Supliment ZF Agrobusiness

(P) AGRICOVER 20: Responsabilitate socială, surse noi de finanţare şi inovare digitală pentru agricultura românească

29 iun 2020 Autor: Publicitate

Cu o activitate de 20 de ani, Grupul Agricover este principalul jucător din agribusiness-ul românesc. Agricover Holding S.A. este acţionar majoritar şi investitor în activităţile de Agri-Business, Agri-Finance şi Agri-Food, derulate prin subsidiarele sale: Agricover S.A., Agricover Credit IFN şi Abatorul Periş S.A. Cu un model de business puternic integrat şi original, Grupul Agricover este veriga cheie ce susţine eficienţa întregului lanţ valoric din agricultură, oferind soluţii specializate pentru dezvoltarea afacerilor fermierilor din România. Grupul deserveşte un portofoliu de peste 6.500 de clienţi fermieri, care exploatează peste 2,4 milioane de hectare de teren arabil la nivel naţional.

 

Direcţii strategice 2020  – Responsabilitate socială, emisiune de bonduri şi soluţii digitale pentru agricultură

 

Strategia de dezvoltare a Grupului Agricover pentru 2020 se bazează pe anticiparea nevoilor fermierilor, aflate într-un complex proces evolutiv, şi optimizarea continuă a portofoliului de produse şi servicii destinate acestora. Până la finalul acestui an, Agricover va lansa o emisiune de bonduri ca sursă alternativă de finanţare pentru agricultură şi va implementa primele tehnologii digitale în domeniul agricol. De asemenea, dezvoltatea parteneriatelor strategice rămâne o prioritate pentru companie, accesarea de  know-how specializat fiind esenţială pentru o agricultură performantă.

 

“Continuăm strategia noastră de dezvoltare pentru a putea oferi partenerilor noştri, fermieri, soluţii inovative pentru afacerile lor. Digitalizarea este o etapă firească în evoluţia agriculturii şi am început să ne pregătim. Pentru următorii trei ani am prevăzut investiţii în tehnologie în valoare de peste 2 milioane de euro. Investiţiile vor fi direcţionate către utilizarea roboţilor (RPA) pentru eficientizarea proceselor operaţionale, platforme de e-commerce sau servicii de agricultură digitală,” spune Liviu Dobre, Director General, Agricover Holding SA.

 

Responsabilitatea socială este parte integrantă a strategiei Grupului Agricover, iar primul proiect s-a materializat în urmă cu un an de zile, prin înfiinţarea Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă (CFRO).

 

“Am sprijinit fermierii români să creeze şi să lanseze Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, o asociaţie profesională care a devenit o voce puternică în promovarea intereselor acestora la Bruxelles şi la Bucureşti. Am asigurat transferul principiilor de gestiune ale unui business către Club, astfel încât acesta să devină o platformă credibilă şi competentă. Clubul se implică constant în acţiuni de reprezentare în faţa autorităţilor şi derularează programe de consultanţă, instruire şi formare pentru fermieri şi tineri,” spune Liviu Dobre, Director General, Agricover Holding SA.

Liviu Dobre, Director General, Agricover Holding SA

În doar un an de la lansare, Clubul Fermierilor Români are peste 700 de membri, unii dintre cei mai performanţi fermieri din România şi este primul ONG care derulează la nivel naţional programe pentru promovarea unui model românesc de agricultură performantă şi creşterea competitivităţii fermierilor din România pe piaţa globală.  

 

“Organizaţia noastră promovează un model românesc de agricultură performantă care valorifică principalii vectori de dezvoltare: trecerea către Agricultura 4.0 (revoluţia digitală a agriculturii); dezvoltarea de valoare adaugată peste activitatea agricolă prezentă; atragerea de capital investit pentru dezvoltarea marilor sisteme naţionale de infrastructură agricolă; securizarea fermierilor împotriva crizelor şi a riscurilor;  atragerea tinerilor în agricultură, formarea şi creşterea competenţelor acestora. Schimbarea imaginii publice a fermierilor şi recunoaşterea socială a importanţei lor în asigurarea securităţii alimentare sunt prioritare în agenda de acţiune a Clubului,” declară Florian Ciolacu, Director Executiv, Clubul Fermierilor Români.

Florian Ciolacu, Director Executiv, Clubul Fermierilor Români

Clubul Fermierilor Români (CFRO) a reuşit să materializeze o serie de proiecte extrem de importante, dintre care:

 

  • Programul educaţional “Tineri Lideri pentru Agricultură” – Programul pregăteşte noua generaţie de antreprenori în agricultură, cu o viziune integrată de business, reprezentare în domeniul public şi implicare pe zona de responsabilitate socială, pentru a creşte competitivitatea în acest domeniu şi pentru asigurarea succesiunii afacerilor fermierilor din România;

 

  • Lansarea primului Broker de Asigurare din România gestionat de fermieri - Clubul Fermierilor Români a finalizat procesul prin care a preluat 48,98% din acţiunile Agricover Broker de Asigurare SRL şi devine astfel prima organizaţie din România implicată direct în gestionarea riscurilor şi asigurarea culturilor agricole, cu misiunea de a reprezenta interesele fermierilor. În urma schimbării de acţionariat, noul nume este Clubul Fermierilor Români Broker de Asigurare SRL. Clubul Fermierilor Români Broker de Asigurare, anterior Agricover Broker de Asigurare, este lider în intermedierea asigurărilor agricole din ţară, cu experienţă de peste opt ani, cu peste 10.000 de clienţi şi mai bine de 1.400.000 ha asigurate de la înfiinţarea societăţii. Odată cu schimbarea acţionariatului, 100% din profiturile Brokerului vor reveni Clubului Fermierilor Români pentru finanţarea programelor şi proiectelor destinate creşeterii competitivităţii afacerilor din agricultură;

 

  • Studiu CFRO: “Necesitatea reabilitării, modernizării şi extinderii amenajărilor hidroameliorative din Sud-Vestul României”, în parteneriat cu o echipă de specialişti din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Timişoara, în perioada octombrie 2019 – martie 2020. Clubul Fermierilor Români a iniţiat, coordonat şi promovat acest studiu pentru a contribui la efortul autorităţilor române privind atragerea finanţărilor europene pentru lansarea programului de modernizare a infrastructurii de îmbunătăţiri funciare cu utilizare duală irigaţii – desecare la nivel national;

 

 

 

 

Parteneri: