Supliment ZF IMM 2021

Ce înseamnă IMM şi cum trec prin criza COVID-19 afacerile mici şi mijlocii din România?

31 mai 2021 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Businessurile mici au fost primele către care s-au îndreptat gândurile de sprijinire din partea comunităţilor în ultimul an, unul în care economia a funcţionat după alte principii decât cele cunoscute. Unii au cedat, unii au supravieţuit, unii încă sunt pe linia fină care delimitează supravieţuirea de faliment şi încearcă să rămână în viaţă. Deşi poate părea că importanţa acestor afaceri mici şi mijlocii în economie nu este mare, în realitate impactul lor este puternic. Ce înseamnă însă IMM?

Afacerile mici - alături de toată economia, de altfel - au trecut prin cea mai zbuciumată perioadă din existenţa lor. Spre deosebire de companiile cu istoric, businessurile la început de drum încă erau în proces de tatonare a pieţei, încă încercau să-şi stabilească un ritm de funcţionare atunci când pandemia a venit să le clatine. Cele cu mai mulţi ani de experienţă în spate, considerate însă în continuare IMM, au avut de asemenea de luptat, însă unele dintre ele s-au bucurat de notorietatea pe care o căpătaseră în piaţă. Ce face o companie să fie catalogată drept IMM?

IMM-uri sunt acele companii care în ultimul exerciţiu financiar încheiat au raportat o cifră de afaceri de până la 50 de milioane de euro sau active totale de până la 43 de milioane de euro şi maximum 250 de angajaţi. Deşi, luate indi-vidual, companiile din universul micro­între­prinderilor par să fie firave, ponderea lor în economie nu este neglijabilă.

În condiţiile în care pandemia a pus probleme multor companii mici şi mijlocii, guvernul a venit în întâmpinarea acestora cu programul IMM Invest, menit să sprijine supravieţuirea şi revenirea din criză. În 2021, programul IMM Invest are un plafon de garantare de 15 miliarde de lei, din care 1 miliard de lei este rezervat subprogramului Agro IMM Invest.

Prin schema de ajutor de stat aferentă programului este suportată plata integrală a dobânzii pe o perioadă de opt luni de la data acordării creditului, valoarea integrală a comisionului de administrare şi a comisionului de risc datorate de beneficiar pe întreaga durată de derulare a creditului garantat, precum şi componenta nerambursabilă în valoare de 10% aplicată la valoarea finanţării garantate.

Valoarea maximă cumulată a finanţărilor ga­ran­tate de stat care pot fi acordate unui be­neficiar în IMM Invest sau Agro IMM Invest este de 10 milioane de lei pentru creditele de investiţii şi de 5 milioane de lei pentru creditele sau liniile de credit pentru finanţarea capitalului de lucru.

Măsurile de sprijin există aşadar, chiar dacă, în unele situaţii, reprezentanţii companiilor au reclamat ritmul prea lent de acordare a banilor şi birocraţia exagerată, care mai mult îngreunează lucrurile. Cei care au accesat însă finanţările au reuşit să-şi salveze, cel puţin pentru moment, businessurile.

Ca număr de IMM-uri, România se află la coada Europei, astfel că loc de dezvoltare mai există, dar rămâne de văzut cât de mare va mai fi entuziasmul aspiranţilor la statutul de an­tre­prenor de a porni businessuri de la zero, într-un context economic dominat de incer­titudine.

 

Parteneri: