Supliment ZF - După Afaceri Premium – iunie 2023

 

Gustul bun al bunului-gust

În urmă cu puţină vreme m-am întors de la Berlin, unde am aterizat pentru prima dată după o pauză de aproape un deceniu. Deşi mă leagă o relaţie specială de metropola germană – fiind primul oraş-capitală din afara României în care am păşit, şi asta pe când aveam vreo 18 sau 19 ani (am mai revenit de câteva ori de atunci) –, nu pot să spun că am fost vreodată cucerită pe deplin. Ştiu că Berlinul are legiunile sale de fani, dar nu mă număr printre ei.

Ce mi-a plăcut însă mereu la capitala Germaniei a fost modul în care a îmbrăţişat gastronomia (şi aici includ şi cafeaua de specialitate). Total. Fără prejudecăţi. Fără limite. Aşa mi s-a părut dintotdeauna. Aşa mi se pare şi acum.

Sigur că Parisul este capitala europeană a mâncărurilor fine, tipic franţuzeşti. Sigur că mai multe restaurante ca-n Londra nu găseşti nicăieri pe Bătrânul Continent.

Dar Berlinul are o relaţie atât de cool şi naturală cu mâncarea, cu cafeaua şi cu alcoolul cum nicăieri n-am văzut. Sau aşa am simţit eu de-a lungul timpului.

Şi nici de data asta nu m-a dezamăgit.

Am mâncat la restaurante cu specific vietnamez, bavarez, israelian, american, dar şi în localuri fără niciun specific. Şi am mâncat bine.

Şi mi-a plăcut.

Dar... ce mi-am dat seama odată cu această călătorie, cu oarecare plăcere, dar şi surprindere, e că Bucureştiul îmi aminteşte tot mai mult de Berlin din punctul ăsta de vedere.

Sigur, încă nu avem o varietate atât de mare de bucătării. Poate nici papilele noastre gustative nu sunt pregătite să „înfrunte“ un număr copleşitor de arome noi. Dar cert e că, încet, dar sigur,  Bucureştiul devine şi el un oraş viu din punct de vedere gastronomic.

Recent a fost inaugurat primul restaurant georgian din Capitală. Iar asta după ce nu de multă  vreme şi-a deschis porţile unul cu specific pakistanez. Şi cele două nu sunt singurele noutăţi.

Asta ca să nu mai vorbim despre cafenelele de specialitate care apar mai ceva ca ciupercile după ploaie.

Iar pe urmele Bucureştiului calcă şi alte oraşe mari din ţară. Unele mai timid, altele cu paşi  hotărâţi.

Tocmai pentru a celebra această efervescenţă din zona culinară, am decis să dedicăm (o bună parte din) acest număr al După Afaceri Premium gastronomiei.

Ce a ieşit? Un meniu delicios şi pentru toate gusturile.

Vorbim despre restaurante cu specific pescăresc, dar şi despre legume şi importanţa lor în alimentaţie. Disecăm fine dining-ul, dar ne oprim şi la un brunch delicios. Şi cum nicio  masă nu se poate încheia fără desert, avem o poveste dulce, dulce de tot.

Iar la final, vă invităm fie la o cafea, fie la o bere (cu sau fără alcool), după preferinţe!

V-am făcut poftă? Lectură plăcută!
 

Cristina Roşca,
Editor-şef După Afaceri Premium


 

Mai multe detalii puteţi citi în cel mai nou număr din După Afaceri Premium.

Ediţiile print sunt valabile în limita stocului disponibil. În cazul în care stocul se epuizează va fi livrată ediţia electronică.

Comandă Suplimentul După Afaceri Premium mai jos la preţul de 50 de lei, TVA inclus.



AFACERI DE LA ZERO