Supliment ZF Agrobusiness

Vin banii europeni nerambursabili pentru agricultură: din 15 iulie se deschide o linie pentru investiţii în procesarea şi promovarea produselor agricole

29 iun 2021 Autor: Florentina Niţu

Proiecte între 1 şi 2,5 milioane de euro vor fi finanţate prin submăsura 4.2 „Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole“, care va fi lansată după data de 15 iulie, spun surse ZF din Senat. Cuantumul nerambursabil va fi de 50% din investiţie pentru IMM-uri şi cooperative şi de 40% pentru alte întreprinderi.

Consultanţii pentru accesarea fondurilor europene spun că de la această dată, teoretic, au fost anunţaţi că se vor deschide şi alte măsuri şi submăsuri pentru investiţii în alte activităţi agricole şi nonagricole din mediul rural. „Ghidul necesită modificări, pentru că 90% dintre clienţii care au venit la mine pentru a le face proiecte fac maximum 15 puncte, adică punctajul minim. De exemplu, dacă ai firmă de peste 3 ani, nu eşti eligibil, iar dacă ai firmă nouă şi nu ai profit, primeşti 0 puncte“, spune un consultant pe fonduri europene.

Fermierii şi investitorii din agrobusiness aşteaptă deschiderea programului de tranziţie 2021 – 2022 încă de la începutul acestui an, mai ales că era prevăzut ca liniile de finanţare să fie active cel târziu în luna iunie 2021. Bugetul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) destinat perioadei de tranziţie 2021 – 2022 este de 3,26 miliarde de euro, iar conform regulamentului Comisiei Europene, 37% din sume trebuie alocate măsurilor de climă, mediu şi bunăstare.

Laurenţiu Mihăilă, administrator al Laurenţiu Mihăilă II şi consultant pentru accesarea fondurilor europene, spunea recent că la ultima sesiune de depuneri de proiecte cu sprijin nerambursabile din fonduri euro a fost o cerere foarte mare pentru pomicultură.

„Sper să se suplimenteze fondurile, pentru că interesul este mare, clima ne ajută destul de mult şi trebuie să fructificăm oportunitatea“, a spus el. În acest an, 100 de proiecte ce prevăd înfiinţarea sau extinderea unor livezi, depuse la AFIR, aşteaptă fonduri europene 122 de euro.

Ce alte surse de finanţare sunt disponibile pentru acest sector?

Peste 38.000 de afaceri mici şi mijlocii din agricultură au aplicat pentru finanţare prin programul Agro IMM Invest, iar valoarea finanţării cerute de băncile înscrise în program este de 4 miliarde de lei. Plafonul acordat iniţial de stat nu este suficient, dar autorităţile au spus că îl vor mări până la suma propusă, iar pe 1 iulie va apărea o odonanţă de urgenţă de modificare şi de prelungire a programelor IMM Invest, Agro IMM Invest, IMM Leasing sau IMM Factor.

Prin Agro IMM Invest, ajutorul de stat acoperă plata dobânzii datorate de beneficiari pe o perioadă de 8 luni de la data acordării creditului, precum şi valoarea integrală a comisionului de administrare şi de risc datorat pe întreaga perioadă de derulare a creditului garantat.

„Guvernul ar trebui să vină cu măsuri, dar şi să facă o legislaţie stimulativă, care să protejeze bunul propriu şi infrastructura, astfel încât să se investească. Finanţarea prin granturi mici şi cu garanţii de stat pregăteşte fermieri profesionişti şi ajută antreprenorii să-şi pună în practică ideile şi strategiile. Partea bună la programul IMM Invest, de exemplu, este că băncile judecă aplicanţii după criterii bancare, ceea ce e foarte important pentru reuşita investiţiei. Şi chiar dacă banii nu sunt nerambursabili, apetitul pentru investiţii este crescut, căci oamenii vor să investească pentru a obţine plusvaloare“, a spus Ştefan Gheorghiţă, doctor în ştiinţe agronomice şi antreprenor în agrobusiness.

Mai mult, Adrian Petcu, general manager al Serv Class Irigaţii, membră a grupului Serv Class, companie ce distribuie sisteme de irigaţii în România, spune că băncile şi companiile de leasing au creat programe dedicate pentru investiţii în sectorul agroalimentar. De altfel, el susţine că „Serv Class acordă subvenţionarea pe dobândă şi vorbim de dobânzi de 0,9-2,6% pe an la credite în euro, pe care alte domenii nici nu le visează“.

O altă sursă de finanţare pentru investiţiile antreprenorilor din agrobusiness, puternic exploatată în ultima perioadă, este Bursa de Valori. Practic, companiile listează obligaţiuni sau acţiuni pentru a obţine finanţare pentru investiţii în diverse proiecte. Recent, Bonas Import Export, producător de lactate din Cluj, s-a listat la bursă pentru a-şi extinde reţeaua de magazine şi pentru a construi o nouă fabrică de la zero. De altfel, Norofert, producător de îngrăşăminte, şi Lăptăria cu Caimac s-au listat în ultimii doi ani pe bursă pentru a-şi susţine dezvoltarea.

Parteneri: