Supliment ZF Austria

Interviu. Viorel Leca, director general, Gebruder Weiss: Principalii jucători din piaţa automotive se uită către Moldova, unde există forţă de muncă, dar este nevoie de investiţii în infrastructură urgent

25 oct 2021 Autor: Răzvan Botea

Viorel Leca, directorul general al Gebruder Weiss,  unul dintre cei mai mari jucători ai pieţei locale de transport şi logistică, spune că investitorii din piaţa automotive se uită către zona Moldovei, unde există resurse de forţă de muncă neexploatată, dar este nevoie urgent de infrastructură, pentru a nu pierde investiţiile.

„Principalii jucători din piaţa automotive îşi manifestă tot mai mult interesul pentru zona Moldovei, o zonă unde, comparativ cu cea de Vest, există un pool de forţă de muncă încă neexpoatat. Însă, dacă nu vom face paşi în ceea ce priveşte infrastructura, riscăm să pierdem astfel de proiecte. Deja sunt clienţi care se uită acum spre Serbia, o ţară care are totuşi problema că nu este în UE, dar este o piaţă competitivă din punct de vedere al forţei de muncă“, spune Viorel Leca. El explică faptul că transportul feroviar şi cel intermodal vor juca un rol important în ceea ce priveşte decizia investitorilor pentru zonele de depozite şi industrial.

„Dacă ne gândim la zona Moldovei, atunci când vine vorba de proiecte şi simulări de business pe segmentul de depozite şi industrial, are problema lipsei de infrastructură de transport. Din perspectiva noastră, transportul feroviar şi intermodal vor fi segmente importante în perioada următoare, dar totuşi avem nevoie de o infrastructură bine pusă la punct“, mai spune Viorel Leca.

Gebruder Weiss a avut în 2020 afaceri de 330 mil. lei şi peste 600 de angajaţi, iar segmentul online a jucat un rol important.

„Comerţul online şi este acum mai facil şi mai rapid, se pot comanda produse care în trecut nu erau accesibile, precum ali­mente, motiv pentru care numărul co­men­zilor creşte. Comparativ cu zona de cu­rierat de până în 25kg, noi ne dife­ren­ţiem, deoarece activăm pe zona cargo. Astfel, noi suntem soluţia pentru clienţii care comandă produse grele de mobilier, parchet, gresie şi faianţă sau electro­casnice.“

În ceea ce priveşte planurile pentru anul acesta, Viorel Leca spune că se aşteaptă la o creştere a spaţiului pentru depozitele de la nivel naţional cu 10%, prin extinderea depozitului de la Sibiu şi majorarea suprafeţei de depozitare din Bucureşti.

„În acest moment dispunem de peste 60-70.000 mp depozite la nivel naţional şi este rezonabilă o creştere de 10%. Anul acesta vizăm să extindem depozitul propriu din Sibiu şi luăm în calcul şi în Bucureşti să majorăm suprafaţa de depozitare.“

 

Parteneri: