Supliment ZF Birouri 2021

Francesco Curcio, Pinum: Dezvoltatorii din România pun tot mai mare accent pe calitate şi vor cele mai noi tehnologii

15 sep 2021 Autor: Bogdan Alecu

Clădirile de birouri aleg să monteze tâmplărie din aluminiu pentru faţade, însă dimensiunile proiectelor s-au mai redus pe timp de pandemie.

Pinum livrează ferestre de aluminiu nu doar pentru proiecte rezidenţiale, ci şi pentru cele de birouri, astfel încât portofoliul producătorului să fie unul diversificat.

„Şi în România am început să vindem tâmplărie din aluminiu tot mai mult. Piaţa creşte deoarece proiectele de lux utilizează astfel de tâmplărie, iar în cazul blocurilor înalte sau cu spaţii vitrate largi, trebuie utilizată tâmplărie din aluminiu“, a spus Francesco Curcio, directorul general executiv al Pinum Doors&Windows, parte a grupului italian Nusco, controlat de familia Nusco.

„Livrăm şi către birouri. Spre exemplu, am livrat către Poliţia de Frontieră, un bloc de birouri, Politehnica Business Tower, birourile din cadrul proiectului HILS Pallady, din partea de est a Capitalei. Acum există o cerere mai mare pentru clădiri mai mici de birouri pentru chiriaşi care contractează spaţii mai reduse“, a subliniat Francesco Curcio.

Livrările producătorilor sunt concentrate în prezent pe piaţa proiectelor noi, însă în următorii ani cei de la Pinum se aşteaptă ca lucrurile să se schimbe pe măsură ce tot mai multe clădiri vechi vor fi renovate pentru a fi transformate inclusiv în spaţii moderne pentru birouri.

„Acum livrăm în principal pentru clădiri noi. Modernizările sunt realizate prin showroomuri, sunt lucrări mai mici. Dar deja încep renovările clădirilor vechi şi spre exemplu există cerere în acest sens pentru uşi din lemn. În Italia 10% sunt clădiri noi şi 90% renovări, însă aici este invers. Dar şi aici se vor schimba lucrurile în timp“, a explicat Francesco Curcio.

Pe de altă parte, producătorul se confruntă cu o lipsă a materiilor prime, iar chiar şi aşa, preţul acestora a început să crească.

„Este o lipsă de materie primă în piaţă de lemn, de MDF, motiv pentru care au crescut preţurile chiar şI cu 100% faţă de 2020. Noi am cumpărat acum material pentru următoarele 6 luni pentru cashflow. Am cumpărat şi pentru a respecta contractele în derulare, încă din martie. Noi ce am semnat atunci, înainte de martie, cu avans plătit, livrăm“, a explicat directorul.

Scumpirea materiei se reflectă şi în produs. „La tâmplăria de PVC vorbim de o scumpire a produsului final cu 20-25%. La uşile de interior am încercat să reducem creşterea la 10%, dar nu o vom putea ţine în frâu prea mult. Uşile metalice au crescut cu până la 30% inclusiv din Italia sau România deoarece tabla zincat s-a scumpit, de la 500 de euro pe tonă, acum 1.600 de euro“, a subliniat Francesco Curcio. Pe de altă parte, chiar şi în aceste condiţii producătorul spune că businessul Pinum a continuat să se aprecieze în 2021, însă creşterea putea fi mai mare dacă nu ar fi existat presiunea din partea materialelor.

„În primele opt luni din 2021 am avut o creştere de 20%. În 2020 am scăzut puţin deoarece nu am mai exportat, showroomurile au fost închise, am avut o lună şi jumătate în care nu au venit materiale în fabrică anul trecut. Până la finalul anului putem ajunge la 16.5 mil. euro business de la 13,5 mil. euro în 2020. Creşterea vine din volum, iar dacă luăm în calcul scumpirile atunci poate fi şi mai mare creşterea. Am crescut pe piaţa internă, exporturile, acum să vedem cum vor evolua proiectele“, a subliniat Francesco Curcio.

Nusco Imobiliara, dezvoltatorul imobiliar controlat de familia Nusco, a demarat în zona Pipera din Capitală, unde are şi showroomul Pinum alături de o fabrică de uşi, un nou proiect rezidenţial. Nusco City va avea în prima fază 4 blocuri P plus 7 cu un total de 310 apartamente. Investiţia dezvoltatorului în noul ansamblu rezidenţial se ridică la o valoare estimată de 70 de milioane de euro.