Supliment ZF Austria

Austria, al doilea cel mai mare investitor străin în România, continuă investiţiile

26 oct 2020 Autor: Răzvan Botea

Investitorii austrieci, care se află pe locul al doilea în ceea ce priveşte volumul de investiţii străine în România, continuă investiţiile, este una dintre afirmaţiile directorilor de companii austriece consultaţi cu ocazia suplimentului ZF Austria, dar şi a reprezentanţilor secţiei comerciale a Ambasadei Austriei în România.

Reprezentanţii investitorilor austrieci consultaţi de ZF au declarat, fără excepţie, că perioada pandemiei este una grea, dar s-au adaptat şi sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul businessului. Printre motivele pentru care continuă investiţiile în România se numără costul de producţie mai atrăgător, dar şi dezvoltarea pieţei locale şi a  posibilităţilor de export.

Investitorii austrieci reprezintă al doilea cel mai mare investitor în România, după germani. Din stocul de 88 mld. euro investiţii străine până în de­cem­brie 2019, Austria deţine 11,4%, adică 10 mld. euro investiţii străine directe, arată cele mai recente date ale Băncii Naţionale a României (BNR). Printre cei mai mari investitori austrieci în România se numără OMV-Petrom, BCR-Erste Bank, Holzindustrie Schweighofer, Immofinanz şi Porr Construct. În România activează aproape 7.500 de companii cu capital austriac.

Principalele domenii în care Austria a investit în România sunt industria extractivă şi prelucră­toare, sistemul bancar, intermedieri financiare şi asigurări, energie electrică, termică şi gaze, construcţii şi comerţ.

Austria este şi unul dintre principalii parteneri comerciali ai României. Astfel, pe partea de exporturi de bunuri, către Austria au plecat 2,2% din totalul exporturilor româneşti, adică 1,5 mld. euro. În ceea ce priveşte importurile, Austria este al zecelea partener al României, care a importat bunuri austriece în valoare de 2,7 mld. euro, adică 3,1% din totalul importurilor de bunuri în valoare de 86 mld. euro din 2019.

Austria, cu o suprafaţă la o treime faţă de cea a României şi la jumătare ca populaţie, a avut în 2019 un PIB în valoare de aproximativ 400 mld. euro, după o creştere economică de 1,4%. A avut expor­turi în valoare de 172 mld. euro în 2019 şi im­porturi de 177 mld. euro.

Salariul mediu net pe ţară este de circa 3.200 de euro lunar. Austria nu are stabilit prin lege un salariu minim pe economie, însă sindicatele s-au pus de acord asupra unui venit minim net garantat în toate industriile de 1.500 de euro lunar.

Parteneri: