Supliment ZF Birouri 2021

Roxana Albu, director general al diviziei de facility management din cadrul Genesis Property: Sustenabilitatea nu mai este doar un concept, ci a devenit astăzi o necesitate, iar efectele pandemiei şi tendinţele de mediu au accentuat importanţa comportamentelor sănătoase şi sustenabile, atât în business, cât şi în viaţa de zi cu zi.

Studiu Genesis Property: Aproape jumătate din angajaţi vor birouri care să le asigure sănătatea

15 sep 2021 Autor: Bogdan Alecu

Dacă în ultimii ani sustenabilitatea clădirilor de birouri a  devenit o parte importantă a vieţii pentru tot mai mulţi angajaţi români, în ultimul an şi jumătate sănătatea, atât personală, cât şi a spaţiului de lucru, a devenit o parte integrantă esenţială din iniţiativele pentru sustenabilitate.

Angajaţii din România sunt tot mai conştienţi de impactul birourilor asupra sănătăţii lor, şi potrivit unui sondaj realizat de Genesis Propert 43% dintre angajaţi îşi doresc în primul rând birouri sănătoase, iar 26% le vor „verzi“. Sondajul a fost iniţiat de Genesis Property în rândul a 1.208 angajaţi din toată ţara.

Aproape 71% consideră că o clădire este sustenabilă atunci când are un consum foarte eficient al resurselor, dar şi când protejează mediul înconjurător, dar 48% atrag atenţia că o clădire sustenabilă este mai ales una care protejează sănătatea ocupanţilor.

„Sustenabilitatea nu mai este doar un concept, ci a devenit astăzi o necesitate, iar efectele pandemiei şi tendinţele de mediu au accentuat importanţa comportamentelor sănătoase şi sustenabile, atât în business, cât şi în viaţa de zi cu zi. În plus, iniţiativele pentru sustenabilitate nu se mai referă azi doar la protejarea mediului, ci pun tot mai mult accent pe sănătatea oamenilor. O clădire nu mai poate fi considerată, cu adevărat, robustă şi sustenabilă fără a fi asigurate condiţii sănătoase pentru angajaţi şi fără măsuri care să diminueze în mod real impactul asupra mediului“, spune Roxana Albu, director general al diviziei de facility management din cadrul Genesis Property, companie controlată de antreprenorul Liviu Tudor, care deţine birourile West Gate din zona de vest a Capitalei şi Novo Park din zona Dimitrie Pompeiu.

Aproape jumătate dintre angajaţi cred că schimbarea trebuie să pornească în primul rând de la oameni, prin grija pe care o acordă sănătăţii şi mediului înconjurător şi prin adoptarea unor comportamente sustenabile atât la birou, cât şi acasă. Astfel, 86% sting lumina dacă iluminatul natural este suficient sau atunci când un spaţiu nu este folosit, 65% opresc alimentarea cu energie electrică a echipamentelor dacă nu le utilizează şi tot atâţia au grijă ca ferestrele să fie închise dacă funcţionează sistemul HVAC (aerul condiţionat/răcirea/încălzirea), pentru a eficientiza consumul resurselor.

În plus, 57% spun că şi-ar dori să se implice în iniţiative de voluntariat pentru mediu, iar aproape 48% în acţiuni care vizează protejarea sănătăţii.

Peste 65% dintre angajaţii din România spun că biroul lor este parţial sigur pentru sănătate, în timp ce  17,1% consideră că acesta este prea puţin sau chiar deloc sigur pentru desfăşurarea activităţii, în contextul pandemiei, arată un sondaj iniţiat de Genesis Property, unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori de birouri din România, care deţine West Gate Business District şi Novo Park.

La polul opus, doar 17,5% cred că sediul companiei pentru care lucrează este foarte sigur pentru sănătate.

„Lucrul într-un mediu neadecvat pentru sănătate nu numai că prezintă riscuri din perspectiva răspândirii virusurilor şi bacteriilor, dar influenţează şi modul în care angajaţii îşi desfăşoară activitatea, precum şi percepţia despre biroul lor“, spun reprezentanţii Genesis Property.

De la debutul pandemiei, angajaţii care au lucrat într-un birou „nesănătos“ spun că s-au confruntat uneori cu o reducere a capacităţii de concentrare (65,7%), au avut randament mai scăzut (61,8%) şi au resimţit inclusiv simptome precum dureri de cap (57,9%) sau somnolenţă (45,8%).

Pentru aproape trei sferturi dintre respondenţii la sondajul Genesis Property, o clădire sănătoasă protejează sănătatea oamenilor prin măsuri sanitare complexe, iar peste două treimi consideră că sănătatea unei clădiri ţine în primul rând de sistemele de filtrare a aerului şi apei.

Aproape jumătate dintre angajaţi cred că schimbarea trebuie să pornească în primul rând de la oameni, prin grija pe care o acordă sănătăţii şi mediului înconjurător şi prin adoptarea unor comportamente sustenabile atât la birou, cât şi acasă.