Supliment ZF Rezidențial

Analiză. RC Beton Bau: Încrederea în sectorul construcţiilor începe să crească după evenimentele geopolitice din ultimii ani, iar antreprenorii încep să vadă oportunităţile reprezentate de tranziţia la energia verde, stabilizarea ratei inflaţiei şi creşterea consumului privat de locuinţe

22 apr 2024 Autor: Bogdan Alecu

RCBB Gruppe, grup româno - german care activează pe piaţa construcţiilor, lucrează la construcţia celui mai mare spital militar american din afara SUA, la baza militară Ramstein, dar şi la alte 15 şantiere în Germania şi la trei proiecte în municipiul şi judeţul Iaşi.

Piaţa imobiliară din Iaşi, zona Moldovei şi la nivelul întregii ţări este prevăzută să cunoască o expansiune semnificativă în perioada 2024-2025, stimulată de factori demografici, economici şi sociali. Printre aceştia, sentimentul de proprietate caracteristic românilor se distinge ca un motor principal în dinamica pieţei rezidenţiale. Deşi sectorul construcţiilor se confruntă cu provocări semnificative, tendinţele pozitive şi o serie de iniţiative axate pe energia verde conturează un tablou optimist pentru viitor.

„Municipiul Iaşi s-a dezvoltat mult în ultimii ani şi va continua să o facă, credem noi, într-un ritm alert în anii următori. Un trend similar se înregistrează şi în restul judeţului, unde poate lucrurile se mişcă mai încet, dar în aceeaşi direcţie pozitivă. Poate unul dintre cei mai importanţi factori care vor contribui la această creştere sunt investiţiile publice“, explică oficialii RCBB Gruppe.

Proiectele de infrastructură precum A7 - Autostrada Moldovei, A8 - Autostrada Unirii, centura metropolitană, optimizarea reţelei de acces la nivelul aeroportului, pasajul Alexandru cel Bun, podul peste Prut de la Ungheni sunt câteva exemple de proiecte care vor accelera dezvoltarea Moldovei. În plus, vin din urmă şi proiecte publice civile precum Spitalul Regional de Urgenţă (SRU), noua clădire a Operei, reabilitatea Filarmonicii, alături de reabilitarea a zeci de şcoli.

La acestea se adaugă numeroase investiţii private, multe pe zona de rezidenţial: finalizarea unor noi faze ale Silk District (inclusiv pe office), Greenfield Copou, Everland, Winkler Bucium, complexul Fiald Copou. Şi numeroase proiecte industriale : lansarea oficială a lucrărilor la Eli Park, proiecte Kaufland, parcul eolian Hârlău şi alte proiecte din domeniul energiei verzi.

„Finalizarea terminalului 4 al Aeroportului Internaţional Iaşi reprezintă un factor important în acest sens. Sesizăm un avânt în ceea ce priveşte dezvoltarea Iaşiului, ceea ce nu poate decât să ne bucure şi să ne facă optimişti faţă de perspectivele de dezvoltare ale întregii zone“, au explicat oficialii companiei.

RCBB Gruppe, o companie activă pe piaţa construcţiilor, cu o mare parte din proiectele sale în Germania, dar şi cu implicare locală, prin lucrări semnificative în Iaşi, arată un angajament faţă de dezvol­tarea regională. Lucrări precum cel mai mare spital militar american din afara SUA, executat în parteneriat cu Ed. Züblin AG, evidenţiază capacitatea şi ambiţia grupului de a răspunde eficient provocărilor pieţei.

„Mai avem în lucru alte 15 şantiere în Germania, dintre care 10 sunt lucrări rezidenţiale, iar restul sunt office şi industrial. În general, lucrăm în cadrul unor parteneriate cu companii mari de construcţii precum Ed. Züblin AG, Glöckle Hoch-und Tiefbau, Max Bögl şi Zech Bau. Referitor la poziţionarea şantierelor, şase dintre acestea sunt în München, patru dintre ele fiind proiecte rezidenţiale“, au explicat oficialii.

Pentru viitor, RCBB Gruppe îşi exprimă aşteptările de la administraţia locală, îndemnând la simplificarea procedurilor administrative, sprijinirea mai eficientă a investiţiilor private şi dezvoltarea infrastructurii, pentru a menţine dialogul deschis şi colaborativ cu mediul de business.

„În România avem în momentul de faţă în lucru trei proiecte cu funcţie rezidenţială, în municipiul Iaşi şi în judeţ. Am fost implicaţi în construcţia fazelor I şi II din Silk District, cel mai mare şantier din Iaşi de la ora actuală. RCBB Gruppe a realizat lucrări de structură, zidărie şi amenajări, beneficiar fiind Prime Kapital“, explică reprezentanţii constructorului.

Într-un context economic mondial în continuă evoluţie, companiile care caută noi oportunităţi de creştere îşi pot îndrepta ochii spre România, în opinia companiei. Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică Român, investiţiile nete realizate în economia naţională au cunoscut o creştere semnificativă în 2023, ajungând la o sumă de 38 de miliarde de euro, în creştere cu 16,6% pe an faţă de anul precedent.

Sectorul construcţiilor noi a fost cel mai dinamic, însumând o investiţie de 23 de miliarde de euro în primele zece luni ale anului trecut. Al patrulea trimestru din 2023 a strălucit în mod deosebit, marcând o creştere de 22,1% a investiţiilor nete faţă de acelaşi trimestru al anului precedent. Această perioadă a cunoscut o creştere puternică a echipamentelor şi mijloacelor de transport (37,1%), precum şi a construcţiilor noi (23,8%). Ca atare, această dinamică pozitivă evidenţiază atractivitatea în creştere a României ca destinaţie de investiţii, inclusiv a Iaşiului.

„În plus, creşterea mobilităţii impul­sionează dezvoltarea altor sectoare. Ne aşteptăm să vedem drept urmare o creştere semnificativă a investiţiilor private în zona industrială (parcuri industriale, depozite) şi în cea comercială, investiţii pentru crearea de noi mijloace fixe, modernizarea, dezvoltarea şi reconstrucţia celor existente. În astfel de zone apar treptat birourile şi locuinţele, iar RCBB Gruppe îşi va face cu mândrie prezenţa în construcţia durabilă a regiunii“, explică oficialii.

În concluzie, perspectiva de creştere a pieţei imobiliare din Iaşi, Moldova şi România este susţinută de o serie de factori structurale şi conjuncturali pozitivi, proiecte de dezvoltare ambiţioase şi un sector al construcţiilor dinamic, adecvat pentru a răspunde nevoilor în evoluţie ale societăţii româneşti.

Investitorii şi dezvoltatorii, alături de autorităţile locale, par a fi pe calea cea bună pentru a materializa acest potenţial, cu un impact semnificativ asupra creşterii economice sustenabile şi a calităţii vieţii în regiune.

„Pentru anul în curs ne aşteptăm la şi ne pregătim pentru fluctuaţii de preţuri. Analiştii vorbesc despre o stabilizare sau chiar la o scădere a preţurilor la materialele de construcţii în 2024, însă incertitudinile de pe plan geopolitic şi dificultăţile de aprovizionare din anii trecute ne determină să fim sceptici. Prin urmare, sperând într-o evoluţie pozitivă a pieţei construcţiilor, vom facem şi planuri de rezervă pentru scenarii pesimiste, chiar şi atunci când orizontul este senin“, au subliniat reprezentanţii.