Supliment ZF IMM 2021

Accesul la bani: când să apelezi la credite şi ce aşteptări au băncile

31 mai 2021 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Accesul la finanţare este una dintre principalele cauze care stau la baza dubiilor privind începerea unui business. În lipsa surselor proprii de bani, antreprenorii se văd nevoiţi să apeleze la variante alternative, precum creditele bancare. Instituţiile finanţatoare au devenit mai flexibile şi sunt deschise ideilor noi de afaceri, chiar dacă analizează în detaliu toate aspectele atunci când vine vorba de acordarea unui credit.

Dezvoltarea unei afaceri presupune investiţii constante, in­diferent de domeniu, aşa că, atunci când sursele proprii nu mai sunt suficiente, antreprenorii se văd în situaţia în care trebuie să gă­s­ească alte „izvoare“ pentru finanţare.

„Eu văd împrumuturile ban­care ca pe o soluţie pentru a ieşi din criză pentru IMM-uri. Deo­camdată ne descurcăm cu ce avem, dar ne gândim să accesăm fonduri bancare dacă afacerea va creşte şi vom avea nevoie de finanţare“, spunea recent Florin Butnaru, un antreprenor din Năvodari, la videoconferinţa ZF Vaccin pentru IMMunitate, de­dicată IMM-urilor.

El are o fabrică de mixuri pentru pizza şi prăjituri şi a intrat cu brandul său în Kaufland, drogerie markt, Bebe Tei, dar şi în alte magazine.

„Atunci când finanţăm, ne uităm dacă IMM-ul are şi el un aport financiar, dacă antre­pre­norul este pregătit pe domeniul res­pectiv. Credem în oamenii tineri, cu idei. Şi la o companie mare şi la una mică, principiile sunt aceleaşi: dacă iei nişte bani trebuie să poţi să îi dai înapoi. Antre­pre­norilor le trebuie bani, finanţare, dar şi parteneri cu care să meargă la drum“, spune Ramona Ivan, director în cadrul Direcţiei Relaţii cu instituţii naţionale şi inter­naţionale la CEC Bank.

Producătorul de acoperişuri Novatik din judeţul Prahova vorbeşte şi el despre deschiderea băncilor atunci când vine vorba de a acorda credite.

„Noi am avut o susţinere bună de la bănci. Un IMM are nevoie de prudenţă în continuare, adaptarea şi diversificarea produselor şi a pieţelor. Orice criză aduce şi oportunităţi, iar dacă vrei să le vezi şi ai şi resurse, poţi avea succes“, spune Dan Mircescu, proprietarul Novatik.

Anul 2020 a adus în prim-plan programul guvernamental IMM Invest, gândit pentru a sprijini firmele să-şi asigure capital de lucru şi de investiţii în contextul economic actual, afectat de pandemie. Dincolo de IMM Invest însă, există numeroase programe de finanţare pe care băncile le au în portofoliile lor pentru IMM-uri.

De pildă, recent, Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre şi-a extins sprijinul pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) din România, printr-o facilitate de leasing de 20 milioane de euro către Garanti BBVA Leasing. Finanţarea va permite companiei să răspundă cererii IMM-urilor româneşti privind achiziţionarea de echipamente, utilaje şi vehicule. BSTDB estimează că finanţarea acordată va ajunge la peste 200 de companii, contribuind astfel la generarea de noi locuri de muncă şi la creşterea competitivităţii şi a capacităţii de export a economiei româneşti.

 

Parteneri: