligente de iluminat.

Piaţa birourilor este în scădere, în contextul în care o bună parte dintre anga­jaţii care înainte umpleau clădirile corpo­raţiilor acum lucrează de acasă pe fondul pandemiei. De asemenea, proiecte de birou încep să fie convertite în ansam­bluri rezidenţiale, lucru care din nou oglin­deşte schimbarea de optică din piaţa de profil.

„Până acum deşi vorbeam numai de office, doreau iniţial o investiţie la volum, spre exemplu în multe becuri LED. Acum vor corpuri de iluminat mai bune, realizate din materiale reciclabile. Vorbim nu doar de iluminat cu senzor de inten­sitate, ci chiar schimbarea culorii luminii. Variind culorile, creşte pro­ductivitatea angajatului şi dezvol­tatorii implemen­tează astfel de sisteme. Avem acum şi echipamente pentru purificarea aerului cu UV tocmai pentru a avea un mediu cât mai sigur la birou“, a explicat Răzvan Copoiu, CEO al Signify România şi Europa de Sud-Est (fosta Philips Lighting).

De asemenea, pe partea de entertain­ment de acasă tot mai mulţi au optat pentru sisteme care controlează luminile din casă în funcţie de ce apare la TV.

„Oamenii au stat mai mult acasă şi au investit în casele lor şi nu au cumpărat doar becuri inteligente, ci sisteme care transfor­mă casa într-una inteligentă. Şi au investit inclusiv în echipamente care conectează TV-ul sau consola la un astfel de sistem. Iar astfel de sisteme au înregis­trat creşteri de 50%, o creştere mare pe zo­na de consumer“, a subliniat Răzvan Copoiu.

Investiţiile realizate în partea de rezidenţial au susţinut businessul sue­dezilor de la ASSA ABLOY, care produc în România sisteme de acces, motiv pentru care aceştia au demarat un plan de extindere a capacităţii de producţie.

„La ASSA ABLOY România lucrează peste 500 de angajaţi. Noi avem aici două divizii - Opening Solutions, unde sunt 30 de angajaţi, iar cea de-a doua divi­zie este concentrată pe broaşte meta­lice. Au apărut oportunităţi, dar au şi dispărut. A crescut spre exemplu partea de retail, dar producţia a fost afectată din cauza unor proiecte internaţionale anulate sau afectate de pandemie, am închis o singură fabrică din România în lockdown, pe o perioadă scurtă“, a spus Florin Tihulcă, managing director la ASSA ABLOY.

El mizează pe o piaţă a construcţiilor în creştere în 2021, cu un avans de 7-10%. Totuşi, creşterile de costuri cu materiile prime, costurile cu transporturile, lipsa forţei de muncă sunt aspecte care pot influenţa în mod negativ businessul.

Florin Tihulcă explică faptul că în cazul persoanelor fizice şi canalul de retail, piaţa a crescut.

Oamenii au investit în amenajarea locuinţelor. Partea de clădiri de birouri a fost însă afectată.

„Unele astfel de clădiri au fost convertite în apartamente, chiar dacă scopul era iniţial de proiect office. Pe retail însă a crescut atât în 2020, cât şi 2021, iar rezultatele au fost bune deoarece au construit case noi sau au realizat renovări. Noile sisteme au funcţii smart, spre exemplu pot fi controlate de la distanţă sau pot fi integrate în sisteme smart“, a spus directorul companiei.

Fabrica Assa Abloy România este situată în Bucureşti, pe Strada Preciziei, în sectorul 6. Până în anul 1998 aceasta era cunoscută sub numele de Urbis, o companie românească ce producea soluţii de securitate. În anul 1998, grupul Assa Abloy a cumpărat Urbis, a investit în retehnologizarea fabricii şi a transformat-o în centru de excelenţă european în producţia de încuietori. Pe piaţa locală, Assa Abloy concurează cu firme precum GEZE, Dormakaba.

 

Parteneri: