Supliment ZF Rezidențial

Dezvoltatorii „convertesc“ clădirile de birouri în blocuri de apartamente, dar păstrează tâmplăria din aluminiu

21 iun 2021 Autor: Bogdan Alecu

Dezvoltatorii urmăresc cererea din piaţă, iar dacă pentru birouri există un interes mai redus, aceştia s-au orientat către proiecte rezidenţiale.

Sunt mai mulţi dezvoltatori care au renunţat la dezvoltarea unui proiect office şi au optat pentru unul rezidenţial, în special în marile oraşe precum Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara.

„În Bucureşti sunt 60% din cazuri. Au renunţat la clădiri de birouri şi construiesc rezidenţial premium sau mixt, poate proiect comercial cu hotel şi rezidenţial. Sunt şi proiecte industriale mari, unde pe lângă fabrică se construieşte şi o clădire de birouri către care livrăm ferestre sau soluţii de umbrire“, a explicat Attila Beer, country manager la Alukonigstahl România şi Moldova.

Alukonigstahl România, subsidiara locală a liderului european pe piaţa sistemelor din aluminiu, PVC şi oţel, a înregistrat o cifră de afaceri de 21,5 mil. euro în perioada ianuarie - decembrie 2020 şi ţinteşte în continuare consoli­darea businessului pe segmentele tradiţionale de birouri şi comercial, dar şi extinderea pe segmentul rezidenţial premium, în contextul în care pandemia a readus în atenţie nevoia de locuire la un standard calitativ mai bun pentru români. Alukonigstahl este furnizor exclusiv în România pentru Schüco şi Jansen (furnizor de profiluri din oţel), iar peste 85% din cifra de afaceri realizată în 2020 au fost generate de vânzarea sistemelor de profiluri premium Schüco din aluminiu. În 2020, Alukonigstahl a livrat sisteme din aluminiu Schüco pentru peste 75.000 mp de perete cortină în cadrul proiectelor imobiliare noi, iar în 2021 are deja contractaţi peste 20.000 mp.

Între proiectele pentru care Alukonigstahl a furnizat sau furnizează sisteme de tâmplărie şi pereţi cortină se numără atât investiţii în proiecte de birouri cunoscute (U Center, Offices Jiului, Isho Timişoara, Millo Office, Dacia One, sediul Continental din Timişoara, Skanska Equilibrum 2, AFI Tech Inox 2), cât şi proiecte rezidenţiale premium (Win Residences / PSC Group sau Nusco City, Neo Timpuri Noi, Neo Mamaia). „Am semnat recent pentru Cortina Nord spre exemplu. Nusco City este un proiect premium foarte interesant, lucrăm de asemenea şi cu Nordis“, a subliniat directorul.

Preţurile materiilor prime cresc necontrolat pe pieţele internaţionale, ceea ce determină o lipsă de predictabilitate pe segmentul dezvoltării imobiliare, cât şi o creştere inevitabilă a preţurilor de achiziţie la clienţii finali de apartamente, dar şi de alte produse imobiliare.

Preţul cuprului, considerat pe scară largă ca un indicator economic, aproape s-a dublat în ultimele 12 luni.  Comparativ cu primăvara anului 2020, preţul aluminiului a crescut cu cca 50%, iar preţul benzilor laminate din oţel a crescut cu peste 75%.

Dincolo de programele de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe, România are nevoie de un program „Rabla“ pentru ferestre pentru a susţine izolarea termică mai eficientă, iar astfel s-ar atrage şi noi investiţii pe acest segment.

„Un program Rabla pentru ferestre. Este nevoie în piaţă de un program Rabla pentru ferestre, avem în Belgia, Olanda, Franţa, astfel de programe cu subvenţie pe acest segment pentru a înlocui ferestrele cu unele mai performante. În Italia depăşesc 50% din cost. Va avea un impact un astfel de program deoarece sunt reduse şi emisiile de CO2. Noi am propus prin intermediul patronatului şi federaţiei patronale, am înaintat o propunere pentru a avea rezultat un program Rabla pentru ferestre“, a spus Daniel Popa, country manager, Reynaers Aluminium România.

În pofida crizei sanitare, Reynaers Aluminium România, parte a liderului european pe segmentul soluţiilor de aluminiu pentru sectorul de construcţii, a încheiat 2020 cu o creştere de 12% a cifrei de afaceri, evoluţie datorată în special proiectelor imobiliare de anvergură în care produsele Reynaers sunt implicate pe plan local.

Astfel, printre cele mai importante proiecte care au contribuit la creşterea business-ului Reynaers Aluminium România se numără Sema Parc, Ţiriac Tower, One Mircea Eliade, Neo Floreasca Lake, precum şi multe alte proiecte cu o complexitate ridicată.

Potrivit companiei, în prezent, cele mai multe soluţii de tâmplărie sunt livrate către proiecte din segmentul rezidenţial, aprox. 40%. Pe loc secund se clasează segmentul office, cu 30% din totalul proiectelor companiei, în timp ce din sectoarele de retail şi depozite provin cele mai puţine comenzi, respectiv 20 şi 10% din total.

În ceea ce priveşte cele mai solicitate produse, reprezentanţii Reynaers afirmă că produsele pentru uşi şi ferestre, uşile glisante şi pereţii cortină au fost cele mai utilizate în proiectele din ultimul an.

 

Parteneri: